| Steregoi a întrebat:

"Nu a existat timp înainte ca timpul să înceapă deoarece timpul a fost mereu acolo... si exista intr-o stare curbata." Asa a zis Hawking. Ce elucubratie mai e si asta?

http://www.descopera.ro/......a-timpului

29 răspunsuri:
| Avaricum a răspuns:

"Vibratiile muzicale dilata conductele sau le zdruncina si laptele circula mai bine." - dar asta ce elucubratie mai e?

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Pai intr-o cana cu ceai unde ai bagat o lingurita de zahar, zaharul se topeste mai repede daca introduci energie cinetica suplimentara invartind lingurita in cana. Muzica e ca lingurita pe care o invarti. E vorba de energie cinetica transmisa prin unde sonore.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Undele sonore au efect mecanic neglijabil, trebuie frecvente foarte joase si volum foarte mare ca sa aiba efecte demne de luat in calcul. Din fericire exista mulsul - mult mai eficient la atrenarea laptelui din canale. Si muzica are un efect mult mai mare prin auz, stimuland reflexele conditionate, nu numai prin repetarea ei, dar si prin natura insusi repetitiva din structura muzicii.
Si faptul ca laptele s-ar evacua mai bine nu inseamna ca vaca ar si secreta mai mult.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Undele sonore au efect pana la nivel de atomi si nu doar asupra urechii unde are efect mult mai pronunțat.

| Avaricum a răspuns:

Mai gandeste-te un pic la ce inseamna "mereu"

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Hawking asta nu mai stie ce inseamna timpul. Unde nu exista eveniment sau miscare nu exista nici timp. Asa e: cu cat inainteaza in varsta un om gandeste din ce in ce mai eronat si da in mintea copiilor. Se contrazice singur. Acum ca nu era timp si tot acum ca era timp. Hawking asta isi da prea mare importanta si are impresia ca se adreseaza unei lumi proaste. Interesant este ca majoritatea ii accepta elucubratiile. laughing

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Ar fi frumos daca ai arata de ce zice el e gresit, in loc sa faci un atac la persoana, asta daca intelegi macar la ce se refera.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Am zis de ce. Se contrazice singur. Timpul nu e o substanță ca sa poată fi curbata. Cica "curbat intre diferite dimensiuni." Si care ar fi dimensiunile alea? *

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Afla ca este. Timpul trece mai incet langa obiecte cu mase mari, treaba asta reiese din teoria relativitatii si pana la urma s-a confirmat, pe orbita pamantului timpul trece mai repede.
Ca atare, satelitii gps care se bazeaza pe masurarea extrem de precusa a timpulu, au ceasuri care sunt facute sa mearga un pic mai incet decat cele de pe pamant, ca sa compenseze.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Asta arata ca timpul nu e o cauza ci efectul conditiilor diferite de pe orbita Pamantului.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Da, efectul e ca timpul se curbeaza

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Răspunsul tau e eronat. Daca orbita pământului este curbată inseamna ca timpul se curbează? Tu nu stii ce e timpul. Nici Hawking ala nu stie ce e timpul. Ti-am mai spus ca timpul e imaterial sau nu e o substanta. Timpul e un număr simbolic ce numara cate ticaituri de ceas sunt între doua pozitii sau evenimente in spatiu ale unui obiect sau ale unei particule. Ticaitul e el insusi compus din mai multe evenimente.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Desigur, fiindca tu stii ce e timpul si cei care studiaza fizica habar nu au.

Timpul este a 4-a dimensiune, aparte de cele 3 dimensiuni spatiale. Daca iei de exemplu suprafata pamantului si desenezi un triunghi, in principiu suma unghiurilor ar trebui sa fie 180 de grade (lege pentru triunghiurile bidimensionale) daca iei de exemplu o portiune de ecuator, meridianul care trece prin Londra la 0 grade, si meridianul care trece prin bangladesh, la 90 de grade latitudine, ai obtine un triunghi cu un varf la polul nord, cu 3 unghiuri de 90 de grade, cu suma de 270. Asta bineinteles, pentru ca suprafata pamantului e curbata in 3 dimensiuni, si noi stim asta, pentru ca putem sa ne miscam liber stanga, dreapta, dar si sus jos.

