lolita
| lolita a întrebat:

Vreau sa fac mamaliguta dar nu stiu cantiatile de ingrediente. ajutati-ma va rog!

Răspuns Câştigător
| gaby_6466 a răspuns:

Buna, la mamaliga nu trebuie sa stii neaparat cantitatile, pui intr-o oala cam un sfert cu apa rece pui un praf de sare si un praf de malai si lasi sa fiarba, iar cand praful de malai incepe sa se umfle, sa faca ca o spuma, pui cam 2-3 pumni cu malai, amesteci un pic si lasi. Apoi ai sa vezi ca incepe sa baca bolboloace si apoi iei un facalet subtire si amesteci si cand iti miroase a copt iei o lingura, o ungi cu ulei sau apa si o bagi un pic in mamaliga, daca se ia pe lingura mai lasi. Cand e fiarta nu se ia de lingura, si nu-i nimica daca nu iti iese din prima, incerci cum am spus eu si la urmatoarea ai sa stii cam ce trebuie sa faci ok? Noroc

18 răspunsuri:
constantaproca
| constantaproca a răspuns:

La 2, 5 l apa pui o lingura de sare(nu prea plina). Cand clocoteste apa se toarna in ploaie 0, 5kg.malai grisat, se lasa la fiert pana se ingroasa, se amesteca bine compozitia sa nu aiba cocoloase cu un facalet sau o lingura se lemn. Cand e gata se rastoarna pe un platou sau un fund de lemn. Se serveste cu ce vrei: branza cu smantana, branza de burduf, tochitura, friptura, tocanita, cartofi prajiti, ochiuri...

Bula
| Bula a răspuns:

Pui apa sarata intr-o cratita, cat jumatatea de mamaliga care vrei sa fie.
Cand incepe sa fiarba apa, cu o mana cernezi usor faina de malai in apa, iar cu celalta mana amesteci in continuu (!), sa nu se faca noduri de faina!
Faina adaugi cat mai incet, ar amestecarea faci cu o lingura de lemn cu maner lung si gros, in pozitie verticala, mentinand directia de rotire.
Cand se face gros, consistent, si abia mai poti amesteca, o iei de pe foc.
Mamaliga o poti servi ca garnitura, dar poti incerca si "mamaliga ardeleneasca":
Intr-un alt vas plat, pui un strat subtire de mamaliga fierbinte, deasupra branza de oaie de burduf + jumar (ramas de la topirea unturii) sau bucati de slanina prajita. Urmeaza un nou strat subtire de mamaliga, branza etc. Cat mai multe straturi, deasupra branza presarata!
Se pune capac deasupra si se pune in cuptorul preincalzit timp de 5-10 minute, pentru a se compacta. Se scoate din cuptor si se serveste cald sau rece, taind felii, cu muratura (castraveti sau altceva).
Pofta buna!

| DiMoDi a răspuns:

Cantităţile optime sunt o cană de făină la 3 căni de apă (şi o jumătate linguriţă sare)... tehnologia "de fabricaţie" văd că ţi-au spus-o mai mulţi! happy asta pentru mămăliguţa pripită (sau slobozită cum i se mai spune prin Ardeal).
Dar mai este o variantă. mai potrivită pentru începători, zic eu, cea de mămăliguţă ciobănească sau turnată, la care cantităţile sunt aceleaşi dar faina se toarnă toată o dată când clocoteşte apa, se lasă sa fiarbă 10 minute, după care se freacă bine cu un făcăleţ sau lingură mare de lemn, până se încorporează toată apa.
În oricare variantă, dacă ţi se pare că mămăliguţa a ieşit prea moale, o mai poţi lăsa puţin pe foc (mestecând!), sau dacă ţi se pare prea vârtoasă, îi mai adaugi apă, putin câte puţin, mestecând, până obţii consistenţa dorită (dar nu uita că mămăliga se mai îngroaşa şi după un ce o iei de pe flacără)...Succes! happy

| mioara a răspuns:

