| Alverto a întrebat:

Deci noi am avea un strămoș (bine. 2) comun, adica primii oameni... Oamenii au ajuns atât de mulți așa că de unde avem numele de familie? De ex eu am un nume care nu este deloc întâlnit în România (știu pentru că am cercetat mult). Cum se face? De unde avem nume diferite de familie daca noi provenim din aceiași primi oameni?
Voi nu v-ați întrebat niciodată cine sunt strămoșii vostri (adică de prin 1600-1900)?

74 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Este amuzant ca tie ti se pare ca "primii oameni" au trait prin 1600.

Cele mai vechi nume de familie merg in urma cel mult cateva sute de ani, si asta doar in cazul unor mari familii, care au creat dinastii, au avut membri proeminenti si au avut mereu grija sa-si documenteze arborele genealogic. In cazul celor mai multi oameni de rand, numele de familie nu merg in urma mai mult de 4-5 generatii.

"Primii oameni", adica primii homo sapiens, merg in urma vreo 200 000 de ani.

| StefanE2019 a răspuns:

O să mă doară capul după ce scriu acest răspuns, dar.
Astăzi, pe Glob, sunt peste 7 miliarde de oameni. Totul ar fi pornit de la primii doi dintre aceștia, Adam, bărbatul, și Eva, femeia. Din felul de prezentare biblic, reiese ca Adam a fost creat întâi, iar Eva mai târziu, dintr-o coastă a lui Adam. Ambii au fost plăsmuiți de Dumnezeu „după chipul și asemănarea sa".

Despre aceștia se știe că ar fi avut doi băieți, pe Cain și pe Abel, iar Cain l-ar fi ucis pe Abel. Totuși, mulți își pun întrebarea, pe drept: „Cum s-a înmulțit omenirea, dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, pe Cain și pe Abel?".

Înainte de toate, trebuie spus că cine a citit Biblia cu atenție a aflat că Adam și Eva nu au avut doar doi copii. Se pare că înaintea lui Cain și Abel, Adam și Eva au avut un fiu pe nume Set. Apoi, se specifică destul de clar: "după nașterea lui Set, Adam a trăit opt sute de ani; și a născut fii și FIICE". (Geneza 5:4, VDC)". Astfel, pe vremea aceea, oamenii trăiau extrem de mult, timp suficient să nască zeci de copii.

Desigur, întreaga teorie pică daca noi ne punem încrederea în teoria evoluției, pe care sincer eu o cred mai mult și este mult mai logică.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Numele de familie din antichitate si epoca medievala avea legatura cu ocupatia, zona de unde vii, sau o trasatura specifica.

Care primii oameni? Nu am parasit africa peste noapte ci in decurs a zeci de mii de ani. Dar intr-adevar datorita fenomenelor naturale, epoci glaciare populatia umana a coborat pana la cateva mii de indivizi, avem varietate mica genetic. Populatia umana originiala din Africa Sub-Sahariana are varietate genetica mai mare decat toate celelalte rase de pe toate continentele

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru StefanE2019):

Logic ca teoria evolutiei este mai logica. Si din pacate pentru credinciosi e si singura adevarata. Bai fratele meu, cat poate sa minta cartea aia de povesti. Cica 800 de ani a trait. Cred ca 800 de cuie a fumat ala care a scris povestea si asa isi tinea el numaratoarea, prin anii lui Adam. De.ai stii care tampenii sunt scrise in cartea aia si cica e scrisa din cuvantul lui Dumnezeu. Inseamma ca Dumnezeu nu mai stie cand a dat naștere propriei creatii pentru ca in biblie Pamantul are 6000 de ani, in realitate aproape 5.000.000.000 de ani.

