| Coconutz a întrebat:

Are universul un tipar ? Exista vreo dovada de design in univers ?

http://www.youtube.com/watch?v=P0tLbl5LrJ8

Nu sariti la mine ca nu sunt crestin .

34 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Orice plan are un proiectant.Deci acest sistem are un proiectant deosebit de inteligent si atotputernic. Argumentele rationale pentru dovedirea existentei lui Dumnezeu sunt dovezi elaborate pe cale rationala despre existenta unei Fiinte supreme. Ele se bazeaza exclusiv pe ratiune pentru a argumenta ca notiunea de Dumnezeu nu e un produs al imaginatiei, ci ii corespunde o REALITATE. Prin ele se inceraca a se dovedi ca Dumnezeu exista, dar aceste argumente nu dau informatii despre El. Cunostiinte mai bogate despre Dumnezeu primim din Revelatie, adica din felul in care Dumnezeu Insusi ni S-a descoperit in diverse moduri de-a lungul timpului.
In principiu, aceste argumente nu sunt necesare nici celor credinciosi, nici celor care nu cred. Credinta este o relatie cu totul libera intre doua personae. Cei ce cred nu au nevoie de aceste argumente, credinta presupunand tocmai lipsa dovezilor rationale. Pentru cei care nu cred in Dumnezeu, pe de alta parte, orice fel de argumentare rationala nu are forta necesara spre a-i face sa creada.Cu toate acestea, astfel de de argumente rationale pentru dovedirea existentei lui Dumnezeu au fost discutate de catre filosofi in cadrul marii teme filosofice despre Dumnezeu. Ele arata ca existenta lui Dumnezeu poate fi demonstrata intr-o oarecare masura prin argumente rationale.
Aceste argumente au primit abia in epoca moderna o forma logica adecvata, pe care i-au dat-o filosofi ca : Descartes, Leibniz, Kant, Voltaire etc. Fragmentar, argumentele se intalnesc si la filosofii antici (Socrate, Aristotel, Cicero, Seneca), Sfintii Parinti (Sf.Vasile cel Mare, Sf. Ioan Damaschin) si teologii moderni (I.G.Savin).
Argumentele sunt in numar de cinci :


1. Argumentul isoric

Argumentul istoric arata existenta lui Dumnezeu prin universalitatea ideii de Dumnezeu. Daca ideea de Dumnezeu a existat si exista la toate popoarele, atunci aceste idei trebuie sa ii corespunda si o fiinta care exista in realitate.

2. Argumentul cosmologic

Argumentul cosmologic isi intemeiaza demonstratia pe observatiile stiintifice despre lumea fizica si legile ei. Principiul folosit este cel al cauzalitatii. El are mai multe variante, in functie de procedeul aplicat.

Argumentul cauzalitatii pleaca de la observatia ca existenta este o continua intrepatrundere de cauze si efecte. Orice efect presupune o cauza, prin urmare rezulta ca si lumea, ca intreg, trebuie sa aiba o cauza prima, absoluta, nedeterminata de altceva. Aceasta cauza nu poate fi decat Dumnezeu. Prin urmare, Dumnezeu este Cauza prima.

Argumentul contingentei afirma ca in lume exista lucruri care pot sa fie sau care pot sa nu fie. Ele au un inceput si un sfarsit, deci si o perioada de neexistenta. Din faptul ca intr-un timp dat ele nu existau rezulta ca ar fi putut sa nu existe niciodata. Dar, dupa cum vedem, ele exista, prin urmare trebuie sa admitem existenta unei fiinte necontingente care le-a creat. Aceasta fiinta este Dumnezeu.

Argumentul miscarii. In lume exista miscare. Si pentru ca orice lucru miscat presupune o cauza care il misca, pe temeiul aceluiasi principiu al cauzalitatii, rezulta in cele din urma un prim impuls dat de un prim miscator nemiscat (Aristotel). Acest prim miscator este Insusi Dumnezeu.

