| usuk a întrebat:

Ok, deci sa recapitulam:
-acum circa 14 miliarde de ani(cand nu se crease universul inca) -era "ceva", sau mai exact punctul de "singularitate"
-din acesta se forma o explozie, una mai maricica asa
-odata cu explozia se forma universul si mai tarziu pamantul
-si, cu trecerea timpului pe pamant, a inceput sa se formeze primele forme de viata care, dupa milioane de ani a evoluat si au dat forma omului

1-spuneti-mi daca am priceput bine procesul
2-nu v-ati intrebat niciodata de ce omul e singura "creatura" de pe pamant care poate dispune de ratiune?
(adica de ce nu au evoluat si alte creaturi asemanatoare in acest timp?)

32 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Repet: Din punct de vedere psihologic ratiunea este o caracteristica ce defineste NUMAI fiinta umana. Animalele merg in turma datorita instinctului,animalele vaneaza in haita datorita instinctului,animalele nu comunica, in sensul ca ar avea un anumit dialog, ele doar scot anumite sunete pentru a-si arata dominanta, etc (aceasta "comunicare" este echivalenta cu limbajul corporpului), animalele sufera atunci cand mor pui datorita instinctului, instinctul matern.
Noi avem multe trasaturi pe care le au animalele. Tu consideri aceste trasaturi ca fiind ale oamenilor si le atribui animalelor, cand procesul trebuie facut exact invers.

| Inferno a răspuns (pentru Inferno):

Puii,nu pui.

| sabin89 a răspuns:

1. Ai inteles bine procesul. Cine ti l-a explicat?
2. Intrebarile nu se termina niciodata. Daca mai era si alta specie dotata cu ratiune, ne-am fi intrebat de ce numai doua, si nu trei. La intrebari cu "de ce" e cel mai greu de raspuns.

| usuk explică (pentru sabin89):

Dragul meu prieten wikipedia
si da, la intrebari cu "de ce" e cam greu de raspuns

| king4aday a răspuns:

1. In mare cam asa s-au petrecut evenimentele.

2. Nu doar omul are ratiune. Delfinii, balenele, unele specii de maimute, unele pasari dau dovada de inteligenta. Ce-i drept, la om s-a dezvoltat cel mai bine. Carl Sagan a scris o carte interesanta pe tema asta (nu stiu cum a fost tradus titlul pe romaneste dar, in engleza e The Dragons Of Eden)

| valentingb a răspuns (pentru king4aday):

In sfarsit, un raspuns bun.

| valentingb a răspuns:

Da, ai inteles procesul. Totusi te inseli cand spui ca doar omul dispune de ratiune. Orice animal care nu se bazeaza doar pe instinct, are ratiune. Lupul vaneaza in haita, comunica, leul vaneaza in haita, comunica, conviatuieste, creste pui, sufera in cazul mortii unui membru al familiei, mie imi par cam extraordinare lucrurile astea.Albinele au creierul cat un varf de ac si totuai isi comunica informatii una alteia prin "dans", dand din aripi. Suntem cei mai evoluati, atat.

| WhatheWow a răspuns (pentru valentingb):

Tu unde ai învățat prostiile astea dragule? Rațiunea e un atribut pur uman ce vorbești prostii? Eu cred că faci o mare confuzie!

| WhatheWow a răspuns:

Da, în linii mari ai înțeles dar problema e că trebuie să mai citești vreo duzină de cărți să înțelegi pe deplin. Oricum dacă noi, cei care am studiat aceste lucruri, îţi explicăm tot nu vei fi mulțumit pentru că îți lipsește baza de cunoștințe pentru a înțelege restul.

| usuk explică (pentru WhatheWow):

"noi, cei care am studiat acestea"? sub ce "autoritate" afirmi asta?
(nu ca as vrea sa fiu impertinent dar, vreau doar sa stiu cu ce te ocupi in viata reala, dat fiind ca ai "studiat aceste lucruri")

| WhatheWow a răspuns (pentru usuk):

