| Alverto a întrebat:

Deci noi am avea un strămoș (bine. 2) comun, adica primii oameni... Oamenii au ajuns atât de mulți așa că de unde avem numele de familie? De ex eu am un nume care nu este deloc întâlnit în România (știu pentru că am cercetat mult). Cum se face? De unde avem nume diferite de familie daca noi provenim din aceiași primi oameni?
Voi nu v-ați întrebat niciodată cine sunt strămoșii vostri (adică de prin 1600-1900)?

74 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pana la mijlocul secolului XVIII, in tarile europene, numele persoanelor nu au fost tinute in evidente oficiale, iar in comunitatea de provinienta numele a fost compus dintr-un nume mic (de obicei numele unui sfant) si o "porecla" lipita, pentru deosebire.
In secoul XVIII a inceput luarea oficiala in evidenta: s-au facut primele recensamante nationale, precum si luarea nominala in evidenta al populatiei. Deoarece numele de porecla glumete nu au fost acceptate, familiile (si membrii lor) au primit numele dupa mestesugul seniorului familiei sau alte caracteristici (de exemplu locul de nastere a unui venit). La mijlocul secolului XIX deja aproape toti cetatenii din marile imperii europene au avut cate un nume de familie si unul sau mai multe nume mici (de botez).
In secolul XX, in special in timpul si dupa cel de al doilea razboi mondial, populatia a devenit deja mare, deseori apareau persoane cu nume si prenume identic. Pentru deosebirea lor (mai ales in armata) s-a introdus numele (sau macar initiela numelui) tatalui intre nume si prenume.
La sfarsitul secolului XX s-a introdus sistemul numeric de identificare personala, cunoscut la noi ca "CNP" (codul numeric personal), care este diferit pentru fiecare persoana (nu exista dubluri).

| doctorandus a răspuns:

Daca dai banu', MyHeritage iti spune din ce colturi ale lumii te tragi. Si-ti gaseste si rude mai mult sau mai putin apropiate.

| DemonLord a răspuns:

Pai stai asa ca eu deja îmi știu strastrabunicii...

| johnnny123 a răspuns:

Este amuzant ca tie ti se pare ca "primii oameni" au trait prin 1600.

Cele mai vechi nume de familie merg in urma cel mult cateva sute de ani, si asta doar in cazul unor mari familii, care au creat dinastii, au avut membri proeminenti si au avut mereu grija sa-si documenteze arborele genealogic. In cazul celor mai multi oameni de rand, numele de familie nu merg in urma mai mult de 4-5 generatii.

"Primii oameni", adica primii homo sapiens, merg in urma vreo 200 000 de ani.

| Zuzu1991 a răspuns:

Cei care au un nume de familie "real" (de gen, unic) atunci au niste stramosi care nu au fost chiar tarani simplii
restul, D'ZEU CU MILA, EVIDENT, ca atunci cand s-au facut prima oara buletine, le-au pus dupa ureche, ca era ilegal buletin cu un singur nume, auzi, cine dracu si-ar lua numele de familie "CapDeFier" decat un taran greu de cap care a fost pus fata in fata cu "trebuie" sa iti facem buletin

insa, sa nu crezi, ca vezi doamne, asta e numai la romani, sunt exemple la case mari de gen actrita "Jeanne Tripplehorn" (tripplehorn = 3 coarne / corn triplu)

| Spo0ky a răspuns:

Numele de familie din antichitate si epoca medievala avea legatura cu ocupatia, zona de unde vii, sau o trasatura specifica.

Care primii oameni? Nu am parasit africa peste noapte ci in decurs a zeci de mii de ani. Dar intr-adevar datorita fenomenelor naturale, epoci glaciare populatia umana a coborat pana la cateva mii de indivizi, avem varietate mica genetic. Populatia umana originiala din Africa Sub-Sahariana are varietate genetica mai mare decat toate celelalte rase de pe toate continentele

| Dorotheea21 a răspuns:

Nu stiu daca este foarte bine sa iti cauti stramosii atat de departe in trecut.
Poate o sa ai surpriza sa constati ca apartii haplogrupului C3 si ca esti o ruda indepartata a lui Ghinghis Han, ceea ce nu este chiar asa de fascinant fiindca 0, 5% în populația masculina a planetei din el si mongolii lui se trage. happy