Argumentul entropologic pleaca de la principiile termodinamicii, principii care demonstreaza faptul ca miscarea universului va avea un sfarsit. Legea cauzalitatii insa, ne spune ca ceea ce are un sfarsit trebuie sa fi avut si un inceput. Legea conservarii energiei arata ca in univers nimic nu se pierde, ci totul se transforma in energie. Legea entropiei (a deprecierii energiei) afirma ca un sistem evolueaza catre un grad din ce in ce mai sporit de dezordine (energia care organiza sistemul netranformandu-se toata in timpul unui proces, ci o parte din ea pierzandu-se).

Argumentul entropologic se bazeaza deci pe incetarea oricaror procese de miscare si tranformare din univers, ceea ce inseamna ca el are ca ipoteza faptul ca energia din univers va avea un sfarsit. Daca va avea un sfarsit, inseamna ca trebuie sa fi avut si un inceput. Dar de unde provine aceasta energie, daca ea a avut un inceput? E clar ca de la ceva diferit de lume, in afara ei, ceva fara inceput si sfarsit. Si acest ceva nu poate fi decat Dumnezeu.


3. Argumentul teleologic (sau fizico-teologic)

„De ce"-ul oamenilor din toate timpurile are doua directii: 1. care este cauza a ceea ce se intampla? (adica se intreaba despre inceputul lumii) si 2. in ce scop se intampla? (adica se intreaba despre scopul/finalitatea lumii).
Daca argumentele de pana acum vorbeau despre cauza care a produs universul, argumentul teleologic are in vedere scopul (teleos=scop, finalitate) catre care tinde universul. Acesta postuleaza existenta lui Dumnezeu plecand de la ordinea, armonia si finalitatea care exista in cosmos. Toate lucrurile din univers functioneaza perfect si se ajuta in implinirea scopului lor, astfel incat e imposibil ca in spatele acestei functionari perfecte sa nu existe o fiinta inteligenta, atotperfecta, care a organizat si randuit toate spre care tind lucrurile.


4. Argumentul moral

Argumentul moral a fost formulat de Kant. El afirma ca legea morala si constiinta morala fac parte din structura intima a tuturor oamenilor (fie ei credinciosi sau nu). Acestea, fiind prezente in om inainte de orice experienta binelui si a raului, demonstreaza existent unei Fiinte care a pus in lume si in om aceasta ordine morala.


5. Argumentul ontologic

In argumentul ontologic se deduce existenta lui Dumnezeu din insusi conceptul de Dumnezeu prezent in mintea noastra.
Daca ideile de perfectiune si absolut sunt atat de proprii fiintei mele, inseamna ca lor trebuie sa le corespunda cu necesitate o REALITATE perfecta si absoluta, Dumnezeu.
Iata logica argumentului elaborat de Anselm, arhiepiscop de Canterbury (1033-1109) :
„In mintea mea exista ideea unei fiinte atotperfecte, fata de care nu poate fi cugetata o alta fiinta mai perfecta, mai desavarsita. Dar pe langa toate insusirile pe care le are ca fiinta atotperfecta, trebuie sa aiba si insusirea existentei reale, pentru ca daca ea nu ar exista in realitate, ar insemna ca e lipsita de una din insusirile care ii determina perfectiunea, ceea ce inseamna ca atunci poate fi cugetata o fiinta mai perfecta decat ea, ceea ce ar fi un nonsens. Asadar, pentru ca fiinta cugetata in mintea mea sa fie atotperfecta, existenta ei reala, si nu numai in minte, este conditia absolut necesara in acst scop. Deci fiinta suprema a carei idee exista in mintea mea, pentru a fi atotperfecta, trebuie sa existe in realitate."