Nu-i treaba ta cu ce mă ocup, de studiat poate s-o facă oricine iar pe mine chiar m-a interesat. După felul în care ai pus întrebarea se vede că nu ai studiat evoluția.
Dacă ai fi citit cât de cât și nu te-ai fi luat doar după ureche, cu siguranță că nu ai mai fi pus o asemenea întrebare.

| usuk explică (pentru WhatheWow):

Cum spuneam, nu vreau sa devin impertinent si sa ma implic in viata cuiva, vad ca intrebarea pe care ti-am adresato te-a cam agasat.(scuze)
si da, nu am citit prea multe despre evolutie.
cam care ar fi "bazele" de care ar trebui sa dispun pentru ati intelege explicatiile?

| WhatheWow a răspuns (pentru usuk):

În primul rând ar trebui să știi că evoluția începe de la formarea primului atom, hidrogenul. Până la prima celulă totul e evoluție și se continuă și astăzi.
În al doilea rând, evoluția se bazează pe trei factori importanți : habitat, care include și hrana, înmulțirea sau perpetuarea speciei și rezistența la prădători. Toate acestea au ca scop supraviețuirea. Când unul dintre cei trei factori se schimbă în rău supraviețuirea e pusă în pericol iar animalul ori se adaptează ori dispare. Se știe că la schimbarea unui habitat cele mai multe șanse de supraviețuire nu le au nici animalele cele mai mari nici cele mai puternice, ci cele ce se adaptează.
De exemplu : dacă doi oameni sunt prinși undeva sub pământ și au la dispoziție doar râme, trăiește cel care se adaptează și le mănâncă; cel căruia îi e scârbă e clar că nu poate supraviețui.
Habitatele s-au schimbat mult în istoria pământului iar diversitatea de specii confirmă acest lucru. Viața a apărut în apă pentru că apa ocupa aproximativ 93 % din suprafața pământului iar restul de 7 procente putea fi un uscat ostil vieții, poate doar vulcani. De fapt, vulcanii au adus elementele chimice în apă, elemente care au format primele celule.
Dacă mai ești interesat o să mai continui.

| WhatheWow a răspuns:

RAȚIÚNE, (2, 3) rațiuni, s. f. 1. Facultatea omului de a cunoaște, de a gândi logic, de a înțelege sensul și legătura fenomenelor; p. ext. judecată, minte. ♦ Treapta a doua a cunoașterii, caracterizată prin faptul că operează cu noțiuni, judecăți și raționamente. 2. Temei, motiv, justificare. ◊ Rațiune de stat = principiu în baza căruia o autoritate de stat ia unele măsuri de interes general, trecând peste interesul particular. ◊ Expr. Rațiunea de a fi (a unui lucru) = ceea ce justifică, motivează existența (unui lucru). 3. (Mat.) Rație (2). [Pr.: -ți-u-] – Din lat. ratio, -onis

| valentingb a răspuns (pentru WhatheWow):

Pe scurt, capacitatea de a intelege lumea inconjuratoare si de a rezolva probleme. Nu doar noi facem asta, noi doar o facem la un alt nivel. Noapte buna!

| WhatheWow a răspuns (pentru valentingb):

Măcar acceptă sursele oficiale dacă nu accepți când te contrazice cineva! Zice capacitate a omului nu a animalelor.

| usuk explică (pentru valentingb):

Si eu stiam ca ratiunea e doar specifica omului, animalele recurg la astfel de "mijloace" doar pentru a supravietuii, asa, cam ca un instinct.
(ex-lupii care vaneaza in haita, comunica unii cu altii pentru a rapune prada si pentru a se hranii>instinctul de supravietuire)
asta e ceea ce cred

| WhatheWow a răspuns:

Deci hai să mai continui puțin.
Această primă celulă care s-a format a început lupta pentru perpetuare și mai întâi se înmulţea prin diviziune. Ulterior au început să se unească dând naștere altora și asa mai departe. Să spunem că uneori curenții marini îndeparta mult acest tip de celule iar pentru a se putea întâlni și reproduce și-au dezvoltat un aparat locomotor pentru deplasare, un fel de codiţă pentru înot, altele și-au extins membrana folosind-o ca înotătoare etc. Din acest tip de celule s-au dezvoltat și evoluat multe tipuri ca bureți care tot ființe vii sunt pînă la pești.
Și acum să-ți spun un lucru pe care puțini îl știu și care e important ca dovadă că toți, adică noi și restul animalelor venim din apă cu același strămoș comun.
La toate viețuitoarele indiferent de specie embrionii se dezvoltă doar în apă. Păsări și reptile în ouă care sunt pline de apă, bine, lichid cu alte substanțe nutritive dar e în mare apă. Mamiferele printre care și noi, în placenta plină de apă; peștii la fel în icre care sunt de fapt ouă tot pline de apă și insectele care tot în ouă îşi dezvoltă embrionii.
Acum să ne gândim că sistemul nostru solar încă era în formare, pământul la fel iar habitatele se schimbau destul de repede și drastic determinând animalele să se adapteze evoluând mereu.
De exemplu dacă într-un colț de mare s-a ridicat pământul și a izolat un număr de pești intr-o baltă iar acea baltă avea un ciclu prin care seca atunci anumiți pești s-au adaptat, înotătoarele au început să fie mai puternice pentru deplasare prin nămol, ulterior poate balta a secat de tot și iarăși au evoluat pentru deplasarea pe uscat iar aici fiind în siguranță și având hrana au început să se înmulțească.
E mult până ajungem la noi oamenii dar lăsăm restul și vorbim de noi oamenii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vad ca pui intrebari inteligente.Dar nu te-ai intrebat vreoadat cum e posibil ca din materie fara viata, lipsita de energie (care materie nu se stie exact cum a aparut)cum a aparut forma de viata care face calcule cuantice? Si motivul pentru care omul este singura creatura care dispune de ratiune si multe alte procese cogntive este ca teoria evolutionismului e eronata.Chiar si Darwin a afirmat asta la o buna bucata dupa ce a publicat originea speciilor.Cautati alta teorie mai plauzibila.Ai gandit bine ideile in felul tau dar nu ai tinut cont de multe aspecte.

| usuk explică (pentru anonim_4396):

Ok, si care ar fi parerea ta cu privire la acest lucru?
ce aspecte am omis?

| anonim_4396 a răspuns (pentru usuk):

Pai,ai omis asa:
! Galaxia noastra e destul de mare, cum de s-a format terra exact acolo unde trebuia? Adica un pic mai incolo si ne topeam, un pic mai incolo si crapam de frig, bine asta nah, cu probabilitati.
De unde are luna energie sa graviteze in jurul pamnatului.Ea se misca si se tot misca.Sa ziem ca de la big bang da? Dar fix in jurul terrei frate?
3.Pe pamant sunt conditile perfecte:24 de ore ziua,este asolut perfecta, sincronizarea timpului, creierul nostru nu poate sta mai mult treaz, altfel am fi mereu extenuati, cand suntem ''fresh'' soarele ne incalzeste cand suntem obositi noaptea ne baga la somn.
3.Pamntul se misca perfect.Pamntul,am mai spus are conditii perfecte.Si asta pentru ca miscarea de rotatie, de spin, revoluie si roatie incadreaza anotimpurile, zilele, anii totul e ''ca la carte''Nici mai lung nici mai scurt.
3.Atmosfera perfecta. Oxigen, si azot, mare parte sin atmosfera. Daca n-ar fi O2 m crapa pe loc axfisiati. Daca n-ar fi azot am arde.Dca n-ar fi ozonul am fi morti de la razele uv.
Totul e absolut perfect in lumea asta.(sau a fost pana nu de mult)Nu ti se pare mai mult decat o simpla coincidenta?