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Da. Putem face o comunitate mai buna si fara credinta intr.un zeu ai carei existenta inca nu fost concret dovedita. Putem face o lume mai buna pentru ca avem logica si inteligenta necesara de a descifra si cele mai mari mistere ale universului prin evolutie. Nimeni nu ni le.a dictat si totusi evoluam, le descifram si le intelegem pentru ca putem. Asa ca putem face diferenta dintre bine si rau, dintre beneficii si dezavantaje. Exista o explicatie pentru toate. Tu poti da exemple si exemple in favoarea ta cum si eu de altfel as face.o avantajandu.ma pe mine.
In timpul celui de.al Doilea Razboi Mondial, armata americana a construit baze militare pe insule IZOLATE din Pacific. Pentru bastinasii care nu mai vazusera tehnologie moderna avioanele masive care aterizau li se pareau A FI ZEI CE COBORAU DIN CER PE PAMANT. Vedeau aceste avioane mari aterizand si aceste lucruri NECUNOSCUTE venind din ceruri. Nu stiau ce sunt aceste lucruri, dar le.au vazut venind pe pamant. Cum li se pareau toate astea? Primeau lucruri gratis, diverse marfuri, multa mancare. Dupa ce razboiul s-a terminat pistele au fost abandonate si toata lumea a plecat. Iar bastinasii s.au gandit cat de bine era cand acele avioane veneau de sus si le aduceau hrana gratis. Le placeau marfurile primite. O intreaga RELIGIE s-a nascut dupa acest eveniment. Preotii au spus ca aceia erau stramosii lor disparuti, care le trimiteau diverse lucruri. Ce au facut apoi? S.au dus spre locul unde erau pistele si au construit avioane din lemn pentru a incerca sa faca acele aeronave sa revina din ceruri si sa le aduca din nou hrana exact cum facem noi in ziua de azi: picturi biblice, icoane, cruci si biserici si cu speranta ca Isus si Dumnezeu vor revenii pe Pamant. Se poate observa cum acest cult modern se potriveste exact cu scenariul extraterestrilor din antichitate, deoarece eu cred ca oamenii antichitatii au luat parte la fenomene extraterestre pe care nu si le puteau explica exact, nu aveau cunosinte despre ce erau si i.au interpretat gresit ca fiind zei, ca fiind creatorii lor iar asa au luat nastere religiile. Daca asa ceva s-a intamplat si in trecut, se putea naste o intreagă RELIGIE in jurul extraterestrilor antici. Acesta nu este un exemplu izolat. Peste tot in lume exista abordari de genul. Vedem clar o explicatie concreta si reala a faptului cum au fost create religiile.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Cioara2007 a răspuns:

1) Avem 2 stramosi comuni daca ne luam dupa teoria creationista. Daca nu ne luam dupa ea, este posibil ca stramosii comuni ai tuturor oamenilor sa fi fost niste euglene.
2) M-am intrebat. Chiar m-am intrebat, sa stii.

Răspuns utilizator avertizat
| Cioara2007 a răspuns (pentru Harfagre):

Ce dovada solida ai ca Iisus a existat?

| Cioara2007 a răspuns (pentru Harfagre):

Complet fals. Organismele evolueaza.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Cioara2007 a răspuns (pentru Harfagre):

Sunt dovezi arheologice. La fel si la Mahomed, Lao Ti, Confucius si Buddha. Dar la Iisus nu e niciuna.

Răspuns utilizator avertizat
| Cioara2007 a răspuns (pentru Harfagre):

Doamne fereste-ma. Ce tot spui acolo? Cand am vorbit eu batjocoritor la adresa lui Iisus? Am zis doar lucruri reale. u ma aliez cu nimeni. De ce zici ca ma aliez? Doamne fereste! Zic doar adevarul. Exista dovezi arheologice la toti, mai putin la Iisus.

| Cioara2007 a răspuns (pentru Harfagre):

Si plus ca rudele mele nu se trag doar din acel barbat sau acea femeie din vremea lui Stefan Cel Mare. Rudele mele se trag din foarte multe familii.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| tudorvolcano a răspuns:

Numele de familie nu au existat tot timpul.
Evreii antici și arabii foloseau X ibn/bin/ben (fiul lui) X (tată).
În unele limbi, s-au creat nume patronime: Marius -> Marianus; Tatius -> Tatianus; în engleză John -> Johnson; la ruși (prin extensie la slavi) Vladimir -> Vladimirovici (micul Vladimir); la români Ion -> Ionescu etc.
Cu timpul, aceste patronime devin nume de familie.

Sunt de asemenea și matronime: Amariei, Aioanei etc.