Răspuns utilizator avertizat
| StefanE2019 a răspuns (pentru anonim_4396):

Stai liniștit, eu am copiat de pe un site ce am scris laughing) doar primul rand e scris de mine happy
Nu îmi bat capul cu asemenea tâmpenii

| tudorvolcano a răspuns:

Numele de familie nu au existat tot timpul.
Evreii antici și arabii foloseau X ibn/bin/ben (fiul lui) X (tată).
În unele limbi, s-au creat nume patronime: Marius -> Marianus; Tatius -> Tatianus; în engleză John -> Johnson; la ruși (prin extensie la slavi) Vladimir -> Vladimirovici (micul Vladimir); la români Ion -> Ionescu etc.
Cu timpul, aceste patronime devin nume de familie.

Sunt de asemenea și matronime: Amariei, Aioanei etc.

Alteori, în jurul unui strămoș se formează o gintă, iar ginta fosilizează numele devenind nume de familie: Romulus -> Romulius/Romilius, de unde numele gens Romulia/Romilia.
Nu numai membri genetici ai familiei, ci și copiii adoptați, servii și domesticii vor primi numele gintei, chiar și servii eliberați vor trebui să păstreze acest nume.

| Numaipot a răspuns:

Pai primii oameni nu aveau aceleasi nume de familie, ci prenumele au fost date cand am inceput sa vorbim, iar numele cand eram deja destui pentru a ne incurcam daca ziceam doar un prenume deci au trecut ceva ani, si până in 1200 cred ca iti puteai pune singur un nume de familie, deci cred ca asa au evoluat (asta e doar o teorie)

| Catrice a răspuns:

Pai stai asa ca eu deja îmi știu strastrabunicii...

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Harfagre):

Si atunci care e treaba cu adevarat cu cei 6000 de ani de toti o spun? Trebuie sa aiba o origine. Intreb pentru ca nu stiu, am tot auzit si nu cred ca e scornita din cap fara vreo baza.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da. Putem face o comunitate mai buna si fara credinta intr.un zeu ai carei existenta inca nu fost concret dovedita. Putem face o lume mai buna pentru ca avem logica si inteligenta necesara de a descifra si cele mai mari mistere ale universului prin evolutie. Nimeni nu ni le.a dictat si totusi evoluam, le descifram si le intelegem pentru ca putem. Asa ca putem face diferenta dintre bine si rau, dintre beneficii si dezavantaje. Exista o explicatie pentru toate. Tu poti da exemple si exemple in favoarea ta cum si eu de altfel as face.o avantajandu.ma pe mine.
In timpul celui de.al Doilea Razboi Mondial, armata americana a construit baze militare pe insule IZOLATE din Pacific. Pentru bastinasii care nu mai vazusera tehnologie moderna avioanele masive care aterizau li se pareau A FI ZEI CE COBORAU DIN CER PE PAMANT. Vedeau aceste avioane mari aterizand si aceste lucruri NECUNOSCUTE venind din ceruri. Nu stiau ce sunt aceste lucruri, dar le.au vazut venind pe pamant. Cum li se pareau toate astea? Primeau lucruri gratis, diverse marfuri, multa mancare. Dupa ce razboiul s-a terminat pistele au fost abandonate si toata lumea a plecat. Iar bastinasii s.au gandit cat de bine era cand acele avioane veneau de sus si le aduceau hrana gratis. Le placeau marfurile primite. O intreaga RELIGIE s-a nascut dupa acest eveniment. Preotii au spus ca aceia erau stramosii lor disparuti, care le trimiteau diverse lucruri. Ce au facut apoi? S.au dus spre locul unde erau pistele si au construit avioane din lemn pentru a incerca sa faca acele aeronave sa revina din ceruri si sa le aduca din nou hrana exact cum facem noi in ziua de azi: picturi biblice, icoane, cruci si biserici si cu speranta ca Isus si Dumnezeu vor revenii pe Pamant. Se poate observa cum acest cult modern se potriveste exact cu scenariul extraterestrilor din antichitate, deoarece eu cred ca oamenii antichitatii au luat parte la fenomene extraterestre pe care nu si le puteau explica exact, nu aveau cunosinte despre ce erau si i.au interpretat gresit ca fiind zei, ca fiind creatorii lor iar asa au luat nastere religiile. Daca asa ceva s-a intamplat si in trecut, se putea naste o intreagă RELIGIE in jurul extraterestrilor antici. Acesta nu este un exemplu izolat. Peste tot in lume exista abordari de genul. Vedem clar o explicatie concreta si reala a faptului cum au fost create religiile.

