| Picasso a întrebat:

De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?

35 răspunsuri:
| WR104 a răspuns:

Cred ca stiu de ce dar voi spune doar dupa ce voi castiga acel premiu de 1.000 lire.

| Brittanie a răspuns:

2 cuvinte : efectul mpemba. happy

| Picasso explică (pentru Brittanie):

Gata m-ai spart!

| perro12 a răspuns:

Deci sa va ajut sa scapati de gandit si nopti nedormite o sa explic pe intelesul tuturor fara efecte si cu notiuni care ar trebui cunoscute de oricine din clasele generale.

Deci, atunci cand apa este fierbinte legaturile din atomi de O si H de dilata astfel ele ajung la o lungime aproape de desfacere (atunci cand se evapora). Fiecare atom genereaza o anumita caldura si din cauza ca distanta dintre cei ei s-a marit atunci caldura nu mai este pusa in comun si se vor raci mai repede(ingheta).In schimb la lichidele reci distanta dintre acestia este mica ceea ce ii ajuta sa puna caldura in comun astfel se vor raci mai greu.

Un exemplu simplu, daca iei doua persoane si la pui sa stea una langa alta (dezbracate) intr-un mediu rece acestea se for raci mai greu, pe cand daca ii punem in camere diferita timpul de inghetare va fi mult mai redus.Afirmatia este adevarata.Plus,am observat ca cineva a spus ca se evapora si efectiv nu mai este aceeasi cantitate de apa care trebuie inghetata, gresit, deoarece se refera la aceeasi cantitate de apa, indiferent de pierderi.

Multumesc,
HF

| perro12 a răspuns (pentru perro12):

Scuzati greselile de gramatica, nu am mai stat sa verific.

| RAY a răspuns:

Nu prea cred asa ceva as vrea sa vad cu ochii mei afirmaia ta apoi as cauta o explicatie, de ce nu testezi sa vezi cum e in realitate

| WhatheWow a răspuns (pentru RAY):

Poate sa si testeze dar aceasta teorie e explicata stiintific.

| RAY a răspuns:

Apa fierbine e si sub forma de vapori de apa care determina misorarea temperaturi din apa in scimb apa rece nu fierbe

| WhatheWow a răspuns:

Acesta afirmatie e adevarata si implica mai multe procese nu doar unul singur : primul e ca datorita evaporarii apei fierbinti scade cantitatea de apa ce trebuie inghetata; al doilea se refera la trecerea rapida a apei din stare gazoasa in stare solida fara o stare lichida intermediara; al treilea fenomen care care face posibil acest lucru este acela ca apa fierbinte are mai putine gaze dizolvate iar acest lucru permite distribuirea mai uniforma a temperaturii de inghet; alt factor e ca in apa rece se formeaza un strat de gheata la suprafata fapt care incetineste patrunderea temperaturii in apa ramasa si blocheaza evaporarea acesteia; alt fenomen este acela ca in exteriorul vasului cu apa fierbinte, din cauza diferentelor de temperatura se creeaza un strat de gheata care ajuta ulterior la inghetul apei din vas.

| Inferno a răspuns (pentru WhatheWow):

"trecerea rapida a apei din stare gazoasa in stare solida fara o stare lichida intermediara"
Fenomenul acesta poarte numele de desublimarecare este opusul sublimarii.

| WhatheWow a răspuns (pentru Inferno):

Cred ca da!?

| WhatheWow a răspuns:

Astea au fost asa pe intelesul tuturor.

| UserRo10 a răspuns:

Apa fierbinte îngheța mai repede dintr-un motiv simplu. Congelatorul fiind înghețat, intre tăvițe și peretele rece se interpune un strat de gheață care introduce o rezistență conductivă suplimentară. Tava fierbinte va topi acest strat și rezistența termică dispare in cazul ei făcând că fuxul de căldură cedat către peretele congelatorului să fie mai de câteva ori mare in cazul tăvii fierbinți. Care se va răci și apoi va va îngheța mai repede.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se numeste efectul mpemba. Experimentul a fost facut cu lapte nu cu apa. Cine a descoperit acest lucru a fost un elev, Erasto Mpemba care in timp ce facea inghetata a observat ca laptele fierbinte ingheta mai repede decat cel rece.

| Picasso explică (pentru anonim_4396):

De fapt daca nu ma inshel merge cu orice lichid nu stiu cum e cu mercurul!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Picasso):

Da, nu te contrazic, sincer nu am experimentat.

| i86e2 a răspuns:

A testat careva din voi asta?
Aș putea să testez eu, că nu-i fizică cuantică.

| Dєєa a răspuns:

De-a lungul anilor, misterele naturii au fost, rând pe rând, descifrate de marile minţi ale vremurilor. Unul însă le dă încă bătăi de cap cercetătorilor. "De ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?".

Pentru că această întrebare este pe cât de simplă în formulare, pe atât de complicată când vine vorba de explicat, oamenii de ştiinţă au decis să ofere un premiu de 1.000 de lire, aproximativ 1.250 de euro, pentru cel care va oferi un răspuns pertinent, scrie Daily Mail.

