| alexx102428 a întrebat:

Care este mai periculos dintre fulger si trasnet?

19 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Amindouă sunt periculoase, atit pentru om cit si pentru aparate.

| RAY a răspuns:

Fulger = lumina
trasnet=descarcarea electrica

| anonimg a răspuns:

Traznetul este sunetul provocat de acelasi factor ca si al fulgerului.
Fulgerul este descarcarea electrica; traznetul este sunetul acestei descarcari electrice.
Si fulgerul este de o mie de ori mai periculos decat sunetul. Caci de la sunet ramai cu o sperietura; dar fulgerul iti poate afecta trupul sau chiar iti poate lua viata.

| suntserios a răspuns (pentru anonimg):

Si daca traznetul e sunetul atunci tunetul ce mai e?

| Arthiom a răspuns (pentru suntserios):

Fratele mai mic probabil laughing

| Arthiom a răspuns (pentru suntserios):

Nu cumva faceti confuzie? Nu sunt Gica Contra dar din cate stiam fulgerul este descarcarea electrica care insoteste tunetul, iar tunetul este sunetul de dinaintea fulgerului, daca doriti explicatiile pentru amandoua cautati pe tata google. Iar trasnetul, este termenul popular pentru combinatia dintre fulger si tunet, gresesc cumva?

| suntserios a răspuns (pentru Arthiom):

Da gresesti.
Fulegrul este descarcarea electrica dintre doi nori sau in cadrul norului

Traznetul... descarcarea electrica intre un nor si sol sau obiecte de pe sol.

Tunetul este zgomotul asociat descarcarii electrice

| anonimg a răspuns (pentru suntserios):

Pai eu numesc tunetul ca fiind sunet si traznet. Pentru ca in dex traz(s)netul este definit si ca descarcare electrica si ca, citez: "Zgomot caracteristic de mare intensitate, care însoțește un fulger."

Traznet, tunet si sunet este acelasi lucru pentru mine.

| suntserios a răspuns (pentru anonimg):

Vezi ca aia e definitia din dex pentru tunet. Traznetul nu e deloc acelasi lucru ca tunetul. Le am explicat de 10 ori pana acum la intrebarea asta si e fix irelevant ce inseamna pentru tine ca nu aia e definitia corecta

| Samariteanul a răspuns:

Fulgerul deoarece te loveste cu peste 220w si ai mari sanse sa mori

| suntserios a răspuns (pentru Samariteanul):

Stii ca fulgerul nu ajunde pe pamant nu?
transnetul e ala care te pocneste

| Samariteanul a răspuns (pentru suntserios):

Fulgerul poate ajunge pe pamant. Daca esti intr-o campie se descarca prin tine si ajunge si in pamant.

| suntserios a răspuns (pentru Samariteanul):

Atunci nu mai e fulger, e trasnet. Fix asta e diferenta intre ele.

Fulgerul e descaracare electrica care are loc intre doi nori.
Trasnetul e descarcarea electrica care are loc intre un nor si sol.

| Samariteanul a răspuns (pentru suntserios):

Da,ai dreptate.Scuza-ma.mai am de inv pe aici.

| cevdet a răspuns:

FÚLGER, fulgere, s. n. 1. Fenomen atmosferic care constă într-o descărcare electrică luminoasă produsă între doi nori sau în interiorul unui nor.
TRẮSNET, trăsnete, s. n. 1. Descărcare electrică în atmosferă, de același tip cu fulgerul, care se produce însă între un nor și pământ sau obiecte de pe pământ și care este însoțită de un zgomot puternic.
In concluzie, trasnetul este cel periculos. Numai ca, noi nu stim dinainte ce se va produce.

| T2LS a răspuns:

Văd că unii au lăsat comentarii degeabă.

Ei bine, să îți explic pe scurt, poate vei vedea mesajul ăsta și te va LĂMURI la întrebare (chiar dacă e cam târziu).

Fulgerul NU rănește o persoană aflată pe pământ, sau DE FAPT niciun alt obiect: Fulgerul este un arc electric luminos produs de o descărcare electrică de potențial electrostatic diferit între doi nori.

Trăsnetul este o descărcare electrică de potențial NEGATIV și POZITIV (deci trăsnetul poate fi de două tipuri), între NOR și PĂMÂNT. Acesta este mereu însoțit de FULGER și TUNET. În funcție de tipul trăsnetului, de energia degajată în momentul descărcării electrice, acesta este fatal și un motiv de îngrijorare dacă te afli pe o rază de aproximativ -10+ KM depăratre de o astfel de furtună și ești într-un loc nefavorabil. Niciun loc nu îți poate garanta imunitate la un trăsnet, dar casele sau orice îți poate oferi un acoperiș deasupra capului reprezintă cel mai bun mediu. Energia degajată poate să fie de sute de milioane de volți, iar dacă vorbim de un o descărcare electrică de potențial POZITIV (zis și trăsnet pozitiv), vorbim de o energie descărcată de aproximativ 1000 de ori mai mare. Bineînțeles, aceste trăsnete sunt în consecință de 100 de ori mai rare. Temperatura plasmei din interiorul unui trăsnet poate depăși pragul imens de 28.000 grade celsius (C).
Anual, aproximativ 24.000 de persoane mor loviți de trăsnet.


"Trăsnet negativ

Descărcarea prealabilă durează 0, 01 s, urmată de cea principală de numai 0, 0004 s, urmată la rândul ei după o scurtă pauză (de 0, 03 s - 0, 05 s) de noi descărcări (în medie, 4 sau 5 descărcări principale, sau propriu zise). Au fost observate până la 42 de astfel de descărcări succesive într-un trăsnet, cu un curent mediu de 20 000 amperi.
Datorită duratei foarte scurte a unui trăsnet, doar câteva microsecunde, intensitatea curentului electric poate atinge sute de mii de amperi, iar temperatura plasmei din interiorul acestuia poate depăși 28 000 °C.
Un trăsnet atinge în medie lungimea de 1 - 2 km. În zonele tropicale, unde umiditatea aerului e mai ridicată, trăsnetele pot ajunge la 2 - 3 km lungime. În nori s-au observat fulgere cu o lungime de 5 - 7 km, iar cu ajutorul radarului pentru trăsnete, unele care ating 140 km lungime.
Tensiunea unui trăsnet cu o lungime de 1 km este de aproximativ 100 milioane de volti. Sarcina totală care este descărcată într-un trăsnet este în medie de 5 coulomb. Cu o durată medie de aproximativ 30 de microsecunde, curentul mediu al unui trăsnet negativ este de aproximativ 100 000 A.
Energia totală descărcată este aproximativ 500 MJ.

Trăsnet pozitiv

Deoarece trăsnetele pozitive au lungimea mai mare și descarcă sarcini de pe suprafețe mai întinse, acestea au o energie mult mai mare decât cele negative.

Lungimea și, prin urmare, tensiunea sunt de aproximativ 10 ori mai mare decât a trăsnetelor negative
Sarcina descărcată este de aproximativ 100 de ori mai mare. Prin urmare frecvența de producere este de aproximativ 100 de ori mai mică, comparativ cu trăsnetele negative (mai exact 5 %).
Durata și curentul sunt ambele de aproximativ 10 ori mai mari.
Energia este de aproximativ 1000 de ori mai mare."

Răspuns utilizator avertizat
| Melisa939282828172 a răspuns:

Fulgerul

| NotAgain8967 a răspuns:

Trasnetul, trasnetul atinge pamantul, deoarece este ciocnirea intre un nor electrizat si sol, iar fulgerul este o ciocnire intre 2 nori care produce lumina.