anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Gravitatia este rezultatul curbarii spatiului? Stiu ca intrebarea a mai fost pusa dar am ceva nelamuriri sa le zic asa.Conform lui Einstein un corp cu cit are masa mai mare cu atit gravitatia lui este mai mare corect? Daca e altfel, cine poate sa explice.Ce nelamurire am eu. Daca ar fi sa dam crezare lui Einstein ar trebui de exemplu planeta Marte sa aiba o gravitatie mult superioara planetei Mercur corect? Marte are o masa de 6, 4185 X 10 la puterea 23 kg, iar Mercur = 3, 3022X 10 la puterea 23.Deci Marte are o masa de 2 ori mai mare decit Mercur.Acum daca ne uitam la gravitatia lor vom observa ce? Ca ambele planete au cam aceiasi gravitatie ceea ce nu se potriveste cu ce spune Einstein.Voi ce parere aveti? Un alt exemplu este Saturn cu Neptun si in cazul asta avem acelasi lucru si anume masa lui Saturn nu-i confera acestui o gravitatie mai mare decit Neptun care are o masa mai mica dar gravitatie mai mare decit Saturn.Atunci intreb gravitatia este cea aratata de Einstein? Nu stiu daca ma exprimai bine dar cine se pricepe la fizica intelege ce am vrut sa arat.

13 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Eu stiam ca are gravitatie mai mare. Nu stiu de unde ai scos tu ca este egala.

| Radu284 a răspuns (pentru Inferno):

El nu se refera la gravitatia totala, ci la surface gravity.

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Stiai ca are gravitatie mai mare cine? Saturn are o masa mai mare decit Neptun corect? Este clar ca este mult mai mare si asta nu cu putin.Dar daca cauti si te uiti la ce gravitatie au cele doua vei observa ca Neptun are gravitatia mai mare decit Saturn.De unde stiu? Nu stiu eu de la mine am cautta si am gasit pe net, cauta in wikipedia in engleza, sau chiar sin romana si aia scrie acolo.Am cautat si pe alte siteuri si acelasi lucru.Deci daca toti spun ca asa stau lucruiel inseamna ca asa o fi, sau cel putin ne luam dupa ce spun cei care se ocupa.Ca urmare cum este cu teoria lui Einstein? Eu despre asta vorbeam.Ca Einstein a spus gravitatia este data de masa unui corp care deformeaza spatiul.Si cu cit corpul are masa mai mare cu atit deformeaza mai tare si deci gravitatia acoloeste mai mare.Si cauta si Mercur si Marte sa vezi ca si acolo nu se leaga.Cu alte cuvinte daca nu am o explicatie la aceste observatii nu am cum sa cred sau sa iau de buna teoria cu deformarea spatiului bla bla.Deci eu nu am scos de nicaeri nimic, doar observ anumite chestii si poate ca nu cunosc eu totul, numi explic insa ce am observat exact asa este. Daca tu stiai ca Sturn are gravitatia mai mare decit Neptun inseamna ca tu esti singurul care spune asa ceva.Eu nu am spus gata gravitatia nu este data de deformarea spatiului, dar atunci cind ceva numi este clar incerc sa aflu, eventual sa imi explic anumite chestii ce nu zse leaga sau poate ce eu nu le cunosc.Deci cum este pina la urma? De ce Neptun are gravitatie mai mare decit Saturn desi Saturn are masa mult mai mare de citeva ori chiar de 4 ori mai mare.

| relian a răspuns (pentru Radu284):

Man sa iti mai explic odata.O luam cum spui tu.Deci tu spui ce? Ca gravitatia totala este una si cea de suprafata alta sau cum? Explica daca vrei sa inteleg.Dar sati expplic eu ca ce spui tu nu se leaga. Daca o planeta are o gravitatie de suprafata cum spui tu mai mare decit alta, te asigur si fii sigur de asta ca va avea si o gravitatie totala mai mare.Deci cum o dai cea care are gravitatia indiferent de unde ca e de suprafata ca e de nucleu ce mai spui tu, deci daca o are mai mare si totalul tot aia il va avea mai mare.Nu pot sa iti desenez ca tias desena. Tiam dat un exemplu concret da? Am luat Saturn ok? Saturn are o masa deci MASA atentie nu volum deci are masa mult mai mare decit Neptun corect? Asta poti cauta oriunde si sa vezi ca asa este.Deci avem pe Saturn cu o masa de 4 ori mai mare decit Neptun. Pina aici e clar.Dar gravitatia lui Neptun aia de suprafata este mai mare decit gravitatia lui Saturn. Pina aici este clar? Este clar si corect.Acum tu spui ca este vorba despre gravitatia de suprafata.Pai ce mai este si alta gravitatie? Tu daca mergi pe luna mergi prin nucleul lunii sau cum? Dar sa o luam asa cum zici tu.Deci esti de acord ca gravitatia lui Neptun de suprafata este mai mare decit gravitatia lui Saturn? Ca esti sau nu de acord noi trebuie sa acceptam ca asa este de la cei care au masurat sau au calculat ca asa ar sta lucrurile.Deci acum tu spui ca gravitatia totala care o fi aia nu stiu a lui Saturn ar fi de fapt mai mare decit gravitatia totala a lui Neptun? Pai daca spui asta explica.Cit este gravitatia totala a fiecarei planete.Eu daca tu explici si e clar nu am nimic impotriva ca de fapt de aia am si inrebat sa aflu, sa stiu cum este.Dar eu sint de parere ca gravitatia lui Neptun este mai mare oricare ar fi ea, ca e de suprafata ca e de nucleu ce spui tot Neptun o are mai mare.De ce zic asta? Pt ca nu am gasit sa zica undeva gravitatie totala. Daca ar fi fost asa eu cred ca sigur ar fi spus uite gravitatia totala este X.Si nu cred ca gravitatia in interior este mai mare decit la suprafata.Ba dimpotriva cu cit mergi mai spre centru gravitatia scade pina ajunge sa fie nula.Sau cel putin asa ar reisi dupa calcule sau logic eu asa vad situatia.In centru unei planete gravitatia ar trebuie sa fie zero sau aproape de zero.Asta este o alta chestie ciudata.Deci poti explica sau arata care este gravitatia totala a Pamintului? Macar asa ca idee.

