| RAY a întrebat:

Ce inseamna a fi moral? exista moralitate in natura conform teoriei evolutiei? nu este moralitatea ceva relativ?

Răspuns Câştigător
| mentholinks a răspuns:

A fi moral inseamna sa respecti normele de moralitate ale societatii in care traiesti. Si da, moralitatea este relativa. De exemplu, in trecut era moral ca o fata sa-si pastreze virginitatea pana la casatorie. Astazi nu se mai pune accent pe asta decat in cadrul unor confesiuni religioase.

9 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| Yasmin875 a răspuns:

O persoana este imorală dacă nu are un echilibru. Daca nu este cinstită, consuma prea mult alcool, se droghează, castiga bani prin mijloace necinstite(furt, prostituție etc.), cheltuiește prea multi bani pe lucruri inutile etc. poate fi considerată așa.

| Speed99 a răspuns (pentru Yasmin875):

De ce prostitutia e mijloc de castigat bani necinstit? Atata timp cat cei doi sunt de varsta legala si de acord, go for it. Amsterdam - Olanda in general, e plina de prostitutie, ba chiar prostitutia e si legala, si uite ca nu ii afecteaza cu nimic.


Prostitutia a prins o imagine proasta pentru ca in cele mai multe cazuri, se intampla mult mai mult in spatele cortinelor: amenintari, santajuri, rapiri, violuri, droguri, trafic de oameni; insa ideea sexului pe bani nu mi se pare deloc iesita din comun. Chiar daca nu as da bani pentru asa ceva in viata mea, alti oameni ar face-o, si nu mi se pare deloc gresit - e doar o chestie de preferinta.

| Cinevacatoatalumea a răspuns:

Da, pentru ca fiecare ne ridicam standardele. De exemplu pentru mine e imoral sa beau alcool, sa mananc carne si sa injur, dar poate pentru altcineva nu e.

| Yasmin875 a răspuns (pentru Cinevacatoatalumea):

Dar ce are carnea? De ce este imoral să mănânci carne?rolling on the floor

| Cinevacatoatalumea a răspuns (pentru Yasmin875):

Pentru mine e. Sunt vegetariana.

| Teffan a răspuns:

Ideea de moralitate relativa se intalneste si la Nietzsche,care a "distrus" practic,idealurile morale din vremurile lui si a pus bazele unei noi moralitati, moralitate bazata pe idealurile fiecarui individ in parte, netindand cont de dogme religioase sau de traditiile societatii.

Exista o problema cu aceasta moralitate relativa, insa:

Un asa tip de criminal "moral", care crede ca face un bine victimelor sale prin a le lua viata.Probabil,un criminal de genul asta considera ca prin moarte te eliberezi de suferinta pamanteasca,si astfel,iti face un bine.E moral,adica.
Ei bine,este asta moral?
Toti cadem de acord ca nu e moral.

Atunci,ce e moralitatea?

Definitia moralitatii care mi se pare cea mai potrivita si mai pertinenta este:

Individul sa faca ce vrea in societate,,sa infaptuiasca orice actiune vrea, si sa fie ce ii place, atata timp cat nu raneste pe nimeni.

Omul are dreptul sa faca ce vrea el, atata timp cat nu raneste pe nimeni.
Asta mi se pare moral.

Mi se pare moral sa nu crezi in Dumnezeu.
Nu ranesti pe nimeni.
Crestinilor li se pare imoral sa nu crezi in Dumnezeu.
Ei bine, definitia lor pentru moralitate este una ciudata si ilogica.

| NameInUse a răspuns:

Eu nu cred ca moralitatea tine de societatea actuala, ci de fiecare individ in parte.
Dupa mine, da, moralitatea e ceva relativ, si tocmai de asta nu pot da vreo definitie.