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

"Galaxia noastra e destul de mare, cum de s-a format terra exact acolo unde trebuia?"
Unde acolo? Ca putea sa se formeze oriunde in galaxia noastra sau in alta.
"Adica un pic mai incolo si ne topeam, un pic mai incolo si crapam de frig, bine asta nah, cu probabilitati."
Ne topeam? Fals. De la ce sa ne topim?
"De unde are luna energie sa graviteze in jurul pamnatului."
Se numeste energie cinetica, dar oricum nu intelegi. Daca ai pus o asemenea intrebare, deja...
"Sa ziem ca de la big bang da? "
Poti sa zici, daca esti incult poti sa spui orice, nu are ce sa te opreasca.
"Dar fix in jurul terrei frate?"
Ce fix in jurul terrei visezi, sunt miliarde de miliarde de miliarde de milioane de sateliti. Luna este un satelit.
"Pe pamant sunt conditile perfecte"
Perfect, este un termen inexistent in realitatea asta.
"24 de ore ziua,este asolut perfecta, sincronizarea timpului, creierul nostru nu poate sta mai mult treaz, altfel am fi mereu extenuati, cand suntem ''fresh'' soarele ne incalzeste cand suntem obositi noaptea ne baga la somn."
In mintea ta Universul se la un sistem solar,un sistem solar se adapteaza la o planeta, o planeta se la fiintele ce o locuiesc. Cam asta e in mintea ta, logic ar fi exact invers. Fiinta biologica se adapteaza la planeta pe care locuieste,planeta se adapteaza la sistemul solar, sistemul solar se adapteaza in functie de Univers.
"Pamntul se misca perfect"
Pamantul se misca "un termen inexistent".
Explica-te.
"Pamntul, am mai spus are conditii perfecte."
Pamantul am mai spus are "un termen inexistent".
Poti sa te explici.
"Si asta pentru ca miscarea de rotatie, de spin, revoluie si roatie incadreaza anotimpurile, zilele, anii totul e ''ca la carte''"
In primul rand care spin? Termenul acesta a inceput sa se foloseasca si la planete, chiar nu stiam, credeam ca este doar la electroni.
Tot nu ai explicat de ce este "perfecta".
Practic ai spus: Este perfecta pentru ca este perfecta.
Deci subiectivism pur. Eu pot sa vin si sa spun ca inexistenta este adevarata perfectiune, planeta Terra era mai perfecta daca nu exista.
Eu pot sa spun ca gigantii gazosi sunt de 1000 de ori mai perfecti decat Terra, pentru ca pe ei nu pot aparea forme de viata nocive pentru planeta.
Pot sa spun multe.
"Atmosfera perfecta. Oxigen, si azot, mare parte sin atmosfera."
Exact ce spuneam. Nu stiu ce IQ ai, dar ma tem sa si intreb.
Profesoara ta iti cere sa aduci 100 de bile dintr-o singura culoare.
Tu ai 99 de bile negre si intamplator gasesti una alba. Ce faci?
Un om normal ar scoate bila alba si ar pune una neagra si gata, problema s-a rezolvat.
Dar tu, nu, tu schimbi cele 99 de bile negre cu bile albe, cand mult mai simlu era sa schimbi doar bila alba cu una neagra. Deci logica e praf.
Planeta nu se adapteaza la formele de viata de pe ea, exact invers este fenomenul.
Lucrurile mici se adapteaza lucrurilor mai mari. Asta e logica umana, nu ilogica de care vorbesti.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Cand ma refer ca ''s-a format'' exact acolo unde trebuie m-am referit la conditile de viata.Planeta nu e nici prea mica nici prea mare (sti ca de obicei planetele mari au in compozitia lor hidroden liber). Forta gravitatioanala e in jur de 10 (9, 8 la noi).
Da, am incurcat borcanlel cu miscarea de spin, mi-am dat sema.De ce sa ne topim? Si mai spui ca eu nu gandesc logic.De la caldura, oare de ce? Vezi diferentele de temperatura.Cateva mii de km dintre ecuator si poluri.
Si stiu care-i faza cu energia cinetica, stiam asta, se pare ca tu n-ai intels intreabrea.Cand dai un sut unei migi, mingea o ia din loc si se spune ca are energie cinetica pana se opreste.Bun.Dar cine a dat sutul asta planetei noastre? Adica bun, planeta noastra are energie cinetica, si misca etc.Dar de unde? Nu stiu daca intlegiexact ce vreau sa spun.Toate corpurile au nevoie de enrgie pentru a se misca, energie pe care o transforma din alte tipuri de energie.(mecanica, electrica, termica)Fara impuls un corp este inert.Un impuls nu vine de la sine, trebuie ca cineva sau ceva sa fac lucru mecanic.In cazul pamntului,cine a dat impulsul? Cine a facut lucrul mecanic?
Tu crezui ca Terra a aparut,asa si pe ea erau niste conditii propice ca noi sa ne dezvoltam.Pui totul pe seama timpului,ca in timp,catralioane de ani,bacterii aparute la fel''de la sine'' s-au dezvoltat. Dintr-un anumit material genetic,poate sa se inmulteasca el cum vrea sa stea in cap etc nu o sa apara alt material genetic,are nevoie de acel cod genetic.Din adn-ul x apare adn-ul y? In ce film? Pune o bucata de lemn sa zicem,intr-un spatiu, fara alte actiuni exterioare, sa zicem presiune atmosferica normala, conditii de pe terra, fara bacterii sau alte forme de viata.Lasa-l acolo 11111111111 catralioane de miliarde ani, nu o sa se intample nimic cu el. dintr-o bacterie iasa un tiranozaur-rex.Asta incerci sa-mi explici tu? Asta vezi doar la Minimax.
Si nu incerc sa spun ca pamantul s-a adaptat la conditile umane.
Si m-am referit la conditi perfecte pentru om, sau incepi sa desparti firul in 4 incercand sa ma infuzi? Doar nu conditii perfecte pentru cyborgi.Nu t-i se pare ceva mai mult decat o intamplare ca sa existe o planeta cu conditii de viata exact pentru noi(stiu vei spune ne-am adaptat),ecosisteme,planeta cu atmosfera care contine unicul gaz ce intretine viata,ca este bogata in vietuitore,lumina alba,protejati de ozon,fara uv(bine mai nou cu distrugerea stratului de ozon a adus la infiltrarea uv si pe la noi)?
tu spuibig grina pentru ca este o planeta cu conditii de viata, e normal ca acolo acolo sa apara omul.Da dar tu spui ca toate au aparut prinrt-o explozie, deci nu t-i se pare ca aparitia unei astfel de planete, ma tarziu cu oameni inteligenti, ecosisteme etc e mai mult decat o simpla intamplare?