Daca ar exista niste fiinte doar bidimensionale, care nu pot sa se deplaseze sus jos, pentru ele spatiul ar fi curbat. Asa se aplica si pentru noi fata de a 4-a dimensiune care este timpul. Am explicat oarecum bazele, fizica nu prea e domeniul meu, gasesti explicatii mai bune altundeva.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Nu toata lumea trebuie sa inteleaga astrofizica, poti sa nu intelegi ipotezele si teoriile, dar asta nu inseamna ca poti sa zici ca ele sunt eronate fara sa stii macar la ce se refera.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Timpul nu e o a patra dimensiune pentru ca este impropriu spus a patra dimensiune si se creează confuzii. Omul gandeste doar in trei dimensiuni. Timpul caracterizeaza ordinea evenimentelor in spatiul 3D. Se spune ca 6.6 * 10 ^ (-34) secunde e cea mai mica unitate de timp. Constanta Planck = 6.6*10^(-34) Joule*secundă.

Eu nu am vrut sa spun ca fizicienii nu stiu ce inseamna timpul dar modul cum s-a exprimat Hawking arată ca el nu stie ce este timpul si in plus se contrazice singur.

Am studiat articolul lui si stiu despre ce vorbesc. Asa ca nu ma lua cu abureli din astea ieftine.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Eu ti-am dat doar câteva cuvinte debitate de Hawking si nu e nevoie sa citesc biblioteci întregi ca sa-mi dau seama când cineva abereaza.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Teoriile despre natura timpului ni sunt pur si simple afirmate, ele fac predictii care functioneaza. Timpul e maleabil si pe asta se bazeaza aplicatii practice. Teoria relativitatii functioneaza. Faptul ca tu pretinzi ca stii ce e timpul si ca spui ca ele sunt aberatii este irelevant, ele tot sunt adevarate si sunt aplicate practic.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Care aplicatii practice? Ce spune in teoria relativității si se vede in observatiile astronomice si contrazice ce am zis? Astept măcar un exemplu concret de la tine.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Satelitii gps care trebuie sa ia in calcul dilatarea timpului ca sa functioneze cu precizie, deja i-am mentionat

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Ce dilatare mai? Ti-am mai spus ca pe orbita sunt alte conditii si nu e vorba de nici o dilatare. Se introduc corectii si interpolari. La asta ii zici tu dilatare? Ma faci sa rad. Alt exemplu ai?

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Vorbesti de acelasi lucru. Da, pe orbita sunt alte conditii. Acolo gravitatia nu e asa puternica, si timpul de acolo trece mai repede, se intinde, se dilata.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

Ai tu o placere sa zici ca se dilata sau se intinde timpul. Pai si pe pamant eu pot sa fac sa treaca timpul mai lent si stii cum? Pai simplu bag carnea in congelator si se strica mult mai lent. Sau ca sa se strice ciupercile mai lent le bag intr-un ambalaj din plastic vidat. In cosmos e vid si ger.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Uau laughing serios? Zici ca pentru ca e ger in spatiu ceasul satelitului merge mai incet? Timpul in care primeste semnale este intarziat din cauza frigului? Influenteaza temperatura viteza undelor electromagnetice? Si asta e chestia, ai dat-o pe INVERS, ceasul lor o ia inainte, timpul trece mai repede. Nu vreau sa te insult, dar nu stiu cum sa spun cat de inapoiata e logica pe care o folosesti in analogiile tale.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

M-am referit la conservarea alimentelor. Nu e nici o logica inapoiata. In spatiu gravitatia e alta decat pe pamant si de aceea timpul sau evenimentele se desfasoara cu o viteza diferita. Si lumina in cosmos are o viteza putin mai mare decat in atmosfera Pamantului pentru ca in cosmos e vid.

Asa esti tu, vrei sa scoti ciocolata din nisip adica vrei sa scoti din piatra seaca timp dilatat cand nu exista asa ceva.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

TLDR la sfarsit
Pai ce noi vorbeam de co servarea alimentelor? Nu ai cum sa o dai inapoi, e clar ca nu imtelegi despre ce e vorba, si ai sugerat o legatura facand analogia.

Si acum zici pur si simplu ce ziceam si eu. Timpul se desfasoara cu o viteza mai mare. Ceea ce mai trebuie sa intelegi e ca asta inseamna dilatarea, daca iti imaginezi 2 axe ale timpului, una pentru pamant si una pentru orbita, iti imaginezi prezentul ca o bulina care se plimba pe axa, pe axa orbitei bulina ar trebui sa mearga mai repede.
Dar nu pot sa existe 2 prezente separate, bulinele trebuie sa fie cot la cot cum ar veni. Din cauza asta pe axa timpului orbitei, timpul trecut de exemplu, se intinde (relativ fata de cealalta axa), bulina care merge cu o viteza mai mare trebuie sa circule pe o axa mai intinsa, adica dilatata, ca sa fie acelasi prezent pe ambele axe. Pe axa dilatata incap mai multe secunde decat pe cealalta, dar prezentul e unul, merge pe ambele axe, iar pentru obiectul din prezentul de pe axa dilatata se intampla mai multe evenimente, si de aia o salata de pe statia spatiala s-ar strica mai repede decat salata de la tine de acasa.

