April
| April a întrebat:

Cum intelegeti voi liberul arbitru?

Răspuns Câştigător
| petru a răspuns:

Voi inceca sa arat diferenta dintre:
> si
>
Nelegile-mi curma!
""Privesti din celesta-Ti minune pamantul
Ce Vrut-ai de oameni umblat
Le-ai Dat Libertatea sa-si tina Cuvantul
Dar ei Libertatea pe poftea-u schimbat!
##
O Doamne! Revina nelegile curma,
Reda Libertatea ce Tu lor ai Vrut,
Le Da Tu Plinirea, cea de pe urma,
Ridica-i din poftele-n care-s doar lut!
##
O Doamne revina nelegile-mi curma,
M-e sila de poftele-n care ma scald,
Sunt mult mai netrebnic ca ei, biata turma,
Ci stiu, ca-n placeri, fac parte din Iad!
##
Privesc cum cetatea sata sa se crape,
Ci nu e Cetatea ce lor ai Zidit,
Le-ai Dat Libertatea ca-n Voie s-aleaga
Dar ei din Cetate afar-au fugit!
##
Eu, mult mai nemernic, ca-nteleg Libertatea
Si stiu ca afara din Lege ma zbat,
Sunt mult mai nevolnic, Diavolu-i sfant
Pe langa mine, ce zidesc astazi iad!
##
O Doamne Revina nelegile-mi curma!
Ai Mila de omeni, Salveaza-i din iad!
Ma Lasa pe mine cu-a poftelor turma!
Voi da foc la turma, sa arza cu mine ce-i Iad! ""
Aros din Milet
eu, petu borodi, ce as putea sa mai zic decat sa stiu ca-mi fac zilnic mai groaznic al meu iad!

11 răspunsuri:
| Parintele a răspuns:

Nu exista liberul arbitru pentru ca in creier se petrec sute de procese subconstiente, deci pe care omul nu le poate controla si pe car nici nu le simte. Mereu spre exemplu ca baiat vei fi atras de o tipa frumoasa si mai prostutza decat de una naspa si desteapta.cand de fapt ar trebui sa fie tocmai invers.

| edoru a răspuns:

Liberul arbitru este partea interactivă a existenţei noastre pentru că ne permite să ieşim din starea vegetativă a tradiţionalismului ori a dogmatismului (influenţele socio-culturala/mod de *Viaţă*).
Dacă există cu adevărat *libertate de a alege* este discutabil pentru că unei mame căreia i se vor ucide doi dintre cei trei fii nu poate accepta ca un drept, in plinatatea cuvantului, *liberul arbitru* atunci când va fi să aleagă pe care să-l salveze. De fapt singurul care beneficiază de libertate în a alege e însuşi călăul.
Individual şi ideatic, dreptul de a alege este incontestabil şi se supune doar propriei conştiinte. Social, dreptul de a alege a fost înfrânt de Rouseau în "Contractul Social": "Omul se naşte liber, dar pretutindeni este înlănţuit".

| edoru a răspuns:

@april: Eu am răspuns la întrebare, nu am completat vreun răspuns. Chiar dacă mi-ai reconfigurat cadrul, argumentul meu despre liberul arbitru rămâne valid. Limitarea despre care vorbeşte @dorinaugustin îmi pare subredă pentru că, în limita a ceea ce suntem construiţi (limitele fizice) şi în raport cu ceilalţi, putem alege *orice*. Putem alege dreptatea ori nedreptatea, adevărul ori minciuna, societatea ori solitudinea, viaţa ori moartea. Faptul că ne "lovim" de consecinţele lumesti nu înseamnă că nu putem alege liber în primă instanţă. Orice reconsiderare ţine de conduita morală, dar ce este, în fapt, conduita morală? Nu cumva ţine de ceea ce ne-au învăţat/impus ca adevăr alţii şi nicidecum aşa cum am fi ales noi sa înţelegem/învăţam realitatea? Chiar dacă am dorit să alegem, am fost restrânşi tot de conduită din necesitatea de integrare socială şi astfel mă întorc la Rouseau, pfff.
Poate că ar fi trebuit să nu răspund pentru că @alllinna deja oferise răspunsul concret, dar am omis răspunsurile anterioare pentru a fi la subiect. Ignoranţa mea, manifestată prin *alegerea* de a nu citi răspunsurile deja publicate, m-a adus în această "sală de judecată" unde păşesc oricând cu deosebită plăcere atât pentru a asculta, dar mai ales pentru a dezbate.
-"Stelele pe cer, legea morală în mine" — "ping, pong"?
# Crăciun Fericit, dragilor.

Răspuns utilizator avertizat
| danbnz a răspuns:

Eu unul inteleg ca poti alege si altceva decit calea batatorita de altii... Ca intotdeauna ai si alta optiune decit cea evidenta, ca anumiti factori externi te pot determina sa alegi ceea ce altora li s-ar parea anormal...

| dorinaugustin a răspuns:

Eu am sa raspuns ce inseamna pe plan religios, ca tot se zice ca de aceea ai "liber arbitru" ca poti face ce vrei... ei nu este asa! Inseamna sa ai posibilitatea de a alege intre bine si rau, ceea ce inseamna ca nu poti alege de exemplu sa fii indiferent! Da, liber arbitru, dar cu limite happy

| Sara a răspuns:

Un om impartial. Cred! O persoana care se asteapta la orice din partea destinului si nu prea si l schimba!

| sorin a răspuns:

Liberul arbitru, e pur si simplu destinul si soarta.Adica ce o fi, o fi.happy

| dragalasica a răspuns:

Inteleg ca e foartttte prost in general totul trebuie facut cu masura

| corina_4591 a răspuns:

Albitrul care alearga de nebun pe teren? GLUMEAM, inseamna libertatea omului de a alege între posibilităţile care i de oferă, asta in functie ca vede el prin libertate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dreptul de a alege.

Întrebări similare