| legiuitorulflavia a întrebat:

Cate si care din ritualurile si simbolurile bisericii sunt precrestine (animiste, mesopotamiene, persane, egiptene, hinduse sau greco-romane)? Cum se impaca asta cu ideea conform careia credinta crestina (intemeiata pe Hristos, cica singurul dumnezeu adevarat, adica singurul zeu adevarat) e cea originala, originara? Bine, nu ca n-ar fi la fel si aia musulmana.

15 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Completez si eu lista cu obiceiuri, sarbatori precrestine preluate de biserica:mosii de vara si de iarna, plugusorul rostit in vechime de 1 martie, ceea ce explica si brazda trasa de plug in curtea gospodarului.La inmormantari sunt precrestine obiceiurile de a arunca bani in calea mortului, de a arunca un bulgare de pamant in groapa peste sicriu, de a picura pe jos din paharul de bautura in amintirea mortilor(libatia).

soothe
| soothe a răspuns:

Nu spunem fiecare si despre mama (sau, ma rog, cei mai multi!) ca este fiinta cea mai de pret de pe pamant? Poti sa contrazici pe cineva?

Abh
| Abh a răspuns:

Majoritatea sunt pagane. Spre exemplu, 25 decembrie e ziua in care se sarbatoarea zeul soarelui, ziua nasterii lui Iisus Hristos nu se cunoaste, dar se presupune ca e candva primavara.

Răspuns utilizator avertizat
| laura64 a răspuns:

Hai sa discutam discutii. Despre ce vrei : despre carti pe care nu le-am citit sau despre filme nevizionate?
Dupa intrebarea ta plina de miez mi-am dat seama ca esti doct in materie de religie.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| rotrezestete a răspuns:

Mie imi plac intrebarile de genul asta si denota o deshidere si catre univers, nu trebuie sa ramai inchis in cutia in care te-ai nascut, dar asta nu inseamna nici ca multe din credinte, simboluri sau idei din crestinatate nu ar fi eterne.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religiile au fost catologate mereu ca fiind ramurile unui copac care conduc, inevitabil la acelasi trunchi.Este oare o caracteristica a inteligentei sau a pregatirii incercarea de a le separa? Nu cred.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Legiuitorule din respect pentru alta persoana nu-ti vin direct cu raspunsurile pe care le doresc a ti le da cu referire la alte nikuri ale tale dar pot sa ma exprim liber;"Cita inteligenta domnilor, cita inteligenta..."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Orice lucru trebuie sa porneasca de undeva. Mai intii a fost teama oamenilor cavernelor de fenomenele naturii. Apoi, odata ce oamenii care pina atunci traisera grupati in cete, au inceput sa formeze ginti si mai apoi triburi (fiind deja un numar destul de mare de oameni la un loc ce abia asteptau sa fie prostiti si manipulati), a aparut un smecher care a profitat de asta si a devenit preotul, vraciul, spanakul satului. El ii speria pe toti cu furia spiritelor daca nu-i accepta aberatiile si nu-l tin in circa cu masa si casa de pomana. Asa ca a ajuns sa traiasca foarte confortabil fara sa faca nimic. Doar mai baga din cind in cind groaza in naivii satului si ei dadeau fuga la el in batatura cu haleala, haine si ce-i mai trebuia escrocului sa-si mentina nivelul de trai ridicat. Odata cu trecerea timpului, evident ca treaba a luat amploare si inmultindu-se numarul profitorilor, ei au creat o biserica structurata piramidal, cu un smecher-sef in frunte care-i dirija pe toti. Statele aparute ulterior, au ajuns sa aiba doi conducatori, un rege si un popa-suprem. Asta acolo unde regele nu se autoproclama el popa-sefu' sau chiar zeu (aici nu amintesc decit de Egiptul antic unde maria sa faraonul era zeu). Cum unii se nasc cu orgoliul de a fi sefi, evident ca nu suportau sa ramina simpli muritori de rind (dorind sa se ridice de la statutul de contribuabil fraierit la cel de puturos tinut de altii in puf) si daca nu reuseau sa avanseze in grad, isi creau propria biserica. Acum, ideile de unde puteau veni? De la vechea biserica, dar imbunatatite fireste. Si uite asa ne-am pomenit cu nenumarate grupuri/biserici, unele cu mai multi adepti si in consecinta mai puternice, altele cu mai putini adepti si deci mai slabe. Cele ramase slabe, au fost mereu o tinta predilecta a celorlalte grupari/biserici puternice, deoarece concurenta nu este acceptata in cazul asta. Aici concurenta este periculoasa (atenteaza la stabilitatea bisericii si deci la bunastarea popimii) si in consecinta este considerata erezie care este stirpita cu sabia sau rugul aprins. Sau mai pe romaneste, este stirpita prin casapirea celor ce nu impartasesc acelasi "crez". And tehe story can go on.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hirciog, ce ai spus tu in ultima postare se numeste atac la persoana. De ce? Pentru ca aici in discutie este intrebarea si nu persoana care a pus intrebarea. Deci daca doresti sa polemizezi pe marginea subiectului in discutie, esti liber sa faci lucrul asta. Dar este inutila interventia ta daca in loc sa raspunzi la intrebare te apuci sa discuti despre un ueser.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da e perfect adevarat, ISUS nu s-a nascut pe 25 dec.Pe 25 dec. dar pe calendarul iulian care corespunde anului pe vechi s-a nascut zeul soare(Hades)care e unul si acelasi cu Ioan Botezatorul si Pitagora, unul dintre masluitorii bibliei si unul dintre rivalii lui ISUS care intentioneaza falsificarea identitatii adevaratului ISUS si asasinarea LUI in secret, totodatalansandu-se pe el insusi in pozitia Creatorului introducand doar un,, I,, inainte de ISUS(IOAN-ISUS). Cat priveste adevaratul ISUS dupa studii intense va asigur caziua nasterii LUI poate fi putin dupa data de 21 august ce explica izbitor de ce CREATORUL a lasat sa se inteleaga ca este,, FIUL FECIOAREI,, Da, se pare ca intr-adevar HRISTOS A INVIAT. http://www.librodeurantia.org/lu/main.html Nasterea lui Iisus
Tot în acea noapte Maria a fost agitat, astfel încât nici unul dintre noi au dormit de mult. In zori, durerile de muncă au fost deja evidente, şi la prânz pe 21 august din anul 7 a. AD, cu ajutorul ofertei altor călători, Maria a dat naştere unui băieţel. Isus din Nazaret a fost născut în lume, învelite-l în haine pe care Maria a adus ca o măsură de precauţie, şi plasate in patutul din apropiere.

Astfel sa născut copilul promis, adică la fel ca toţi copiii înainte şi după au venit la lume. În a opta zi a naşterii sale şi în conformitate cu practica evreu, el a fost circumcisi si formal numit Iosua (Iisus).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma legiuitorule tu semeni cu bivolaru, ala, de-si spune guru.esti in mi -sa? simpla curiozitate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Esti un bou 5-6 din cele 11 intrebarile tale sunt despre tine care nu crezi in credinta si incercand sa ii faci sa nu mai creada eu unul/a as zice sa te dai cu capul de pereti si sa vezi cum iti zice satana mai date mai date

Asculta la mine stiu ce zic


Dobitocule