| Theo94 a întrebat:

Ce credeti despre teoria malthusiana, Thomas Robert Malthus ( 1766-1834)?
"Conform teoriei lui Malthus, populația crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de subzistență cresc în progresie aritmetică"

Mai este valida astazi?

https://i.imgur.com/g4A6aVP.png

https://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Malthus

https://ro.wikipedia.org/wiki/Catastrof%C4%83_malthusian %C4%83

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Robert_Malthus

Răspuns Câştigător
| Drimmero a răspuns:

Interesanta intrebare si de dezbatere. Sunt teorii vechi astea ale lui Malthus, pe atunci se credea cu tarie ca populatia va continua sa creasca, ca resursele vor fi epuizate, ca oamenii vor muri de foame, ca va fi o apocalipsa demografica, bla bla. Ideea care e, natura e suficient de inteligenta incat sa regleze toate chestiile astea, in primul rand avem un dezechilibru demografic (state cu populatie mai mare si state cu populatie mica sau in scadere), niciodata nu vor fi toate in crestere continua incat sa sufoce planeta, doar cateva state contribuie serios la cresterea populatiei, restul sunt cantitati neglijabile. Natura stie sa isi faca singura reglajele, echilibrul demografic se va restabili candva, ba vine o pandemie, ba catastrofe, ba altceva incat sa diminueze numarul considerabil al populatiei, cu alte cuvinte creste mortalitatea, prin mortalitate natura combate un eventual boom demografic incontrolabil. Cat despre resursele de orice tip, tehnologia avanseaza, alternativele apar, cu alte cuvinte sa nu ne mai temem ca nu murim de foame peste 10-20-30 de ani, nu ne mancam urechile unul altuia. Teoria nu mai e valabila astazi, e scenariu mai logic ca natura sa se regleze singura. Pamantul are loc suficient de inca pe atatia sa ne sustina din punct de vedere geografic, iar treaba cu resursele va avea o solutie in viitor, nu se ajunge la colaps.

| sabin89 a răspuns (pentru Drimmero):

"natura e suficient de inteligenta..." - chiar crezi că e inteligentă? happy

| Drimmero a răspuns (pentru sabin89):

E retorica intrebarea.

7 răspunsuri:
| Zuzu1991 a răspuns:

Cred ca ar trebui sa cauti definitia la progresie geometrica si nu sa vii aici sa dai cu aiureli... da, imi dau seama ca esti unul d'ala care urla din toti bojocii "suprapopulare" si asta doar de dragul de a se baga in seama, oricat de clare ar fi cifrele

| Theo94 explică (pentru Zuzu1991):

Nu imi pasa de suprapopulare, deci nu iti dai seama de nimic, Intra pe contul meu sa vezi cate intrebari despre suprapopulare am si vei vedea cat de interesat sunt.
Era vorba doar de teoria lui Malthus, am vazut o asemenea intrebare pe quora, si am vrut sa pun una asemanatoare pe TPU, am pus intre GHILIMELE,( astea sunt -> " " ) ce am scris despre progresie geometrica, aritmetica ca e dupa wiki, am pus si link-uri, citeste tot data viitoare.

| Anonim a răspuns (pentru Theo94):

"în 18 Iunie | Zuzu1991 a răspuns:
Cred ca ar trebui sa cauti definitia la progresie geometrica"
populare, suprapopulare, WHATEVER, pui progresie geometrica langa cresterea populatiei si inca nu sunt DELOC sigur ca intelegi ce e aia "progresie geometrica" si mi se rupe ca de fapt... tata mitza biciclista a cazut si si-a rupt... "teoria lui Malthus" a pus progresie geometrica langa cresterea populatiei si nu tu, tot o tampenie e
https://en.wikipedia.org/......ion_growth
2011 - 7 miliarde
2023 - abia atunci 8 miliarde
daca langa asta iti permiti sa pui progresie GEOMETRICA atunci esti pe dinafara... TOTAL PE DINAFARA... PUNCT!

| Spo0ky a răspuns:

Este teorie veche, irelevanta lumii moderne. Populatia lumii creste in tariile aflate in dezvoltare deindata ce se atinge un nivel de civilizatie populatia va incepe sa scada.
Dar cel mai gresit este partea cu subzistenta - tehnologia moderna ofera posibilitati infinite pentru asigurarea celor necesare omenirii. In ziua de azi inca se pune accent pe produsele bio care sunt o prostie. necesita spatiu si resurse in plus fata de produsele modificate genetic ce vor domina plantatiile viitoare.

| Drimmero a răspuns (pentru Spo0ky):

Nu exista nimic bio 100%, doar minciuni. Nu toti vrem sa mancam ''bio'' si doar produse din agricultura. Sigur nu se va ajunge la colapsul industriei carnii si a produselor de origine animala incat sa fie nevoiti sa ajunga la tentative de produse modificate genetic incat numai carne nu e aia, de asta chiar ma tem, stiu ca a aparut deja dar sunt doar probe.