TLDR in timpul de pe orbita incap mai multe evenimente, in acest sens se cheama dilatat.

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

La viteza mai mare tu spui timp dilatat. Adica cu cat te misti mai repede cu atat poti face mai multe lucruri in acelasi timp. Din formula distanta = viteza * timp rezulta ca timp = distanta/viteza. Din formula e pe invers adica cu cat te misti mai repede timpul e mai mic adica mai comprimat sau un numar sau o cifra mai mica. Considerand aceeasi distanta si variind viteza evidenta ca timpul se comprima sau se dilata insa sa nu uitam ca timpul in sine e imaterial si e doar o cifra sau un numar. Distanta e doar o cifra. Spatiul e imaterial in sine. Viteza e si ea imateriala pentru ca punctele imaginare din spatiu sunt mereu acolo. Deplasand un punct imaginar dintr-o coordonata 3d la alta coordonata 3d in urma nu ramane un gol ci acelasi punct imaginar. Cu cat diferenta de potential e mai mare cu atat energia e mai concentrata si masa mai mare. Practic nu se dilata nimic. Fiecare punct din spatiu are un potential. Diferenta de potential dintre doua puncte e tensiune electrica. Materia e energie concentrata. Fiecare punct vibreaza pe frecventa lui. Cand doua puncte vibreaza asincron si cu frecvente diferite se creeaza o diferenta de potential si implicit o energie si o masa. Ele se pot influenta reciproc facand schimb de energie cinetica. La nivel supermicro totul de fapt sta in timp ce se fac imprumuturi de energie reciproca din aproape in aproape. Daca pricepi ce am scris aici o sa iei premiul Nobel. Partea scandaloasa din ce am zis ar fi ca "nu se dilata nimic si ca totul de fapt sta".

| Steregoi explică (pentru Avaricum):

In tot universul este undeva un timp de referință fix la Dumnezeu. Timpul de pe Pamant nu e același cu timpul din cosmos. Daca nu ar exista un timp de referință tot ce exista in univers ar fi un haos total si nu s-ar sincroniza nimic. Imagineaza-ti un sistem electronic. Fara o baza de timp de referință comuna si fixa adică fara un ceas sau un generator de ceas precis nu ar funcționa nimic. La fel e si cu universul. Treaba cu dilatarea sau comprimarea timpului e ceva relativ si nu duce la un adevăr absolut sau la o formulare general valabila. Teoria relativității e relativa si nu e general valabila.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Adevarat, cu cat viteza unui corp (care se deplaseaza prin spatiu) se apropie de cea a luminii, cu atat timpul experimentat se comprima, opusul dilatarii.
Cand ma refer la viteza timpului nu ma refer la viteza unui obiect care se deplaseaza prin spatiu, ci e un cuvant care descrie pasajul timpului, nu pasajul prin spatiu.
La fel e si cu termenul dilatare, termenii sunt folositi pentru a arata cum timpul se comporta ca o dimensiune. Din nou, pe orbita in timp trec mai multe secunde decat pe pamant, si in acest sens e dilatat. Daca ai inteles cum timpul poate fi comprimat poti sa intelegi si asta daca esti onest.
Si distanta exista, numere sunt sistemele de masurare.

| Avaricum a răspuns (pentru Steregoi):

Poti sa stii care e acel timp de referinta? Referinta folosita este timpul de la suprafata pamantului. Pentru masurari si mai precise decat cele pentru satelitii gps probabil se face o medie a atractiei gravitationale, intrucat si ea are niste variatii. Referinta este punctul nostru de vedere, asa cum folosim modelul de elipsa a orbitelor planetelor, cand ele in raport cu centrul galaxiei iau o forma de spirala, deoarece tot sistemul solar orbiteaza in jurul lui. Daca iei ca referinta o alta galaxie din care se vede cum calea lactee se deplaseaza si ea, atunci orbita planetelor s-ar vedea ca un haos intr-adevar.
Ai zice ca referinta de pe suprafata planetei este timpul standardizat de dumnezeu? Chiar daca nu poti sa stii, esti liber sa crezi in asta.