| Radu284 a răspuns (pentru relian):

Tu nu intelegi ceva. Gravitatia 'totala' este masa corpului. Indiferent de densitate, etc. "Surface gravity" depinde de masa si densitate.

Ia soarele de exemplu. Sa zicem ca l-am 'umfla', pastrand exact masa lui, dar l-am face mai mare, sa ajunga pana la pamant. Atunci, gravitatia la suprafata lui ar fi foarte mica, pentru ca este departe de centru (la vreo 8 minute lumina).

In mod similar, daca am lua pamantul si l-am face foarte mic, cat luna de exemplu, pastrand aceeasi masa, gravitatia al suprafata pamantului ar fi mult mai mare, pentru ca suntem mai aproape de centru.

| relian a răspuns (pentru Radu284):

Ai dreptate asa este, uite la asta nu ma uitasel la densitate.Deci densitatea joaca un rol important daca si masa este cit de cit mare.In cazul asta Einstein ar avea dreptate dar si Newton.Acum faptul ca tu stii ceva este real dar nu stii chiar tot si clar. Oricum in chestia cu densitatea ai dreptate ca contgribuie la garvitatie dar explicatia nu este cea corecta.Scuze ca aici nu-s de acord cu tine.Deci nu faptul ca suprafata este mai aproape de centru da greutate.Bine daca ai explicatie si pentru asta o sxa recunosc ca ai dreptate.Dar eu zic ca densitatea u da gravitatie mai mare pentru ca suprafata este mai aproape de centru ci pentru ca un corp mai compact deci mai dens deformeaza spatiul mai mult in jurul sau decit un corp cu aceiasi masa dar cu densitate diferita, in cazul asta mai putin dens.Adica acea masa apasa diferit pe spatiu.Corect? Sptiul fiind ceva real una este sa stai in picioare pe el si alta sa stai culcat caz in care toata masa ta va fi suportata de un spatiu mai mare.Asta valabil in cazul Einstein.In cazul Newton nu mai stiu, dar ce mai conteaza. Oricum multam pentru raspunsuri.

| Radu284 a răspuns:

In primul rand, faptul ca gravitatia este corelata cu masa nu a zis-o Einstein, a zis-o Newton.

In al doilea rand, normal ca Marte are o gravitatie mai mare, dar tu te uiti la ce nu trebuie. Tu te uiti la "surface gravity", gravitatia la suprafata planetei, care tine de mai multi factori, printre care si densitatea.

http://en.wikipedia.org/wiki/Surface_gravity

| relian a răspuns (pentru Radu284):