Se pune 500ml de apa si sare se lasa sa se incalzeasca si se toarna malaiu cu punga putin cate putin si mesteci cu o lingura de lemn sa nu se faca cocoloase se scoate lingura si se mai lasa sa fiarba se rastoarna pe o farfurie iti doresc pofta buna

| andi a răspuns:

Hai k eu vin cu mujdeiu, k vad ca ai deja retzeta...complicat, nu? big grinbig grinbig grinbig grinbig grinbig grin

| Parintele a răspuns:

Depinde cata apa pui. O lingurita de sare. Apoi cand apa fierbe incepi sa torni din pachet malai si sa mesteci cu lingura de lemn. O mai lasi cateva secunde. iar mai torni malai. Dar sa-l torni asa ca ploaia nu tot odata. iar il mai lasi si invarti ...tot asa pana devine vartoasa si sa ai grija sa invarti mereu mai ales cand torni malai ca sa nu faca "cocolosi"(malai nefiert)cand a prin o consistenta buna.se lasa la fiert...se mai invarte,,.se mai intoarce.etc.Se scoate direct pe fundul de lemn sau pe farfurie.nu se ia cu lingura din ciaun sau cu altceva ci se varsa. Oricum te descurci. Pofta buna...temperata.Si nu manca chestia aia de la Bula cu jumari, slanina, etchee hee

| mircea a răspuns:

Pentru o portie, incearca sa fierbi apa, cam 500 ml cu putina sare si dupa ce apa da in fiert pune malai echivalentul a 1 cani obisnuite de ceai, dar putin cate putin amestecand in continuu. lasi la foc mic, cca. 20 minute apoi mai pui un pumn de malai ca sa se ingrose mamaliga si amesteci bine sa nu se faca cocoloase. mai lasi 10 min si gata. daca ai putina branza de burduf si unt, pui 2 linguri de branza si 1/2 linguri de unt dupa ca a fiert mamaliga si amesteci usor. daca mai gasesti si un fir doua de ceapa verde si ceva smantana sa ornezi o idee mamaliga, sau o sunculita afumata din aceea taraneasca,... pofta buna!

| powergirl a răspuns:

Mamaliga e cea mai simpla mancare de facut, pui putina apa la fiert si pui mamaliga (faina de malai) pana se ingroasa, dar sa nu fie foarte groasa ca trebuie sa amesteci in ea, sa nu se prinda de fundul oalei. Ea se mai intareste dupa ce o pui la racit, sper sa te ajute sfatul meu.

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lolita fiecare cum o nimereste, numai trebuie sa fiarba bine. E buna si pripita, si mai moale si mai consistenta dupa mancarea ce vrei sa mananci si dupa malaiul ce-l folosesti. Gresesti doua, dar a treia iti iese.Sa nu uiti sa pui sare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Reteta grabrielei este buna adica vreau sa zic, ca mie mi-a mers si am doar 16 ani... ce sa fac si eu daca aveam pofta.Multumesc mult.

Alte răspunsuri
Alte răspunsuri
| thechristine a răspuns:

Poti sa citesti si aici retete de mamaliga si trucuri de preparare https://www.libertatea.ro/lifestyle/cum-faci-mamaliga-2141046

| 9999999999 a răspuns:

Da, cu mare placere... Pui un vas de tuci sau ce poti avea in casa sa fie micut de maxim 2 l. Pune vasul pe jumatate cu apa la fiert, o lingurita de sare, o lingurita de malai. Lasa apa sa fiarba apoi presori malai din pachet pana se face ca o pasta, lasa sa fiarba la foc mic si mesteci usor cu o furculita s-au facalet, observi ca deja s-a facut mamaliguta cu mult gust, o rastorni pe un blat de lemn s-au o farfurie intinsa,,,,,,, pofta buna... Daca nu ai inteles te rog cere si iti voi explica dupa cum vrei tu sa intelegi pupici