CONTINGENT care poate sa fie sau san u fie, sa se intample sau san u se intample; intamplator, accidental
ENTROPIE masura care indica gradul de dezordine al unui sistem
LEGE MORALA ansamblu de reguli nescrise sau scrie lasate de Dumnezeu, care determina un anume mod de convietuire al oamenilor
CONSTIINTA MORALA capacitatea sufletului omenesc de a-si analiza faptele, raportandu-le la legea morala pusa de Dumnezeu in om
ONTOLOGIC care tine de fiinta. De la grecescul on- ceea ce este, fiinta

daca vrei mai complex:
http://www.scribd.com/......i-Dumnezeu

| ateuNEGATIV a răspuns (pentru EmaS):

Filozofie de ce e mai real zeul tau ca altu? daca ai fi in stare am putea discuta despre toate asa zise argumente rationale

| CoquineNoire a răspuns:

Cu siguranta, dzeu este viitorul catalin botezatu, lagerfeld, alexander mcqueen, etc.
stele si planete de 90-60-90, care merg pe catwalkul caii lactee, ce vorbesti...

| Coconutz explică (pentru CoquineNoire):

Esti fail ca troll. Nu mai incerca.

| CoquineNoire a răspuns (pentru Coconutz):

Ce sa zic, m-ai demoralizat rau.
ma duc sa plang.

| Coconutz explică (pentru CoquineNoire):

Mai bine.

| CoquineNoire a răspuns:

Si apocalipsa va veni cand va cadea una pe catwalk!
fereasca sfantul...

| costi a răspuns:

Interesanta intrebareahappy se pare ca nu e asa usor sa zici un da absolut. de exemplu, la nivel atomic totul se prezinta destul de random, fizica cuantica e modelata de algebra necomutativa (nu se mai comporta ca inmultirea normala, e nevoie de necomutativitate, ca la matricile din liceu). totodata, mai e si principiul de incertitudine hisenberg, nu poti stii cu exactitate si pozitia in spatiu si viteza unei particule. deci lucrurile nu mai stau asa frumos ca in macrocosmos.

tot ce se poate spune e ca e un fond comun care genereaza totul, dar principiile unificarii sunt departe de o testare in realitate

| costi a răspuns:

Eu n-am dat din umeri, mi-am aratat Muschii

| shadovv a răspuns:

Asta nu se intampla numai in biologie... sa nu uitam ca suntem guvernati de numere. Intreaga realitate este un imens sistem matematic.

| sabin89 a răspuns:

Depinde pe cine intrebi. Daca il intrebi pe Sam Harris iti va da un raspuns, daca il intrebi pe William Dembski iti va da alt raspuns. Noi astia de pe TPU... dam din umeri.

| Fishhh a răspuns:

Universu' e in continua transformare, nu are un tipar anume. Singurul lucra cu care il poti compara sunt fractalele

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Chiar daca ar avea... Cine sa-l recunoasca si sa-l interpreteze, noi? Putin probabil. Bai Coco, suntem mici, atat de mici... Este plina lumea de teorii, dar nici o concluzie edificatoare.

| Coconutz explică (pentru anonim_4396):

Trebuie sa incercam sa gasim acea concluzie edificatoare.Chiar daca suntem mici.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Coconutz):

Coco, cum adica "trebuie sa incercam sa gasim"? Observ ca vorbesti si in numele meu happy Eu unul, cand voi intelege care-i faza cu Terra, voi accede automat spre alte cunoasteri. Sunt de parere ca prima data trebuie sa vezi care-i faza cu vaca din ograda ta, inainte de a cauta raspunsuri legate de bivolul vecinului din capul satuluiwinking

| Coconutz explică (pentru anonim_4396):

Am inteles.De acord.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, exista un tipar care se cheama fizica, chimie. Iar daca vrei sa afli dovada apuca-te sa le aprofundezi pe astea doua si mai adauga si matematica.

| ateuNEGATIV a răspuns:

Nu exista asa ceva sunt doar basme desigur daca vrei sa crezi in existenta unui zeu vei gasi ceva de care sa te agati chiar sa contrazici teorii nu tot de pe net e si real au dovezi stiintifice nu cred doar ipoeteze bazate pe nimic

| Coconutz explică (pentru ateuNEGATIV):

