anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Imi trebu niste ginduri despre "Arta de a vorbi in public"...nu stiu ce sa scriu//cine ma poate ajuta?*(((

3 răspunsuri:
nony
| nony a răspuns:

Http://www.mdrl.ro/......rugean.pdf

Citeste si invatá.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Arta de a vorbi frumos

| gratzy56 a răspuns:

Practicate pentru prima data in Grecia Antica, dezbaterile erau modalitatea de luare a deciziilor in privinta unor probleme importante. Astfel, s-au pus bazele primului sistem democratic. Socrate considera dezbaterea o cale sigura a cunoasterii: "Prin cuvintele omului pe care-l ascultam, cunoastem interiorul sau, pe care nu-l vedem". Sofistii (profesorii de intelepciune) puneau accent pe dezbateri, retorica si oratorie. Arta succesului in Antichitate era bazata pe aceste trei elemente, care asigurau capacitatea de a convinge ratiunea si de a impresiona sufletul. In timp, dezbaterile si-au pierdut rolul in conducerea societatii, devenind un element de baza in sistemul de educatie actual, in vederea dezvoltarii aptitudinilor de comunicare ale tinerilor.
Daca vorbirea in public este o adevarata provocare pentru multi dintre noi, cu atat mai stresanta e dezbaterea unui subiect controversat; in timp ce unii nu se simt dispusi sa-si sustina punctul de vedere, altii tind sa devina dominatori, manifestand ireverenta fata de opiniile interlocutorilor.
Pentru multe persoane, un discurs in public e un lucru stresant, care cere o minima pregatire. De cate ori nu ni s-a intamplat sa criticam pe cineva ca nu stie sa vorbeasca ori ca nu e in stare sa-si sustina o parere cu argumente solide sau chiar sa spunem despre noi ca nu stim sa ne pledam cauza, sa ne prezentam in public. In Romania, programul de dezbateri al ARDOR (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica) a fost initiat in 1994 prin intermediul Fundatiei Soros, fiind introdus la nivel de licee si universitati. In prezent, exista o retea de 65 de cluburi de dezbateri in peste 35 de orase din toata tara.
In timp, exersarea tehnicilor de oratorie iti poate aduce rezultate surprinzatoare. Practicantii metodei de dezbateri promovata de ARDOR sunt exemplul viu al reusitei, dovada ca oricine poate ajunge la un nivel inalt de performanta, prin perseverenta si rabdare. Iata cateva dintre marturiile unor tineri carora oratoria le-a fost de un real ajutor.Structura unui discurs - repere de baza pentru tine
:: Introducere :: Este prezentarea succinta a temei si structura acesteia, ca sa poata fi usor de urmarit si sa dea imaginea de lucru clar, bine facut.
:: Continut :: Expunerea detaliata a subiectului, cu accent pe ideea de baza a discursului, la care te vei raporta permanent, sustinand-o cu exemple, argumente si dovezi.
:: Incheiere :: Mentioneaza cele mai importante elemente ale discursului, revino asupra ideii centrale si rezuma discursul astfel incat sa creezi o imagine unitara.
Adopta un ritm alert, convingator, un ton agreabil si fii atenta la gesturile tale. Trebuie sa fii doar convingatoare!
Ce aptitudini pot fi dobandite
O gandire critica, logica si independenta
• O comunicare eficienta
• Dezvoltarea autocontrolului
• Curaj, siguranta de sine si incredere in fortele proprii
• Intelegere si toleranta fata de punctele de vedere opuse
• Capacitatea de a lucra in echipa, de a reprezenta o cauza comuna
• O conduita personala adecvata intr-o manifestare publica

• Cum ii pregateste arta oratoriei si a dezbaterii pe tineri
• Sa actioneze independent si sa participe inteligent la viata societatii, asumandu-si raspunderea in mod personal si adoptand decizii mature.
• Sa-si formeze un set de abilitati de comunicare, gandire critica, capacitatea de a analiza si formula solutii.
• Sa ajunga la niveluri avansate de cunoastere (universitare, academice).
• Sa ocupe functii de conducere si sa-si construiasca o cariera in diverse domenii.