anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se numeste simtul (simturile?) folosit pentru detectarea trecerii timpului?

Timpul nu e materie si, mai grav, se afla si sub umbrela relativitatii. Toate simturile noastre au scopuri clare, vedem, mirosim, auzim, pipaim. Dar pentru definirea trecerii timpului nu am fost inzestrati cu niciun simt, cu toate astea, avem capacitatea de a il estima. Ce determina acest factor dupa parerea voastra?

Si ca tot veni vorba, cine stie ce este timpul?

6 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Cronoceptie.
"Un simţ mai tulbure definit este cel al timpului, sau cronocepţia. Deşi nu s-a descoperit încă un tip de recetor specific asociat acestei percepţii [...], neurologii şi fiziologii care au studiat problema au demonstrat, totuşi, că omul este capabil să perceapă trecerea timpului şi că în acest proces sunt implicate regiuni specifice ale sistemului nervos central, precum cortexul, ganglionii bazali, cerebelul ş.a. În mod special, nucleul suprachiasmatic, [...] "
Potrivit: http://www.descopera.ro/stiinta/9697033-cate-simturi-au-oamenii

Vezi si:
"Although the perception of time is not associated with a specific sensory system, psychologists and neuroscientists suggest that humans do have a system governing the perception of time. It is composed of a highly distributed system involving the cerebral cortex, cerebellum and basal ganglia."

https://en.wikipedia.org/wiki/Time_perception#cite_note-unisci-6

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Simturi? Hmm. cred ca ar fi mai de graba stari. Plictiseala, distractie etc.

Ne folosim de gandire pentru a estima timpul care a trecut.
Timpului oferindu-i-se o anumita valoare dupa care sa fie apreciat de catre noi oamenii... "cu timpul" ajungem sa ne obisnuim cu aprecierea "trecerii timpului" incat sa-l putem estima cat mai exact (un mod de a spune), el devenind familiar (modul in care se scurg secundele, minutele - se face in mod inconstient o legatura in interiorul nostru).

Cred ca detectarea trecerii timpului tine de modul in care suntem obisnuiti sa o facem. Precum sunt testele acelea cu cateii carora le pui intr-un loc de mancare si ei stiu ca mancarea va sosi in acel loc, poate chiar si momentul in care stapanul lor obisnuieste sa aduca mancarea (din nou vine vorba de timp).

Deci... cred ca timpul e ceva inventat de noi cu care vrem, nu vrem ar trebui sa ne obisnuim... la fel cum am creat si unitati de masura pentru masa, mai stiu eu ce, asa am creat si timpul si unitati de masura pentru el.

E un pic cam aiurea sa vorbesti despre timp, in fond e inutil si nu poti schimba nimic la el.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Tu percepi timpul prin stari? Poate vrei sa spui ca ii percepi altfel fluxul, in functie de stare. Dar indiferent de stari, timpul tot trece si constientizam asta, asa ca nu cred ca starile se fac vinovate de constientizarea timpului.

Intrebarea era daca exista un simt anume pe care il folosim ca sa constientizam trecerea timpului.

Unitatile de masura pentru masa, lungimi si "mai stii tu ce" reprezinta metode de a masura lucruri ce au la baza materia. Timpul nu reprezinta materie asa ca nu e chiar fericita comparatia.

Daca ar fi "un pic aiurea" sa vorbim despre lucrurile pe care nu le putem schimba, am scoate 10 cuvinte pe zi, maxim. Iar eu nu vreau sa schimb nimic, ci doar ceream opinii.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Timpul este creatia mintii noastre,este modul nostru de a ne concepe existenta.Un filozof,probabil,ar intreba:bine,dar, daca nu gandim, nu existam?"Cuget, deci exist!". Creierul, acesta ne masoara existenta.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Daca timpul exista doar in mintea noastra, atunci cum de materia din jurul nostru se degradeaza si isi modifica compozitia? Si de ce orice forma de materie care contine viata datoreaza o moarte? Daca timpul nu ar exista, nu inseamna ca totul ar trebui sa fie vesnic? Da, creierul avea nevoie de un concept pentru a-si calcula propria existenta. Dar in acelasi timp o face si pentru orice altceva care exista independent de el. Si TOTUL pare sa aiba un termen de expirare...

Eu intrebam care parte a creierul face asta si, daca are cineva idee, cum decurge procesul de perceptie asupra timpului.

Noi eram prieteni inainte de a-ti face contul asta sau urmeaza? Sau am fost si ne-am despartit?

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Totul se degradeaza in timp, timpul fiind unitatea de masura a existentei.Noi il percepem cu ajutorul mintii, care este o combinatie intre gandire, perceptie, imaginatie.Privim un lucru, il simtim, il auzim, apoi il masuram.Pentru asta,cu ajutorul memoriei de multe ori, ii stabilim existenta.
Materia cenusie este implicata in perceptiile senzoriale, iar substanta alba in legatura dintre materia cenusie si restul corpului.
Nu ma ajuti deloc, mai mult m-ai bulversat!
Nu, nu ne stim! Inainte, nu am existat.