Http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_ratio
http://science.howstuffworks.com/......ature1.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/100107143909.htm

Am o mare placere sa iti raspund.In primul rand cum am zis nu sunt crestin si nici nu cred in vreo zeitate creatoare.La fel ca tine eu cred in dovezi stiintifice. Diferenta este e ca nu le aleg pe cele mai placute mie.

| ateuNEGATIV a răspuns (pentru Coconutz):

Eu cred in dovezii nu ipoteze nedemonstrate prin dovezii

| Coconutz explică (pentru ateuNEGATIV):

Si ce dovada nu exista in acele siteuri date de mine? Sau deja leai citit si tiai dat seama ca totul este nedemonstrat?

| ateuNEGATIV a răspuns (pentru Coconutz):

Eu am vazut documentare sunt convins de evolutie de teoria big bang singurele lucruri ce ma intereseaza sunt ce anume a provocat big bang? supa aia primodiala daca a fost reala inca nu sa demonstrat ca ar fi existat enzime destule care sa sustina viata din contra, eu observ si trag concluzi da isi spun astea doua ma tenteaza mult

| Coconutz explică (pentru ateuNEGATIV):

Toti am vazut documentare.
Sa intelegi ce a cazut big bang ar fi peste limita intelegerii noastre ca specie.Nu vom afla in urmatoarele secole parerea mea.
Si daca o sa aflam? Ce a fost inainte? Si inainte de inainte? De unde a pornit totul? Care o fost prima forma de energie? Care este cauza mama a tot?
Nu vezi? Noi luand-o pe aratura logica nu ar trebuie sa existam.

| Humanist a răspuns:

Nu, nu are deloc. Universul e determinist si materialist.

| doctorandus a răspuns (pentru Humanist):

Stiinta nu a lamurit daca universul este determinist sau indeterminist. Asa ca n-ai de unde sti nici tu.

| Coconutz explică (pentru Humanist):

Determinist din pacate nu este.

| Humanist a răspuns (pentru Coconutz):

De ce? Toate legile, fortele si marimile fizice sunt deterministe : gravitatia, punctul de fierbere si de inghet al apei.
E o cauza ce a determinat un efect si tot asa precum un efect de domino, va da nastere la alta cauza...

| Coconutz explică (pentru Humanist):

Http://www.youtube.com/watch?v=DfPeprQ7oGc

Deterministul la scala quantica este egal cu 0.

Sau sa inteleg ca nu exista liber arbitru?

| Humanist a răspuns (pentru Coconutz):

Pai, sincer nu cred in liber arbitru. Constiinta noastra impreuna cu identitatea noastra si ceea ce numim sinele nostru, prin deciziile si alegerile pe care le facem, sunt determinate si ele de factori externi si interni. Depinde de organismul fiecaruia ( creierul e diferit la fiecare individ ), deci fiecare om gandeste diferit. Experientele personale de viata fie ele placute sau mai putin placute, amintirile noastre, pierderile pe care le-am suferit, realizarile noastre... toate acestea ne-au modelat in ceea ce suntem acum. Nu a existat nimic " liber " la a ne alege singuri sa fim ceea ce suntem. Avem ceea ce as numi o iluzie a liberului arbitru, adica avem senzatia ca suntem in control, dar dupa parerea mea, nici macar nu suntem stapani pe sentimentele noastre.
Anumit leziuni cerebrale, sau substante etnobotanice sau psihoactive ne pot schimba personalitatea si felul cum percepem lumea.
Unde mai e liberul arbitru?

| Humanist a răspuns (pentru Humanist):

Ah, da. Scuze ca am uitat. Mai sunt si bolile ca Alzheimer care ne afecteaza memoria.

| Coconutz explică (pentru Humanist):

Am inteles ce vrei tu sa spui.Cam extrem de imposibil determinismul dar tot determinism.Sunt de acord cu tine.

| ROSUGBRL a răspuns:

Si haosul este un tipar