| EvilTiger200011 a întrebat:

Cum se obține oxigenul lichid?

Răspuns Câştigător
| GateOne_Anna_1997 a răspuns:

Buna eu cred ca o sa te ajute raspunsul meu.Asa am gasit pe net.

Aerul lichid se obține prin răcirea aerului sub temperatura de –140, 7 °C și menținere la o presiune de circa 38, 4 at.

Se fabrică prin comprimarea aerului la presiuni mari și destindere adiabatică bruscă, ceea ce are drept consecință producerea unei răciri puternice. Gazul astfel răcit este comprimat din nou la presiune mare și apoi destins până la presiunea normală. Repetând succesiv operațiile de mai sus, se realizează temperatura și presiunea necesare începerii lichefierii gazului. Aceasta este principiul metodelor de lichefiere inventate de Carl von Linde și apoi de Georges Claude.

Proprietăți[modificare | modificare sursă]
Aerul lichid este incolor sau slab colorat în albastru limpede, cu punctul de fierbere de circa –192 °C, densitatea de circa 870 kg/m3. Se păstrează în vase Dewar.

Materialele introduse în aer lichefiat dobândesc proprietăți speciale. Astfel, cauciucul își pierde elasticitatea și devine friabil, iar metalele își micșorează rezistivitatea.

Utilizări[modificare | modificare sursă]
Aerul lichid se utilizează în laboratoarele de cercetări de criogenie pentru obținerea de temperaturi scăzute. În amestec cu pulbere de cărbune, se poate întrebuința ca exploziv în lucrări subterane. Prin distilarea fracționată a aerului lichefiat, se obțin oxigen lichid, azot lichid și gaze inerte.

2 răspunsuri:
| Wehrmacht a răspuns:

Ca sa faci din gaz lichid il pui sub presiune.D-aia si explodeaza buteliile proaste care nu mai pot rezista, sau atunci cand se incalzesc si se face si mai multa presiune.
O alta idee ar fi sa racesti gazul la punctul de fierbere sau sub el, dar e impracticabil in cazul oxigenului deoarece acesta este foarte scazut(-218, 8 Celsius)

| Radu284 a răspuns:

Ca orice gaz, se poate obtine prin racire si/sau prin compresie.