Cum sa raman o "diva" cu salariul de criza?

Cum sa raman o "diva" cu salariul de criza?

Recunosc că nu e subiect prea plăcut, dar cum criza asta a poposit deja de un an şi jumătate şi nu dă semne să treacă aşa cum am crezut noi, mă gândesc să scriu din experienţa mea şi a unor prieteni + bonus, ce am observat că fac diverse persoane cu care m-am văzut în ultima vreme. Nici nu ai crede, dar unii oameni se descurcă, da, şi pe timp de criză.

Nu ştiu de ce şi cum fiecare generaţie trebuie să treacă prin momente de constrângeri financiare. Au fost războaiele mondiale, pe care le-au prins bunicii şi străbunicii noştri. A fost comunismul trăit din plin de părinţii noştri şi de mulţi dintre noi. Acum e criză. Chiar dacă de fiecare dată, cum-necum s-a băut şi şampanie şi s-au fumat şi ţigări de calitate, şi s-au dat petreceri de pomină, fiecare a avut parte de constrângeri. Şi aşa cum ne obişnuim extrem de repede cu binele, la fel, din păcate, ne resemnăm şi atunci când, de exemplu, ni se micşoarează salariile.

Motivul? Criza. Unii au avut parte de ,,ajustări’’ de 10%, alţii, mai puţin ,,norocoşi’’, de 30 şi chiar 50%. OK, o să ziceţi că aţi auzit şi placa: ,,Zi merci că ai un loc de muncă’’, cu siguranţă că aţi auzit asta de multe ori până acum, dar una peste alta este tare nedrept. Am vrut doar să vă reamintesc.
După introducerea de mai sus, am găsit câteva soluţii ca să faceţi faţă cu capul sus tăierii brutale şi nejustificate a salariului, a bonusurilor şi a muncii înzecite pe care o prestaţi în aceste condiţii.

1.    Imaginaţi-vă că faceţi charity. Aşa cum unii dintre prietenii voştri au plecat să facă voluntariat în Somalia sau în Papua Noua Guinee, voi aveţi avantajul de a rămâne acasă, locuiţi în acelaşi apartament, aveţi apă caldă şi curentă (asta dacă nu locuiţi într-o zonă rezidenţială gen Dorobanţi unde apa caldă şi căldura se opresc frecvent), vă vedeţi cu prietenii şi cu familia. Şi faceţi charity la locul de muncă. E chiar chic, pentru că primiţi totuşi nişte bani. Într-un final, chiar poate fi mai rău. Adică să nu mai aveţi unde să faceţi ,,voluntariat’’.


2.    Haute couture şi prêt-a porter de criză. Designerii români v-au pregătit super sales şi cu această ocazie puteţi găsi nişte outfituri very chic şi pe care în sfârşit vi le permiteţi. Măcar 2-3 articole, şi tot puteţi achiziţiona. Plus târgurile şi site urile vintage, care sunt din ce în ce mai multe. Mai sunt magazinele second-hand unde găsiţi adevărate comori, dacă vă înarmaţi cu răbdare. Şi nu în ultimul rând, propriul dressing, în care de fiecare dată descoperiţi haine de care aţi uitat. Ca să nu   fie frustrarea prea mare, faceţi şi shopping ,,de actualitate’’, de două ori pe lună, asta ca să nu vă pierdeţi exerciţiul. Dacă aveţi răbdare găsiţi şi în noile colecţii haine sau accesorii foarte frumoase la preţuri excelente.


3.    Weekenduri cu cheltuieli limitate. În funcţie de salariul de charity vă puteţi organiza nişte weekenduri foarte plăcute. Şi cu costuri aproape de 0. Masa de prânz la părinţii tăi sau ai lui. Părintii voştri vor fi foarte fericiţi să vă vadă, iar voi, şi mai bucuroşi că nu mergeţi la restaurantul acela fiţos unde obişnuiaţi să luaţi brunch-ul de duminică. Dacă totuşi vreţi brunch, măcar o dată pe lună puteţi să vi-l permiteţi, pentru că şi marile hoteluri şi câteva bistrouri chic din Bucureşti au coborât mult preţul brunch-urilor, aşa că profitaţi, profitaţi. Dacă vă place să gătiţi, puteţi să organizaţi un dinner la voi acasă, şi să faceţi din asta o obişnuinţă în grupul vostru, în fiecare săptămână să îl faceţi la altcineva acasă. Vă costă doar o sticlă de vin şi o plantă în ghiveci, pe post de cadou.

4. Cadouri de criză. Cărţile sau CD-urile cu muzică sau filmele sunt un cadou memorabil şi foarte cool. Oricine apreciază aşa ceva.