Asa si daca acceleratia gravitationala este cit este aia inseamna ca gravitatia este si ea mare, pentru ca lucru asta de asta depinde de gravitatie nu? Adica tu spui ca una este gravitatia si alta acceleratia gravitationala? Explica folosind cuvintele tale nu imi da trimiteri mai stiu eu unde ca asa si eu am citit.De acolo am datele deci nu vad rostul acestei trimiteri.Si a ziso Einstein nu Newton.Newton a spus altceva.Eu am spus ca masa unei planete deformeaza spatiu-timp, creaza aceasta denivelare in spatiu ceea ce duce la apraitia gravitatiei.Deci cu cit planeta respectiva are o masa mai mare cu atit gravitatia ei este mai mare.Scuze nu eu am spus asta ci Einstein.Newton a spus cu totul altceva.Eu la chestia asta ma referii.Deci daca masa unui corp este cea care da gravitatie cum ramine cu exemplele ce le-am aratat? Deci sint planete cu mase mari si au o gravitatie mai mica decit o planeta cu masa mica.Aici n-are a face densitatea este vorba sa-i zicem asa pe romaneste de greutate, desi masa este mai corect.Deci tu cu cit esti mai greu cu atit deformezi spatiu mai tare asta e ideea. Iara eu uitindu-ma la aceste planete am observat chestia asta ca nu prea se potriveste.Acum nu stiu daca in cazul lui Marte cele 2 pietricele zise Luni ale ei au vreo influenta ceva asupra planetei, in sensul sai reduca din gravitatie.Desi ma gindii si la asta si nu prea se potriveste.Pamintul este putin mai mare decit Venus si are o gravitatie ceva mai mare decit aceasta.Aici ar fi normal sa-i zicem.Dar Venus n-are Luna, are pamintul si atunci pamintul ar fi trebuie sa aiba o gravitatie maimica sau ca si Venus daca Luna ar avea o oarecare influenta in gravitatia pamintului.Deci nu prea se potriveste daca intelegi ce vreau sa zic.Deocamdata nu stie nimeni ce e ste gravitatia, deci nu putem spune ca este data de multi factori odata ce nici nu stim ce este sau ce o genereaza. Teoria mai larg raspindita si acceptata este asta a lui Einstein dar pe mine nu ma lamureste nicicum.Referitor la masa da Newton a zis dar Einstein a spus altceva si anume ce face aceasta masa, deci cam cum ar aparea gravitatia.Newton doar a spus cam ce ar fi gravitatia, nu si cum este ea determinata, cum apare etc.

| Radu284 a răspuns (pentru relian):

Gravitatia este direct proportionala cu masa si invers proportionala cu patratul distantei. Cu cat te indepartezi de centrul planetei, cu atat scade (cu patratul distantei). Daca ai o planeta cu o masa imensa, dar facuta din puf de papadie (facand abstractie de gravitatia care l-ar comprima), vei avea o gravitatie al suprafata foarte mica, deoarece densitatea este mica, deci esti departe de centrul planetei.

Daca ai o planeta facuta din plumb, suprafata planetei va fi mai aproape de centru planetei, deci gravitatia la suprafata va fi mai mare.

| relian a răspuns (pentru Radu284):

Asa si eu ce am spus? Am spus cumva altceva? DOr ca eu am spus masa, ca pina la urma aia conteaza in ce priveste gravitatia.Nu ma lua cu puf de papdie si alte povesti.Nu am spus volum. Volumul unei planete da poate fi diferit, dar masa e cea care conteaza.Cu alte cuvinte sa vorbim mai asa simplu o planeta mai grea ar trebuie sa aiba o gravitatie mai mare oriunde fata de una mai usoara, indiferent ca e la suprafata ca e in centru etc.Nu vad ce nu intelegi? Nu am fost clar sau cum? Iara ce spui tu este legea atractiei universale enuntata de Newton, insa Einstein a spus altceva.Adica ca corpurile nu se atrag ci ca ele deformeaza spatiul unde sint si astfel reeaza sa-i zicem asa un fel de vale, iar corpurile mai mici normal ca ar aluneca catra acea vale, deci cam asta ar fi gravitatia.Dar nu stam acum sa dezbatem asta.Eu aia am intrebat cum de un corp cu masa mare poate avea o gravitatie mai mica decit un corp cu masa mai mica? ia nu pricep. Daca stii ceva despre asta explica.

| relian a răspuns (pentru Radu284):

Nu apropierea de centru face ca gravitatia sa fie mai mare, ci faptul ca toata acea masa apasa pe o suprafata mica de spatiu reusind in felul asta sa deformeze acea suprafata de spatiu foarte mult. Daca ai avea aceiasi masa dar cun volum foarte mare, acel volum va fi sustinut sau preluat de o suprafata de spatiu mai mare, ca urmare apasarea pe acel spatiu va fi mai mica si deformarea la fel deci gravitatie mai mica.Am dreptate sau gresesc? Mai paminteste vorbind daca apesi pe 1 cm de suprafata cu o forta vei supune acea suprafata la o anumita tensiune care va fi X. Daca in schimb apesi cu aceiasi forta pe o suprafata de 2-3 cm de spatiu atunci tensiunea aplicata va fi Y si mult maimica ca X, pentru ca forta aplicata se va repartiza la 2-3 cm nu la 1 cm, fiecare cm preluind cite o parte din acea masa.Multumesc pentru observatie dar ai dat o explicatie pe jumate.Nu sint de acord cu apropierea de centru, ori poate ca nai explicat tu bine.Deci cum este asa cum am inteles eu acum sau altfel? In cazul atractiei universale situtia ar sta ca un corp rarefiat normal se afla ceva mai departe, fata ce celalalt corp sil atrage diferit.Multumesc oricum pentru raspunsuri.Esti singurul care a incercat sa explice asa cum stie si ai vorbit tu de la tine.Sint f multi care doar arunca pe aici linkuri, gata ia si vezi deja esti lamurit bustean.Mie asa imi place sa discut cum am facut-o cu tine

| costy18 a răspuns:

Pai gravitatia e aceeasi peste tot pe aceste planete.nu e vb de atractia magnetica a acestora.acuma pot dormi la noapte?laughing

| relian a răspuns (pentru costy18):

Cu siguranta poti dormi foarte linistit.