| adrianbestboy98 a întrebat:

Sall,am mancat colac secuiesc si e foarte bun, cine imi da si mie reteta. Funda PS:daca se poate si cea a merelor pe bat(glazurate)

8 răspunsuri:
| RainOfColors a răspuns:

Gasesti aici o reteta, cu poze pentru colacul secuiesc:
http://lily-musat.blogspot.ro/2011/07/colac-secuiesc-kurtos.html
Si pentru merele glazurate:
http://www.culinar.ro/......8/2/21991/
Sper ca te-am ajutat. Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
COLAC SECUIESC
1 kg faina, 500 ml lapte, 25 g drojdie, 7 linguri zahar pudra, 1 varf cutit sare, 150 g unt( margarina) topit,
1 ou, 2 galbenusuri, coaja rasa de lamaie, 100 g nuca de cocos, 100 g nuca macinata, 3 linguri zahar tos, 1 plic zahar vanilat.
Drojdia sfaramata cu o lingurita de zahar si 80 ml lapte caldut, o punem sa creasca.ntr-un bol mare punem faina, ouale, zaharul praf, coaja de lamaie si dupa ce drojdia acrescut o adaugam si pe aceasta.Framantam si adaugam laptele caldut incetul cu incetul. Daca mai este nevoie, mai adaugam putin lapte. Dupa ce am framantat bine, acoperim bolul si lasam aluatul sa dospeasca la cald, ferit de curent.
Intr-o farfurie amestecam nuca cu nuca de cocos si zaharul. Margarina o taiem cuburi si o topim incet.
Dupa ce aluatul a dospit cam vreo ora, il punem pe o fata de masa presarata cu faina si facem mai multi pupi. Formele pe care vor fi coapte cosurile de fum( furnalele) le ungem cu unt.
Luam pe rand cate un pup si il intindem cu sucitorul pina are o grosime de 5 mm. Taiem cu pintenul fasii pe care le rulam pe cilindrii unsi avand grija sa se suprapuna putin aluatul cand rotim cilindrii. Dam cosurile prin margarina topita( le ungem) apoi prin nuca, bine de tot si le punem intr-o tava in pozitie verticala.
.Dam tava in cuptor si pentru ca o punem pe pozitia cea mai de jos ca sa incapa cilindrii, reducem focul la minim.Lasam sa se coaca pina cand capata o frumoasa culoare aramie. Dupa ce s-au copt, lasam sa se raceasca pe forme, de abia atunci le scoatem.
MERE PE BAT GLAZURATE
5 mere, 1 cana de zahar, 1/2 cana de apa, 3 linguri de otet, colorant alimentar rosu, 5 bete.
Se pun zaharul cu apa pe foc mic pana se formeaza un sirop gros. Apoi se adauga otetul si se lasa pe foc, fara a mai amesteca pana fierbe fara spuma, sau cu bule mai mari si mai lente.
Intre timp se spala merele, se sterg si se infig betele.
Cand e siropul gata se adauga colorantul si se trec merele rapind prin acesta.
Te pup!

| Mangustă a răspuns:

Http://retete.pubmedia.ro/2010/05/10/colac-secuiesc-kurtos-kalacs/ Nu prea ai cum sa il faci in aceeasi forma daca nu ai chestia aia rotunda ca a lor.

| adrianbestboy98 explică:

Cele mai bune reţete, toţi meritată funda

| Băă_Ruxytsa_1987 a răspuns:

Mere pe bat:
Ingrediente
250 g zahar, 50 ml apa, 1 fiola esenta de vanilie, 1 lingurita otet, colorant rosu, 4-5 mere.
Mod de preparare:
Merele glazurate sunt dulciuri delicioase. Pentru a le prepara merele se spala, se sterg si se pastreaza la frigider (pentru a fi reci) pana in momentul folosirii. Intr-un vas se amesteca zaharul cu apa, otetul, esenta si colorantul. Se pune vasul pe foc si se lasa sa fiarba pana cand se obtine un caramel legat, uniform. Drept colorant se poate folosi suc de sfecla rosie sau sirop de la dulceata din fructe de soc.
In fiecare mar se infige cate un bat de frigaruie. Merele se trec apoi prin caramel, se scurg bine si se pun pe o farfurie din ceramica, umezita inainte cu apa sau pe hartie de copt, pentru a se dezlipi usor dupa ce se racesc.

| Băă_Ruxytsa_1987 a răspuns:

Mere pe bat:
Ingrediente
250 g zahar, 50 ml apa, 1 fiola esenta de vanilie, 1 lingurita otet, colorant rosu, 4-5 mere.
Mod de preparare:
Merele glazurate sunt dulciuri delicioase. Pentru a le prepara merele se spala, se sterg si se pastreaza la frigider (pentru a fi reci) pana in momentul folosirii. Intr-un vas se amesteca zaharul cu apa, otetul, esenta si colorantul. Se pune vasul pe foc si se lasa sa fiarba pana cand se obtine un caramel legat, uniform. Drept colorant se poate folosi suc de sfecla rosie sau sirop de la dulceata din fructe de soc.
In fiecare mar se infige cate un bat de frigaruie. Merele se trec apoi prin caramel, se scurg bine si se pun pe o farfurie din ceramica, umezita inainte cu apa sau pe hartie de copt, pentru a se dezlipi usor dupa ce se racesc.

| Mgm_Marian_1980 a răspuns:

Cea mai buna reteta pentru kurtos o gasesti pe www.cuptoarekurtos.blogspot.ro