5. Luxul pe care ţi-l permiţi. Profitaţi de invitaţiile la diverse evenimente organizate de revistele glossy – lansări de produse cosmetice, parfumuri, lansări de carte sau alte events. De fiecare dată se pleacă de aici cu cadouri. Dacă nu vă sunt de folos le puteţi face cadou unor mătuşi care vă vor fi recunoscătoare.

6. Maşină vs mers pe jos sau pe bicicletă. Pentru cele obişnuite să meargă cu propria maşină sau cu taxiul şi cumva ajungeţi la concluzia că dacă aveţi de ales între două plinuri de benzină pe lună şi o pereche de pantofi, sunt sigură că alegeţi ultima variantă.E foarte chic să mergeţi pe bicicletă sau pe jos. Mersul pe jos e sănătos, faceţi nişte gambe superbe, mai ales dacă aveţi şi tocuri de 10 cm. 


7. Teatru-Operă-Cinematograf-Muzeu. În România arta costă puţin, din păcate. E urât să profiţi de această situaţie, dar pe timp de criză ne este iertată această bucurie. Aşa că nu rataţi nimic din stagiunea 2010 şi nici din lista filmelor. Cinematografele clasice abia vă aşteaptă. Elvira Popesco are numai filme de calitate iar sala este foarte cozy. La fel şi Cinema Studio, de pe Magheru. În afară de MNAC, MNAR şi MNIR mai aveţi Artmark, cu expoziţii de artă absolut speciale şi Pavilion şi multe alte galerii de artă cu expoziţii temporare. Cultivaţi-vă  cât puteţi în această perioadă. 

8. Nu uitaţi să vă ajutaţi prietenii cu probleme, prieteni mai puţin ,,norocoşi’ ca voi, care nu mai au unde să facă ,,charity’’. Încercaţi să îi recomandaţi, să le trimiteţi CV-urile, networking-ul funcţionează destul de bine. Nu lăsaţi egoismul să pună stăpânire pe voi în această perioadă. Şi nici pesimismul. Umorul negru, râsul ajută foarte bine. Distraţi-vă cât puteţi, chiar dacă petreceţi mai mult timp în casă. Jocurile de societate funcţionează excelent, mai ales când se strânge toată gaşca. 

Ce nu face o Divă niciodată în vremuri de restrişte:

-    O Divă nu renunţă la un outfit impecabil. În timpul celui de-al doilea război mondial franţuzoaicele îşi trăgeau o linie dreaptă, perfectă, pe piciorul gol, în lipsa ciorapilor fini din mătase.

-    O Divă nu iese din casă fără ruj. Şi fără o atitudine demnă. Musai dreaptă, ca şi când ar avea în vârful cocului Enciclopedia cu coperţi create de Karl Lagerfeld.

-    Divele nu se plâng în public. Şi în general nu plâng, pentru că nu e deloc onorabil. E chiar revoltător.
Gândiţi-vă că e ceva provizoriu. Va trece şi criza. Dacă funcţionează ,,reţeta’’ de mai sus şi la finalul lunii rămâneţi cu bani în cont, merită să sărbătoriţi acest succes cu o sticlă de şampanie de calitate. O veţi savura cu mare plăcere, ca nişte adevărate dive.


Succes!


by

6 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mulțumesc pentru informații.
Pa, pa.

| micurutza2005 a răspuns:

Super tari ofertele!laughingm-am amuzat cu bunica de ele, si au un pic de aer de "nesimtit (a)" sa mergi pe capul parintilor in vreme de criza la masa, si sa faci niste cadouri de" tampiti" la omul care cheltuie bani sa iti dea tie o masa buna, dar na e distractiva oferta am zis... rolling on the floor

| Alisa a răspuns:

Un articol folositor, ca intotdeauna.
Multumesc frumos!

| arrriadna a răspuns:

Sampania sa fie d-aia de 7 lei, pentru "chitzibuseala". laughing Oh, da, ai uitat de manichiura, pedichiura si coafatul, care se fac acum acasa in loc de "in oras cu fetele".
Sincer, noi am descoperit recent varianta casnica a mersului in club: facem cheta si ne adunam la un rumy sau un scrabble sau pur si simplu, o shueta pana dimineata... Poate nu e chiar "wow", dar e relaxant pentru week-end.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"diva"... diva pus intre ghilimele ce insemna? sa nu spuneti ca este de bine, ca nu are cum! Deci nu vad cum poate intelege articolul. Charity, Haute couture şi prêt-a porter, outfituri very chic, vintage, brunch, events, MNAC, MNAR MNIR Artmark, sint cuvinte total necunoscute de ea...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Manual de curve.