| NameoftheCentury a întrebat:

De ce aerul produs de ventilator e rece daca, acceleratia atomilor produsa de ventilator ar trebui sa produca aer fierbinte?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Aerul agitat de ventilator nu devine mai rece, ci doar usuca transpiratia mai bine si simti racoare. Cat priveste cat il incalzeste, cantitatea de caldura produsa e nesemnificativa in ce priveste senzatiile unui om.

| Hombre a răspuns (pentru doctorandus):

Mai dottore nu e asa, corpul uman isi mentine temperatura in jurul valori de 37 de grade, daca aerul din atmosfera este sub aceasta valoare e firesc sa simti mai racoare in momentul functionarii ventilatorului deoarece; in momentul in care aerul din atmosfera e static corpul uman degaja caldura jurul lui si se formeaza o perna de aer intre valoarea temperaturii corpului care este mai mare si valoarea temperaturi din incapere care este mai mica, in momentul cand ventilatorul impinge aerul imprastie perna de aer si corpul intra in contact instant cu aerul din ambient (incapere) care e sub valoarea teperaturii corpului. Deci la nivelul epidermei se intalnesc doua valori de temperatura, cea a corpului de 37 de grade si cea din ambient care e sub vaolarea acesteia si e firesc sa simti rece.
In cazul in care temperatura din atmosfera este mai mare decat temperatura corpului atunci aerul impins de ventilator nu il mai simtim racoros ci caduros, functie de plus valoarea temperaturi de peste 37 de grade.

| WhatheWow a răspuns (pentru Hombre):

Hombre prietene, nu vreau să spun că greșești; răspunsul tău e unul pertinent dar în cazul de față, "Doc" are dreptate. Tu ai auzit de răcirea prin evaporare; de ce se răcește cafeaua când sufli în ea? Think about it!

| Hombre a răspuns (pentru WhatheWow):

Bai spaniolule, pai la fel se intampla si cu cafeaua, din moment ce nu mai e alimentata cu sursa de caldura ea trebuie in mod firesc sa ajunga la temperatura ambientului. Daca o ajuti si cu vant (aerul ventilat are temperatura ambientului)procesul de racire se accelereaza. Vaporizarea este factorul firesc al diferentelor de temperatura din lichid si aerul din ambient.

| WhatheWow a răspuns (pentru Hombre):

Da măi "capre" dar evaporarea nu e un fenomen ce ține strict de răcire dar asta e altă poveste și nu vreau să o lungesc.

| Hombre a răspuns (pentru WhatheWow):

Sefe vaporizarea apei tine numai de diferenta de temperatura fata de ambient, cu cat diferentele sunt mai mari cu atat cantitatea vaporizata este mai mare. Apa fiarta frate se vaporizeaza mai puternic decat apa cu temperatura ambientului, vrei sa-ti desenez. Ai vazut zapada pe caldura asta?

| WhatheWow a răspuns (pentru Hombre):

E clar că nu ai înțeles ce am vrut să spun dar îmi nici o problemă... data viitoare am să fiu mai explicit, capisci?! laughing
Să ai o seară faină și răcoroasă! laughing

| Hombre a răspuns (pentru WhatheWow):

E limpede, te-a lovit caldura in neuroni si sau vaporizat rolling on the floor

18 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Ventilatorul doar învârte aerul cald, creând senzaţia de răcoare, datorită vântului şi evaporării apei (transpiraţiei) de pe suprafaţa corpului.

| relian a răspuns (pentru NOname):

.Circulind aerul de fapt noi acceleram schimbul de temperatura dintre corp si aerul ce il inconjoara.Mai simplu spus simtitm mai rece pentru ca are loc un schimb de caldura intre corp si aer.Intotdeauna schimbul de temperatura se face de la mai clad spre mai putin cald.Asta este legea. Daca aerul ar avea temperatura mai mare decit corpul nostru deja vom avem probleme in caz ca stam mai mult decit poate face fata corpul nostru. Daca aerul are 45 de grade el va ceda catre corpul nostru temperatura tinzind sa egalizeze temperatura intre cele 2, corp si aer.Nu are aici a face transpiratia sau viteza aerului.Viteza ajuta ca schimbul sa se faca mai rapid si atit.Aerul circulat avind o tem mai mica ca cea a corpului nostru vine in contact cu corpul, preia o anumita cantinate de caldura deci aerul va fi mai cald si este dus in fata sau circulat, din urma vine alt aer cu temperatura aerului initiala si iar preia caldura din noi si tot asa, iar noi simtitm acest lucru.Deci nu e vorba doar de a crea o senzatie ci chiar ne raceste corpul real, chiar si cu citeva zecimi sau stiu si eu de grad.Transpiratia este apa supraincalzita eliminata de corp in procesul de racire.Apa in corp are si acest rol este folosita ca sistem de racire si odata incalzita este eliminata in afara corpului sub forma de transpiratie.Scuze ca ma bagai si eu.

| NOname a răspuns (pentru relian):

Aşa e, dar nu văd cum ceea ce am zis eu contrazice ceea ce ai spus tu. Doar n-am stat să descos toată treabă.

| Angel0 a răspuns:

Pai in primul rand ventilatorul nu produce aer, trebuie sa fii praf la fizica doar ca sa gandesti asa ceva.
"Acceleratia atomilor produsa de ventilator"
La fel, bati campii.
Esti ateu cumva?

