La 1 kg fruct curatat asa cum ti-a spus si machupicchu adaugi 0, 5 kg zahar gelifiant( gasesti in hypermarket) amesteci bine si pui gemul pe foc. Din momentul in care fierbe socotesti 10 minute, invarti continuu si culegi spuma ce se face. Dupa cele 10 minute pui gemul in borcane, le pui capacul si tii borcanele cu capacul in jos 5 minute apoi pui borcanele intr-o lada captusita cu patura. Acoperi bine si lasi asa pina a doua zi cind poti pune gemul in camara.
Poti sa procedezi la fel cu orice fel de fruct.
Speli, cureti de codite, scoti samburii(cu un ac de siguranta) cireselor. Iei o farfurie de supa(mai adanca) si pui ciresele curatate in ea. Cate farfurii pline (cu farf)cu cirese ai, atatea kg.de zahar pui. Pui totul intr-o cratita (fara sparturi daca este emailata) si le lasi 1-2-3 ore pentru ca sa se formaze suc de cirese. Pui cratita pe foc mediu si fierbi amestecand din cand in cand, pentru ca sa nu se lipeasca de fundul cratitii. Dupa cca. jumatate ora verifici daca sucul s-a legat astfel: iei suc ( chiar si cu cirese) cu o lingura si-l pui pe o farfurie sa se raceasca. In cazul in care se lipeste si tine de lingua sau farfurie, este gata. Daca nu se lipeste(nu s-a legat) atunci continua fierberea si verifica iar mai tarziu. La inceputul fierberii si in timpul acesteia se formeaza o spuma pe care o vei lua permanent cu o lingura si o vei pune intr-o farfurie, spuma nu se amesteca cu gemul, se poate folosi la prajituri. Diferenta intre gem si dulceata este numai faptul ca gemul se face cu mai multe fructe si fara apa. Iar in cazul in care te hotarasti sa faci dulceata, trebuie ca aceeasi cantitate da zahar sa o fierbi cu apa, sa formezi un sirop legat prin fierbere si apoi sa adaugi ciresele, dupa care sa continui sa fierbi pana se leaga siropul. In timpul fierbefii daca da in foc siropul, micsoreaza flacara. Mai poti pune coaja si zeama de lamaie, depinde de gustul tau...successs...si pofta buna...
500g cirese se pune 1kg zahar o jum de lamaie un plic zahar vanilat.Se topeste zaharul tos intr-un litru apa pe foc moale. Dupa ce s-a dizolvat complet, se da focul mare adaugand zaharul vanilat si zeama de lamaie iar cand e aproape legat siropul se adauga ciresele curatate de samburi.Nu trebuie pusa si zeama care s-a lasat atunci cand am scos samburii.se toarna in borcane imediat ce s-a legat insa sunt numeroase site-uri de gastronomie de unde poti lua retede de dulceturi si gemuri unul bun este Gustos.ro