regis
| regis a întrebat:

De ce fenomenul meteo al descarcarilor electrice se produce cu precadere in sezonul cald?

Răspuns Câştigător
| anad a răspuns:

Pentru descarcari electrice in atmosfera sunt necesare doua forte: caldura si apa. (in desert nu fulgera ca lipseste apa, la poli fiindca este apa dar lipseste caldura). Furtunile de vara sunt favorizate in buna masura de incingerea puternica a solului si a atmosferei din apropierea solului. Se creeaza curenti termici ascendenti puternici, care transporta cantitati mari de aer umed si cald la inaltime, unde se formeaza nori cumulus de furtuna - dezvoltati pe verticala. Iarna, din cauza temperaturii scazute aerul e uscat, chiar daca e incalzit putin transporta putina umezeala, nu-s diferente asa mari de temperatura, diferente mai mici de presiune, forte de frecare mai mici intre nori, incarcaturi electrice mai mici.

8 răspunsuri:
regis
| regis explică:

@harciog - pai daca e uscat, de unde particule de apa? Si descarcarile electrice se produc cand ploua, deci cand atmosfera este foarte umeda, nu?
@andre999 - atunci adancim intrebarea. De ce numai vara se pot forma astfel de nori? Cine ii tine iarna sa nu creasca?

regis
| regis explică:

Harciogule, nu stiu cat de greu iti este tie, dar eu chiar nu inteleg cum poate fi uscat aerul din moment ce nori (adica foarte multa apa sub forma de vapori) sunt purtati prin el de catre vant. Si deasupra oceanelor, pe timp de vara, nu este umiditate? Sau iarna, in Canada, aerul nu este foarte uscat? Cum se face atunci ca vara pe mare sunt frecvente furtunile, iar iarna in Canada nu fulgera si nu trazneste?
Eu totusi tind sa cred ca e vorba despre temperatura, dar nu inteleg cum influenteaza aceasta electrizarea norilor.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| andre999 a răspuns:

Pentru ca numai in sezonul cald se pot dezvolta nori de convectie cumulus nimbus( norii de furtuna ) care au puternica dezvoltare pe verticala (10000 m) si numai in acestia pot aparea fulgerul respectiv trasnetul.

| andre999 a răspuns:

Iarna acesti nori nu se pot forma, ei se formeaza din mase de aer foarte cald care se intalnesc cu cele reci. Iarna nu avem temperaturile necesare ce sa ajute la evaporarea apei si convectionarea norilor in cumulus nimbus. Acum de exemplu din cauza presiunii crescute si a anticiclonului Rusesc nu vom avea la Bucuresti si in sud estul tarii nori de furtuna in timp ce in vest centru si nord instabilitatea in zilele uramatoare va fi foarte mare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:


E cum zice hirciogan. Adica tradus pe intelesul tutulol, aerul uscat e fugarit de nori umezi care sint batuti de vinturi. Dupa ce sufla vinturile tare, se destrama si norii si apar OZN-urile care stateau ascunse-n ele laughing Drace ce destept sint laughing Hirciogan merita fund... fund... fundita happy