| DonEduardo a răspuns:

1) Avem 2 stramosi comuni daca ne luam dupa teoria creationista. Daca nu ne luam dupa ea, este posibil ca stramosii comuni ai tuturor oamenilor sa fi fost niste euglene.
2) M-am intrebat. Chiar m-am intrebat, sa stii.

Răspuns utilizator avertizat
Bula
| Bula a răspuns:

Pana la mijlocul secolului XVIII, in tarile europene, numele persoanelor nu au fost tinute in evidente oficiale, iar in comunitatea de provinienta numele a fost compus dintr-un nume mic (de obicei numele unui sfant) si o "porecla" lipita, pentru deosebire.
In secoul XVIII a inceput luarea oficiala in evidenta: s-au facut primele recensamante nationale, precum si luarea nominala in evidenta al populatiei. Deoarece numele de porecla glumete nu au fost acceptate, familiile (si membrii lor) au primit numele dupa mestesugul seniorului familiei sau alte caracteristici (de exemplu locul de nastere a unui venit). La mijlocul secolului XIX deja aproape toti cetatenii din marile imperii europene au avut cate un nume de familie si unul sau mai multe nume mici (de botez).
In secolul XX, in special in timpul si dupa cel de al doilea razboi mondial, populatia a devenit deja mare, deseori apareau persoane cu nume si prenume identic. Pentru deosebirea lor (mai ales in armata) s-a introdus numele (sau macar initiela numelui) tatalui intre nume si prenume.
La sfarsitul secolului XX s-a introdus sistemul numeric de identificare personala, cunoscut la noi ca "CNP" (codul numeric personal), care este diferit pentru fiecare persoana (nu exista dubluri).

Răspuns utilizator avertizat
| Zuzu1991 a răspuns:

Cei care au un nume de familie "real" (de gen, unic) atunci au niste stramosi care nu au fost chiar tarani simplii
restul, D'ZEU CU MILA, EVIDENT, ca atunci cand s-au facut prima oara buletine, le-au pus dupa ureche, ca era ilegal buletin cu un singur nume, auzi, cine dracu si-ar lua numele de familie "CapDeFier" decat un taran greu de cap care a fost pus fata in fata cu "trebuie" sa iti facem buletin

insa, sa nu crezi, ca vezi doamne, asta e numai la romani, sunt exemple la case mari de gen actrita "Jeanne Tripplehorn" (tripplehorn = 3 coarne / corn triplu)

| DonEduardo a răspuns (pentru Harfagre):

Ce dovada solida ai ca Iisus a existat?

| DonEduardo a răspuns (pentru Harfagre):

Complet fals. Organismele evolueaza.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| DonEduardo a răspuns (pentru Harfagre):

Sunt dovezi arheologice. La fel si la Mahomed, Lao Ti, Confucius si Buddha. Dar la Iisus nu e niciuna.

Răspuns utilizator avertizat
| DonEduardo a răspuns (pentru Harfagre):

Doamne fereste-ma. Ce tot spui acolo? Cand am vorbit eu batjocoritor la adresa lui Iisus? Am zis doar lucruri reale. u ma aliez cu nimeni. De ce zici ca ma aliez? Doamne fereste! Zic doar adevarul. Exista dovezi arheologice la toti, mai putin la Iisus.

| DonEduardo a răspuns (pentru Harfagre):

Si plus ca rudele mele nu se trag doar din acel barbat sau acea femeie din vremea lui Stefan Cel Mare. Rudele mele se trag din foarte multe familii.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| doctorandus a răspuns:

Daca dai banu', MyHeritage iti spune din ce colturi ale lumii te tragi. Si-ti gaseste si rude mai mult sau mai putin apropiate.