| sabin89 a întrebat:

Înainte de Copernic exiata o anumită viziune despre cosmos. Ce s-a întâmplat după ce acesta şi-a publicat lucrările? Ca să-l citez pe Goethe "Dintre toate descoperirile şi opiniile, niciuna nu a exercitat un mai mare efect asupra spiritului uman decât doctrina lui Copernic". Odată cu universul lui Copernic, a apărut ideea de imanenţă, idee care a persistat până în filosofia modernă. Credinţa în imanenţă a condus la subiectivism, principiu conform căruia percepţia crează realitatea. Pământul, Soarele, stelele toate arată la fel după Copernic cum arătau şi înainte de el, dar înseamnă ceva cu totul diferit. Percepţia umană este cea care le-a schimbat sensurile.
Care este părerea voastră despre subiectivism? Percepţia înseamnă totul? Să nu existe, adică, o realitate obiectivă fundamentală independentă de percepţie?

Răspuns Câştigător
| Sindbad a răspuns:

Subiectivismul are o mare influenta in viata noastra a tuturor.

Totusi, de exemplu, daca Alin se declara elefant si o va face cu suficienta consecventa, convingere si coerenta asta nu il va transforma in elefant, ci cel mult in candidat la balamuc. Sigur ar putea sa ne convinga pe toti ca este elefant, dar chiar si asa vom fi buni sa-i tinem de urat in halate happy

Asa incat exista niste limite ale subiectivsmului nostru care nu este creator si are ca scop raportarea noastra ca subiecti (diferiti) la realitate

| sabin89 explică (pentru Sindbad):

Deci ălora care pretindeau că Pământul s-ar afla în centrul universului le-ar fi stat cel mai bine la balamuc... happy

| Sindbad a răspuns (pentru sabin89):

Of, iti cam plac ironiile...
Totusi aia care pretindeau că Pământul s-ar afla în centrul universului nu au declarat ca sunt elefanti si girafe!
Hai sa fac amendamente: subiectivsm raportat la gradul de cunoastere al persoanei. In exemplul meu Alin stia ce este un elefant.
Car despre Pământ în centrul universului cum nu se cunosc marginile lui reale, ipotetic cel putin, Pamantul ar putea fi centrul universului.

6 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Tu pui aici o intrebare care a macinat filosofia de 2000 de ani incoace. Raspunsul e ca depinde pe cine intrebi, ai o lunga lista de autori care ar zice ca da si o lisa la fel de lunga care ar zice ca nu.

| RAY a răspuns:

Eu personal am studiat astronomia sumeriana,egipteana,indiana,evreiasca, romana, greaca antica si sunt chesti care te uimesc,iti recomand si tie sa citesti

ce parere am despre subiectivism,perceptie ca ele pot fi inselatoare,tocmai de asta exista metoda stiintifica,nu e perfecta pentru ca omul este imperfect, dar, macar ne da asa o idee despre univers, nu este adevarul absolut, nu stim multe, dar, daca am spune ca dumnezeu este raspunsul la toate ce sens ar avea stiinta? credinta oarba in povesti pentru copii intra in conflict cu stiinta

| Meme10Memu a răspuns:

Parerile omului de stiinta nu sunt niciodata obiective pentru ca nu poate vedea niciodata din exteriorul universului.

| Nilsson a răspuns:

Realitatea este precum o imagine Rorscharch, fiecare o vede confirm ideilor lui.
De exemplu cineva care este intr-un avion aproape ca poate sesiza o usoara curbura a Pamantului la orizont, un adept al Pamantului plat in schimb va fi si mai convins ca suprafata e plana precum o clatita.
Deci e o doza mare de subiectivism in felul cum percepem realitatea.