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

"De ce sa ne topim? Si mai spui ca eu nu gandesc logic.De la caldura, oare de ce? Vezi diferentele de temperatura.Cateva mii de km dintre ecuator si poluri."
Care caldura? Nu exista nici-o sursa anume de caldura in galaxia noastra.
Poate te refereai la Soare,iar atunci ar fi trebuit sa scrii:"Sistemul nostru solar destul de mare, cum de s-a format terra exact acolo unde trebuia?"
Dar tu ai scris: "Galaxia noastra e destul de mare, cum de s-a format terra exact acolo unde trebuia?"
Tu vorbeai de galaxie,iar apoi spui:"Adica un pic mai incolo si ne topeam, un pic mai incolo si crapam de frig, bine asta nah, cu probabilitati."
Este fals,pentru ca tu vorbeai de galaxie, nu ne topim daca suntem mai aproape sau mai departe de galaxie,ne topim daca suntem mai aproape de Soare.
"Dar cine a dat sutul asta planetei noastre?"
In primul radn vorbeai de Luna,acum vorbesti de Terra,am sa-ti raspund la varianta cu Luna.
Corpurile ceresti se influenteaza reciproc gravitational. Un corp poate fi afectat de gravitatia altuia. Luna avea energie cinetica potrivita pentru a ramane captata in campul gravitational.
Energia cinetica se datora gravitatiei Solare.
Particulele de praf se roteau in jurul Soarelui,datorita gravitatiei. Cand o nebuloasa devine mai densa intr-o anumita regiune ea formeaza un nucleu ce are o gravitatie crescrua, particulele din jurul acestui nucleu ince sa orbiteze in jurul lui. Tot asa,mai repede si mai repede. Pe masura ce densitatea nucleului creste, masa creste si ea, forta gravitationala crese, iar particulele sunt accelerate. Particulele vor forma planete care vor avea miscare circulara si uniforma.
"Din adn-ul x apare adn-ul y? In ce film?"
In nici-un film, in realitatea asta. Poti vedea copiii mutanti cu 4 maini, cu un ochi ca la ciclopi, etc. Eu au un ADN diferit.
In rest sunt doar aberatii ce ai mai scris. Nu stiu ce scandura sa pun, etc.
Ce relevanta au exemplele date de tine atat timp cat nu au nici-o legatura cu conditiile initiale?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Ok dar spune-mi varianta ta, cum a aparut omul? Aia ce spuneai tu ii balast genetic ridicat, de aia apar mutatiile.normal fiecare avem cod genetic diferit, dar nicioadata o femeie nu va da nastere unui strut indiferent de cat timp ar trece si de conditile climaterice. Daca ai privi lumea putin in ansamblul ei, cat de complexa este, dar in acelasi timp ca de minunata.
Eu am 16 si ai mai multa stiinta decat mine.Cred ca ai auzit de sir Isaac newton, cel mai mare fizician si matematician. Chiar el a spus ca universul nu se poate creea de la sine si ca a avut un creeator.
Astea sunt sursele mele de informare, banuiesc ca fiecare om se informeaza de la o anumita sursa, nu cred ca s-a nascut cineva invatat:http://www.lovendal.net/......-dumnezeu/