Alteori, în jurul unui strămoș se formează o gintă, iar ginta fosilizează numele devenind nume de familie: Romulus -> Romulius/Romilius, de unde numele gens Romulia/Romilia.
Nu numai membri genetici ai familiei, ci și copiii adoptați, servii și domesticii vor primi numele gintei, chiar și servii eliberați vor trebui să păstreze acest nume.

| StefanE2019 a răspuns:

O să mă doară capul după ce scriu acest răspuns, dar.
Astăzi, pe Glob, sunt peste 7 miliarde de oameni. Totul ar fi pornit de la primii doi dintre aceștia, Adam, bărbatul, și Eva, femeia. Din felul de prezentare biblic, reiese ca Adam a fost creat întâi, iar Eva mai târziu, dintr-o coastă a lui Adam. Ambii au fost plăsmuiți de Dumnezeu „după chipul și asemănarea sa".

Despre aceștia se știe că ar fi avut doi băieți, pe Cain și pe Abel, iar Cain l-ar fi ucis pe Abel. Totuși, mulți își pun întrebarea, pe drept: „Cum s-a înmulțit omenirea, dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, pe Cain și pe Abel?".

Înainte de toate, trebuie spus că cine a citit Biblia cu atenție a aflat că Adam și Eva nu au avut doar doi copii. Se pare că înaintea lui Cain și Abel, Adam și Eva au avut un fiu pe nume Set. Apoi, se specifică destul de clar: "după nașterea lui Set, Adam a trăit opt sute de ani; și a născut fii și FIICE". (Geneza 5:4, VDC)". Astfel, pe vremea aceea, oamenii trăiau extrem de mult, timp suficient să nască zeci de copii.

Desigur, întreaga teorie pică daca noi ne punem încrederea în teoria evoluției, pe care sincer eu o cred mai mult și este mult mai logică.

| Anonim a răspuns (pentru StefanE2019):

Logic ca teoria evolutiei este mai logica. Si din pacate pentru credinciosi e si singura adevarata. Bai fratele meu, cat poate sa minta cartea aia de povesti. Cica 800 de ani a trait. Cred ca 800 de cuie a fumat ala care a scris povestea si asa isi tinea el numaratoarea, prin anii lui Adam. De.ai stii care tampenii sunt scrise in cartea aia si cica e scrisa din cuvantul lui Dumnezeu. Inseamma ca Dumnezeu nu mai stie cand a dat naștere propriei creatii pentru ca in biblie Pamantul are 6000 de ani, in realitate aproape 5.000.000.000 de ani.

| StefanE2019 a răspuns (pentru anonim_4396):

Stai liniștit, eu am copiat de pe un site ce am scris laughing) doar primul rand e scris de mine happy
Nu îmi bat capul cu asemenea tâmpenii

Răspuns utilizator avertizat
| Anonim a răspuns (pentru Harfagre):

Si atunci care e treaba cu adevarat cu cei 6000 de ani de toti o spun? Trebuie sa aiba o origine. Intreb pentru ca nu stiu, am tot auzit si nu cred ca e scornita din cap fara vreo baza.

Răspuns utilizator avertizat
| LaTerreur a răspuns (pentru StefanE2019):

Si pana la urma daca ei erau rude intre ei cu cine au facut copii sanatosi? Nimeni nu raspunde la intrebarea asta.

| Spo0ky a răspuns (pentru Harfagre):

Dar crestinismul din ce a aparut nu din evreism? Iar crestinismul si teoria evolutiei teoretic se contrazic.
Insa atat crestinii cat si musulmanii sau evreii folosesc sau au folosit portite sa ocoleasca scripturile, biblia, coranul, tanakh -ul in sine.
Toate tariile avansate indiferent de religia practicata, la nivelul conducerii erau/sunt intr-o oarecare masura atei.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| LaTerreur a răspuns (pentru Harfagre):

Asta înseamnă ca Biblia nu e pentru noi ca noi nu suntem evrei punct. E un rahat ce zici; Biblia aia pacatoasa sustine ca Adam si Eve au fost primii oameni la propriu. Eu doar intreb cum s-au inmultit.

| Spo0ky a răspuns (pentru Harfagre):

Folosind termenul tau: conceptia "religiilor Abrahamice" a fost creata de iudaism. Initial se referea strict la etnia de evreu ulterior a devenit religie nu etnie (parca prin anii 500 BC) Desigur au aparut mici ramuri minore in cadrul iudaismului neinportante subiectului nostru.
Schimbarea majora a fost cand au vrut sa se extinda in Imperiul Roman., iar multe din obiceiurile iudaice erau foarte nepopulare, greu de adoptat. Pentru a convinge nobilimea sa treaca la conceptul Abrahamic au facut schimbari majore in obiceriuri care a dus la ruperea legaturii dintre iudaici traditionalisti si miscarea noua numita Crestinism.

