| Inferno a întrebat:

Daca un om se deplaseaza cu 1 metru pe secunda, atunci distanta pe care acesta o va parcurge in 10 secunde este de 10 metri.
O problema extrem de simpla pe care orice individ trecut prin liceu o poate rezolva.

O alta problema, la fel de simplu, ce necesita cunostinte minime de liceu, dar pe care am observat ca multi indivizi nu o pot rezolva este:

Ce distanta va parcurge omul nostru, dupa 10 secunde, daca la momentul initial acesta se afla in repaus, iar ulterior viteza sa creste liniar cu 1 m/s la fiecare secunda. In secunda 0 viteza omului este 0. In secunda 1 omul va avea o viteza de 1m/s, secunda 2 - 2m/s si asa mai departe.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este o progresie aritmetica simpla, pe care orice elev cu 8 clase sau chiar mai putine (nu stiu in ce clasa se fac acum progresiile aritmetice): 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=55 m, sau (1+10):2=5,5 si 5, 5x10=55.

| Inferno explică (pentru Ioandelasal):

Intr-adevar, daca omuletul nostru se deplaseaza pe durata primei secunde cu o viteza de 1 m/s, iar apoi, in secunda urmatoare cu o viteza de 2 m/s probabil ca rezultatul ar fi 55.
Problema este ca, in lumea reala, este imposibil sa faci o tranzitie discontinua de la o viteza de 1 m/s direct la 2 m/s.
In lumea reala trebuie sa treci prin toate valorile intermediare intre 1 m/s si 2 m/s, valori cum ar fi 1, 5 m/s; 1, 25m/s si tot asa.
Acum, modul in care sunt atinse toate aceste valori poate fi oricare. Putem discuta de o crestere exponentiala, logaritmica, etc.
In cazul nostru am considerat ca este o crestere liniara.

Tu imi spui ca pe intreaga durata a primei secunde omul se deplaseaza cu 1 m/s, pe intreaga durata a celei de a doua secunde cu 2 m/s, a celei de a 3-a secunde cu 3 m/s si tot asa.

Eu iti spun ca omul nostru se deplaseaza pe durata primei secunde, nu cu o viteza constanta de 1 m/s, ci cu o viteza ce variaza liniar de la 0 m/s (la inceputul secundei) pana la 1 m/s (la finalul primei secunde).

Cu alte cuvinte omuletul din problema atinge 1 m/s doar la finele primei secunde, atinge 2 m/s la finele celei de a 2-a secunda si atinge 3 m/s la finele celei de a 3-a secunda, dar nu are o viteza constanta pe durata acestora.

https://imgur.com/kDUE6Hc

Eu vorbesc de graficul verde: o crestere liniara a vitezei.
Calculul tau se aplica pentru graficul rosu, o variatie a vitezei in trepte, o variatie instantanee ce nu poate exista in realitatea fizica cunoscuta.

| sabin89 a răspuns:

Cred că e cam mult 55; aş zice doar 50.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

După 10 secunde 55+m/s
Zii că nu-i asa.

| Daniel323 a răspuns:

Fizica de clasa a 7-a.
Daca ai un vecin care a trecut in clasa a 7-a ai putea sa-l rogi sa te lase sa asisti la lectii, deoarece se fac on-line.
Roaga-l sa te anunte cand ajung la miscarea rectilinie uniform variata.

| Inferno explică (pentru Daniel323):

Daca aceste lectii se tin on-line atunci sa inteleg ca ai chiulit de la ele sau ca nu ai fost prea atent cand s-au predat?

| Daniel323 a răspuns (pentru Inferno):

Intelegi cat poti.De curand se tin on-line si acum ai ocazia sa inveti.
Nu eu am pus intrebare de fizica de clasa a 7-a care se rezolva mental in mai putin de o secunda de catre oricine.Nu se fac teme pe TPU.Se foloseste legea miscarii uniform variate si afli viteza finala apoi ecuatia lui Galilei si afli distanta parcursa.Hai ca nu este greu.Iti dau un indiciu, 55m este cam mult.

| Inferno explică (pentru Daniel323):

Daca nu stii legea miscarii uniform variate si nu ai auzit in viata ta de Galilei nu mai poti calcula distanta?

| Daniel323 a răspuns (pentru Inferno):

Stai linistit, multi in ziua de astazi termina facultati (nu chiar de cacao ca a ta) si au probleme sa rezolve o problema banala de clasa a 7-a.