Fenomenul poartă numele şi de "efectul Mpemba" după ce, în 1968, un student din Tanzania, Erasto Mpemba, a pus întrebarea profesorilor care îi vizitau şcoala.

Mpemba studia problema de 5 ani şi l-a întrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam:

"Dacă iei două containere similare cu volum egal de apă, unul la 35 de grade şi celălalt la 100 de grade, şi le pui în frigider, cea de 100 de grade îngheaţă prima. De ce?".

Profesorul nu a putut răspunde la întrebare şi a publicat o lucrare, un an mai târziu, despre "efectul Mpemba".

Acestea fiind spuse, Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie a pus la bătaie premiul de 1.000 de lire pentru cel care va elabora o explicaţie pertinentă la această dilemă ştiinţifică.
funda?

| Picasso explică (pentru Dєєa):

Pai ajuta-ma sa iau 1.000 de lirewinking smug facem jumi`juma smug
ce zici?smug

| Dєєa a răspuns (pentru Picasso):

Daca imi dai fundă

| Dєєa a răspuns (pentru Picasso):

Pai asta eu aam gasit-o de aici nu ma bag.:http://www.antena3.ro/......73253.html de aici nu ma bag la nimic...
sunt prea mica pentru asta.

| Picasso explică (pentru Dєєa):

Hai mai... ophh ophh imagineaza-ti cat de repede s-ar duce 500 de lire tongue mai ales ca esti mica tongue Dar cat de mica esti?

| Dєєa a răspuns (pentru Picasso):

10 ani... si nu ma bag
GATA!

| Picasso explică (pentru Dєєa):

laughing) esti isteata, daca aveai m mult tupeu castigam 1000 de lire! smug

| Dєєa a răspuns (pentru Picasso):

Castiga cu altcineva.
na nu vreau

| Picasso explică (pentru Dєєa):

Bine mai nu vrei nu vrei c`est la vie! te inteleg esti mica!

Răspuns utilizator avertizat
| paulich19987 a răspuns:

Apa fierbinte (apa care fierbe) ingheata mai rapid ca apa la temperatura camerei pentr-u ca este schimbarea brusca de temperatura. De exemplu iarna cind afara is minus 15 grade celsius pui apa intr-o cratita si o incalzesti pina la 110 grade celsius, apoi o arunci pe geam si ea v-a ingheta instant din cauza diferentei de temperatura.

| Picasso explică (pentru paulich19987):

Mai documenteaza-te

| paulich19987 a răspuns (pentru Picasso):

Adica?

| SaveTheNature a răspuns (pentru paulich19987):

Ce explicatie seaca, fara noima de clasa a 2 a.

| SaveTheNature a răspuns (pentru paulich19987):

Mai intai trebuie sa te intrebi de ce e apa fierbinte. Ce anume o face sa "friga".
Apa,contine -molecule
Moleculele contin atomi de h si o.
Doua de H si una de O,pentru fiecare molecula in parte.
Pe fiecare atom in parte gasim straturi K L M. pe care gasim electroni in miscare.
Prin incalzire,frecare, etc viteza cu care se misca electronii creste. (practic asta face ca apa sa devina fierbinte).
Acum,pentru ca nu exista o explicatie clara a acestui fapt,decat,o denumire a inexplicabilului numit efectul mpemba., probabil vrei ca fiecare sa explice o opinie proprie.
Eu as lua in considerare,"luciul apei", si evaporarea, si calitatea apei de e conduce caldura.
Nu pot sa-mi imaginez decat faptul ca apa atunci cand fierbe,electronii, ajung mai des la suprafata, si au contact muult mai des cu "luciul apei". cu exteriorul cu "recele".
Sa mai luam in considerare ca in acea fierbere oxigenul si hidrogenul sunt "aproape separate". Atomii nu mai sunt atat de dens dispusi(pentru ca bineinteles apa tinde sa devina sa se evapore si sa devina gaz si dupa cum stim atomii gazelor sunt mult mai "separati" decat atomii lichidelor, si temperaturii negative ii este mai usor sa patrunda printre, atomi, si sa fie tangentiala cu electronii de pe atom.
Practic totul sa intampla cu o viteza mai mare. Totul este grabit in acest fel.
Tot de asta imi imaginez si eu, de ce apa prin inghetare isi mareste volumul. Practic,"recele" ca sa poata ingheta apa are nevoie de "tangentialitate" mai mare cu atomii.
Cand apa fierbe deja observam oxigenul separandu-se de hidrogen. Eu cred ca asta da voie "inghetarii" sa patrunda " cu o viteza mai mare.
Densitatea maxima a apei, o gasim la + 4 grade celsius din cate imi aduc aminte. Cand probabil e cel mai putin "balonata".
Imi cer scuze pentru eventualele erori, dar am explicat cu cuvintele mele.

| CoRyNuTzHa a răspuns:

Nu este adevarata aceasta afirmatie.

| Serghei_Fedot_1989 a răspuns:

Pentru ca particulele sunt in mai active la 100 de grade automat ca in orice cursa...cine se misca mai repede castiga competitia.