@hombre
Sunt 100% de acord cu ce ai scris.
Chestia cu 37 grade C, nu sunt multi care isi dau seama.



| NameoftheCentury explică (pentru Angel0):

Vad ca nu ai inteles dar nu-i nimic, mai citeste pana intelegi.

| Angel0 a răspuns (pentru NameoftheCentury):

"De ce aerul produs de ventilator este rece"
1.Ventilatorul nu produce aer.
2.Ventilatorul nu produce aer rece.
In rest traim in tara lui Dorel.
Frigiderul produce lapte rece dupa mintea ta?
Vaca exista doar pentru decor?
rolling on the floor

| alessia5158 a răspuns:

Aerul atmosferic este in stare moleculara(O2, NO, H2O etc.).In exosfera, datorita bombardarii moleculelor cu raze cosmice, acestea trec in stare atomica--- aici se intalnesc temperaturi de +2500 grade, ziua, iar noaptea de aprox -273 --- vezi sursa http://aeroclubulcluj.ro/pdf/METEOROLOGIE.pdf

| relian a răspuns:

Aerul circulat de un ventilator deci circulat nu produs ca ventilatoarele nu produc nimic are exact aceiasi temperatura.Ce se intimpla? Corpul nostru are o anumita temperatura si anume 36 de grade sa spunem si aerul poate ceva mai scazuta.Cind aerul sta pe loc in cazul in care nu ai ventilator, deci axcel aer vine in contact cu corpul nostru si simtim o anumita temperatura. Daca in schimb circulam acel aer vom simti o temperatura diferita.De ce? Pt ca la contactul dintre aer si corpul nostru are loc un schimb de temperatura, intotdeauna de la cald spre mai putin cald.Cu cit circulam mai mult aer care este ceva mai rece decit corpul nostru cu atit acel aer va prelua mai rapid caldura de la corpul nostru.Nu este vorba aici ca raceste transpiratia, aia n-are a face.Deci are loc un schimb de caldura intre corpul nostru si aerul care ne inconjoara.Scuze ca scriu ceva mai mult dar o fac sa se poata intelege, caut sa explic cit mai simplu.Si cind aerul sta pe loc are loc acel schimb de caldura dar foarte lent.Cind aerul este circulat mai cu viteza atunci si schimbul de caldura are loc mai rapid si simtim asta mult mai bine, deci aerul ne preia noua din caldura corpului.Omenii care stau in zone foarte calde unde temperaturile ajung la 50 grade celsius stau imbracati sau stateau imbracati cu suba.Cind europenii au vazut asta prima oara locuitorii din asia mica sau mirat.Cum sa stai la 50 de grade cu suba pe tine.Pt ca suba tine aerul foarte fierbinte de corpul nostru sa nu ia contact cu noi ca am muri, corpul nostru avind 36 de grade imagineazati in contact cu aerul de 50 de grade ce se intimpla.Aerul va ceda caldura corpului nostru.Alta chestie sint ciorapii aia f subtiri folositi de femei iarna. Daca intrebi o femeie cum se simte cu ciorapi si fara iarna o sa iti zica ca atunci cind poarta ciorapi ii este mai cald, desi prin ciorapul ala se vedea deja pielea.Problema este ca acel ciorap nu te incalzeste nicicum, doar ca este un fel de bariera intre pielea femeii si aerul care este foarte rece, deci va impiedica cumva cit de cit schimbul de caldura, adica caldura corpului nu va mai pleca spre aerul mai rece, ori nu va mai pleca la fel de rapid ca si cind nu au cirapii aia subtiri. Sper sa intelegi cum sta treaba si ca n-are a face aici transpiratia.Si n-are a face nici cu acceleratia atomilor pentru ca indiferent cit iai accelera ei la fel ramin.Bine nu la orice acceleratie dar vorbind aici de cazul de fata acceleratia data de acel ventilator este egala cu zero in ce; priveste temperatura.

| Medema a răspuns:

Nu este adevarat! Acceleratia atomilor produsa de ventilator nu creaza o cantitate asa de mare de caldura!

| ayo8207 a răspuns:

Mi-am pus si eu intrebarea asta, si am dedus o posibila explicatie.

Daca aerul nu e ventilat, schimbarile distributiei aerului sunt nesemnificative. Astfel, daca tu stai nemiscat, schimbul de caldura dintre pielea ta si aerul din imediata invecinatate este foarte rapid. Problema e ca timpul in care temperaturile se egaleaza este mult mai mic decat timpul in care aerul mai rece ia locul aerului cald. Tinem cont si de faptul ca radiatia termica se propaga din atom in atom, astfel volumul din jurul tau incalzit de piele creste odata cu trecerea timpului. In momentul in care misti mana/ ventilezi aerul, acel strat de aer din imprejurul tau este impins si schimbat cu unul mai rece in permanenta. Nu este timp ca temperaturile sa se egaleze.

Teoria lui doctorandus este un candidat puternic.

| ayo8207 a răspuns (pentru ayo8207):

Este exact principiul aplicat la racirea componentelor cu ajutorul acelor ventilatoare.