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

La biserica nu ai auzit cand spune :povestea evreiilor etc, tot despre evrei vorbeste popa
Teoretic Bibliei spune ca Din Adam si Eva a luat nastere omenirea, ei avand multi copii 3 baieti au rol important in poveste restul altii/altele care au avut rol neinsemnificativ, sunt mentionati doar ca "ceilalti copii". Iar Adam a trait 930 de ani.
Asta e religia noastra laughing, iar multe obiceriuri crestine sunt de origine Pagane. Insusi conceptul abrahamic preia elemente de la vechiile religii din Mesopotania

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| LaTerreur a răspuns (pentru Harfagre):

Nu stii povestea cu izgonirea din Paradis al Adamului si a Evului? Sa stii ca e tot d-acol din bible, nu am luat o de la mine.
Acolo vorbeste despre un barbos care face o bucata adam, si o bucata eva deci presupun ca daca ei sunt primii creati nu au mai fost altii inaintea lor. Deci cuplul Adam-Eve nu avea parinti (asta spune carticica magica).

| LaTerreur a răspuns (pentru Spo0ky):

YveL or whatever, intrebarea mea era: chiar si 100 de copii sa fi avut tot nu mergea ca erau frati intre ei, tot ceva e putred deci cum o dai nu iese.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| LaTerreur a răspuns (pentru Harfagre):

'la universitatea lui Soros' chiar acolo am terminat de unde stii?

Ideea era alta: la oameni incest inseamna boli si tot felul de probleme, deci eu nu am întâlnit in viata mea un astfel de om dar am citit despre ei si nu e bine deloc. Daca adam&eve au facut incest înseamnă ca au dat nastere la copii bolnavi.
Nu stiu care e faza cu cainii.

Răspuns utilizator avertizat
| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

No bine, dar nu vrei sa ei in serios biblia si religia? Religia are locul ei in procesul de evolutie, este o trasatura umana indiferent de pe ce parte a globului am fi peste tot am inventat religii. Exista intreaga debatere filosofica pe tema asta despre beneficii si dezavantage. Dar una peste alta noi oamenii suntem "animale cu fantezie" -asta e trasatura distinctiva a noastra.
Un cimpanzeu are memoria scurta Mult mai evoluata fata de noi. Sunt diverse documentare pe yt, Un cimpanzeu depaseste omul la memorarea pozitie caracterelor de pe ecranul unui pc. Si sunt capabili de exercitii dificile, insa ei gandesc la modul prezent, nu pot percepe conceptia viitorului

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

Cat despre incest : era ceva comun pana in trecutul nu prea indepartat Inclusiv in ziua de azi. Depinde de gradul de rudenie, si nu e sigur ca un copil nascut din incest va avea probleme de orice fel, depinde de multi factori.

| LaTerreur a răspuns (pentru Spo0ky):

Unde ai întâlnit tu in ziua de azi asa ceva? Sincer.
Ba este sigur ca va avea probleme, 100% o sa aiba ceva la cap.
Un om normal numai cand aude de asa ceva isi face cruci.

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

Te inseli, exista destui, Ok nu chiar frate-sora Asta nu., dar verisori Da. Insa cine spune in public?
Si asta mai degraba la persoanele de varsta 2 sau 3-a la tineret e cum ai spuns tu taboo.
In America conform legii : e permisa casatoria dintre verisori de la gradu 2 in sus. In unele state si gradu 1. Cauta pe net

| LaTerreur a răspuns (pentru Spo0ky):

Pai cunosti cazuri concrete?

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

Da cunosc personal cazuri -> insa asta nu am cum sa iti demonstrez tie nu iti pot arata buletinele certificatele de nastere, Ce pot demonstra este statisticiile, sau Istoria incestului de pe net

| LaTerreur a răspuns (pentru Spo0ky):

Pai te cred pe cuvant ca eu am mai vorbit cu tine si pe Facebook. Deci povesteste-mi de cazurile alea cum ai ajuns sa ii cunosti, ce grad au de rudenie si cat de mari sunt problemele lor.

| ChrisRo a răspuns (pentru LaTerreur):

Incestul duce la tot felul de boli; acele populatii care au practicat incestul in mod frecvent, au cele mai multe cazuri de retarzi mintali, malformati, mutanti genetici.