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

" Aia ce spuneai tu ii balast genetic ridicat, de aia apar mutatiile."
Sunt secvente de ADN multiplicate, ADN-ul tuturor animalelor este extrem de asemanator.
"nicioadata o femeie nu va da nastere unui strut"
Nu,dar o femeie va da nastere unui copil mai inalt,care va avea mai multe sanse de supravietuire (intr-un mediu de campie) asa ca-si va transmite gene mai departe si iata-ne astazi mult mai inalti si drepti decat stramosii nostri. Sunt variatii in cadrul unei specii,dar tot ele modifica si specia.
"Ok dar spune-mi varianta ta, cum a aparut omul? "
Omul a evoluat. In nici-un caz nu ma informez din asemenea surse. Daca wiki este o prostie, pentru ca spune multe eronate, de asta ce sa mai spun.
Sursele oficiale sunt singurele care merita atentie. Pe net gasesti mai rar, sau daca ai sa gasesti, gasesti 2-3 cuvinte despre lucruil respectiv.

| CristiSeeker a răspuns:

1. Din nou, da ai inteles bine procesul ipotetic.
2. Sigur ca m-am intrebat. Probabil ca omul a suprimat orice alta forma de inteligenta prin ceva unic: tehnologie.
Noi suntem cei ce am creat acest lucru. Noi suntem cei ce dispunem de tehnologie, inca de la inceputuri. Inca de la prima sulita, oamenii au creat tehnologia. Avansul nostru, probabil, a impiedicat alte vietuitoare in a mai evolua (considerabil) intelectual. Bineinteles, exita si explicatii mai... abstracte.

| HouseHouse a răspuns:

Te-ai gandit ca noi suntem copii a adevaratilor,, noi''? Da pare sf eu m-am gandit la posibilitatea asta este aproape imposibil ca dintr-o aparata de explozie BING BANG se poate forma un intreg univers+planete...e puti nciudat nu crezi?

| usuk explică (pentru HouseHouse):

Ce fel de teorie mai e si asta?(inventata de tine?)
explica-te

| HouseHouse a răspuns (pentru usuk):

Nu stiu cum sa iti explic e ca si cum noi invatam si suntem niste molecule care impreuna alcatuiesc o subst...te-ai gandit ca si noi suntem niste,, molecule'' care alcatuil un alt organism?

| HouseHouse a răspuns (pentru HouseHouse):

*o alta subst am vrut sa scriu m-am gandit si la teoria org da e alta mancare de peste.

| Bogdy12 a răspuns:

Da ai inteles tare bine procesul da faza e ca tu nu te-ai intrebat daca alte fiinte nu de pe pamant au experimentat pe,, stramosii nostri'' asa incat ca rasa noastra sa fii putut evolua prima mai pe scurt noi suntem niste hibrizi ca oricum daca ai fii pe alta planeta si ai avea tehnologia necesara nu ai face experimente pe acele fiinte ca sa vezi ce iasa?