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

Ai vorbit cu mine pe Facebook? Wtf? Nu cred

| ChrisRo a răspuns (pentru LaTerreur):

La inceput oamenii stateau mai bine dpdv genetic, asa ca mai mergea cate un incest

| LaTerreur a răspuns (pentru ChrisRo):

Nici nu se pune problema sa scoti chestia aia pe gura, te-ai facut de rusine.
Eu dezbateam cu domnul de mai sus subiectul 'cat de grave sunt malformatiile, bolile in cazul consangvinitatii'(in contextul biblic), in niciun caz subiectul 'o fi bine sau n-o fi bine'. Exclus.

| LaTerreur a răspuns (pentru Spo0ky):

Da, in decembrie 2018. Atunci aveam username bleble dar l-am schimbat. Si mi-ai zis ca esti ungur, cred ca tu erai.

| ChrisRo a răspuns (pentru LaTerreur):

Sunt grave rau, da. se lasa cu rebuturi umane.

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

Aschiuta straight face)))

| LaTerreur a răspuns (pentru Spo0ky):

Da, deci presupun ca chiar am vorbit atunci. Sincer nu mai vreau sa-mi spui de cazuri d-astea ca ma cam scârbește sa vorbesc de asa ceva.

| Spo0ky a răspuns (pentru LaTerreur):

Ok

| ChrisRo a răspuns (pentru LaTerreur):

Parca am vorbit si noi, Teroareo? Sau te confund?

| Salontanul a răspuns (pentru Harfagre):

De costoboci ai auzit? Se pare ca traiau pe teritoriul actualei Moldove. Deci nu cu Dragos incepe istoria Moldovei dar asta e!

Răspuns utilizator avertizat
| Salontanul a răspuns (pentru Harfagre):

Vezi ca nu citesti ce scrie omul? Unde am spus eu ca se numea Moldova? Eu am spus clar: " Se pare ca traiau pe teritoriul actualei Moldove." Doar ca limba romana e grea pentru "unii".

Răspuns utilizator avertizat
| Salontanul a răspuns (pentru Harfagre):

Se pare ca nu intelegi! Nu sunt moderator si nu eu iti sterg raspunsurile. Eu doar le-am raportat. Se pare ca nici altora nu le plac raspunsurile tale lipsite de bun simt!

Răspuns utilizator avertizat
| Salontanul a răspuns (pentru Harfagre):

Bine! Pana atunci stai pe aproape!

| relian a răspuns (pentru Harfagre):

Depinde de specie, se pare ca citesti mult dar nu destul.Afla ca sunt specii care se inmultesc partenogenentic,adica fara diversificare si o duc nu binisor o duc superbine.
Sint specii care se incruciseaza intre ele,tata fica etc fara absolut nici o problema.
Asta daca vorbim de evolutie,evolutia este un fass laughing nu are ce evolua,Darwin sa inselat,omu de cand este pe planeta asta n-a vazut nimic nou,nici nu are ce,un organism odata specilizat adio evolutie,asta o spune chiar teoria laughing deci cine sa mai evoluieze?

Eu cred ca cineva a facut toate speciile astea, apoi ele sau inmultit, unele au supravietuit, altele nu, asa diapar si in ziua de azi specii.
Deci nr de specii este pe cale de disparitie, nici vorba de evolutie.Nu spun ca dzeu sau mai stiu eu ce forta de asta religioasa a facut speciile, dar cineva le-a facut, dar nu natura, asta cu siguranta.Lumea vie de pe planeta asta nu apartine acestei planete,tot ce misca astazi aici este adus de altundeva,planeta avea doara apa paie si bataie, nimic altceva, era o cusca numa buna sa faca cineva o crescatorie laughing

Darwin si altii nau adus nici o dovada ca speciile ar evolua, absolut nici una, de aia inca i se spune teorie, pentru ca n-a fost dovedita si nici nu cred ca o sa fie.

| Numaipot a răspuns:

Pai primii oameni nu aveau aceleasi nume de familie, ci prenumele au fost date cand am inceput sa vorbim, iar numele cand eram deja destui pentru a ne incurcam daca ziceam doar un prenume deci au trecut ceva ani, si până in 1200 cred ca iti puteai pune singur un nume de familie, deci cred ca asa au evoluat (asta e doar o teorie)