| sabin89 a întrebat:

Pentru cunoscătorii de istorie şi mit, am două întrebări legate de Războiul Troian:
1. Cât timp se presupune - sau poate chiar se ştie - că a durat acel război? Homer spune că zece ani. Mai exact, el spune că grecii la Troia au luptat şi au suferit nouă ani şi în cele din urmă au câştigat în al zecelea. Dar, trebuie luate aceste numere în mod literal? Dacă a durat atât de mult, de ce Iliada descrie doar două luni de război? În plus, îmi amintesc că un profesor de istorie ne-a spus odată că, în vremea aia, a Bronzului Târziu, exista o expresie în Orientul Apropiat "de nouă ori şi apoi a zecea", care ar însemna "iarăşi şi iarăşi până...în cele din urmă", ceva în genul în care expresia din engleză "nine times out of ten" are mai de grabă înţelesul de "usually" decât de numere literale.
2. Războiul, dacă a fost într-adevăr un război (eu cred că a fost), a avut loc în jurul anului 1200 Î.Hr. În acel timp, Troia avea deja încheiat un tratat de alianţă cu puternicul imperiu hitit, care domina întreaga Anatolie; Troia îşi recunoscuse vasalitatea în schimbul promisiunii de protecţie militară. Şi atunci, de ce au fost lăsaţi troienii să lupte singuri? De ce hitiţii nu au intervenit?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Homer l-a numit razboi...
Sunt insa destule argumente care se ne faca sa credem ca au fost mai degraba niste campanii repetate, niste raiduri, intr-o lunga perioada de timp, si nu un asediu. In fapt, Troia nu a fost incercuita si asediata, iar o cetate, oricat de mare, nu ar rezista 10 ani incercuita si asediata, nici daca ar beneficia de logistica de acum...
Cu o la fel de mare rezerva poti sa privesti si cele "1000 de corabii" cu care Agamemnon ar fi venit dintr-o data la Troia, realitatea fiind mult mai prozaica...
Inclin sa cred ca Iliada este romantarea incercarilor de colonizare ale grecilor a coastelor Anatoliei, Propontidei si Pontului Euxin.
Troia, care a dat si numele poemului homeric, ca fiind cea mai importanta dintre zecile de asezari cucerite de fapt de greci in timpul "Razboiului Troian" ar fi cazut in urma unui astfel de raid lung de doua-patru luni, mai potrivit cu logistica acelor vremuri, cat despre tratatul dintre imperiul hittit si troieni, acesta le-ar fi folosit celor din urma la fel de mult cat le-a folosit iudeilor tratatul cu romanii din 161B.C...
Mai degraba poti sa te intrebi de ce grecii au ramas pe coasta si nu au incercuit Troia, daca voiau sa o cucereasca...cam la fel cum ma intreb si eu acum cine dracului sunt cretinii astia congenitali care pe ultimele doua pagini de Stiinta si Filosofie intreaba niste porcarii! big grin
Sunt prea prosti pentru era asta, nu stiu ca rubrica asta NU e facuta ca sa afle ei cu unicul neuron care instructor auto e mai bun, ce e cu vremea, sau daca puradeii de acum sunt mai inteligenti decat aia de acum 30 de ani?
Ca dupa ce intrebari pun...astia de acum, sunt mai prosti si decat aia din 3100 B.C.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Nu mai ştiu cum a fost cu tratatul iudeilor din 161 B.C.
Apropo de proşti, sunt pe acolo absolvenţi de liceu care nu ştiu teorema lui Pitagora? happy
Povestea războiului troian e fascinantă. S-au scris multe despre ea, s-au făcut şi filme. I-a impresionat şi pe romani. Vergiliu a împrumutat din naraţiunea ei multe elemente de stil când şi-a scris Eneida. Apropo, Homer îl vede pe Aeneas ca rege în Troia reconstruită, după retragerea grecilor, în timp ce Vergiliu ni-l prezintă în cu totul altă ipostază. Nu prea înţeleg de ce apare această diferenţă. Am citit Eneida nu demult. O poveste captivantă şi aia. Dar pe Iliada o văd totuşi cu o treaptă mai sus.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Din 161 a existat un tratat intre Regatul lui Iuda si Republica Romana, pentru ca noua putere rasarita din Italia sa-i apere pe iudei de Ptolemei si Imperiul Selgiucizilor, tratat ramas fara efect.
Pentru a doua intrebare, nu stiu. :)) Probabil ca sunt si pe aici indivizi care la terminarea colegiului sa nu aibe habar de Pitagora. Eu nu am intalnit.
3... Scrierile lui Homer si Vergiliu nu sunt catalogate ca izvoare istorice, cele doua lucrari sunt pur si simplu folclor. Neexistand izvoare, ai doar traditia, si aceasta a lui Aeneas umple un gol de cateva sute de ani, pana la Romulus si Remus.
Intreaba-te doar, cum in Eneida, eroul lui Vergiliu a cunoscut-o pe Didona...in 814 B.C. :)

https://www.tpu.ro/go-to-answer/12978466/

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Un alt aspect care mie mi se pare interesant este acela al numelor. Există o pleiadă de nume în Iliada lui Homer - Agamemnon, Priam, Ahile, Paris, Elena, Hector ş.a. Să le fi inventat Homer? Sau, au fost reale? Eu aş înclina spre a doua variantă. Şi spun asta având în vedere că numele sunt printre lucrurile cel mai uşor de transmis de la o generaţie la alta pe cale orală. Totuşi, în perioada la care ne referim, exista acea scriere lineară B (cu silabe). Şi atunci s-ar ridica întrebarea de ce în documentele rămase în acea formă de scriere nu apare niciunul din aceste nume. Dileme.
Poate că trebuie, aşa cum spuneai şi tu în topicul celălalt, să admitem că unele lucruri se pot şti, iar altele nu se pot şti.

8 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Săpăturile arheologice efectuate la Troia au relevat faptul că cetatea a fost arsă și reconstruită de cinci ori, de-a lungul timpului. Războiul Troian a fost doar un episod din această succesiune de evenimente!

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

E de înţeles. Troia, şi de fapt întreg vestul Anatoliei, era situată între două imperii La est, hitiţii, mari conducători de care de luptă, iar la vest grecii, o putere în devenire, care dominau Marea Egee cu corăbiile lor. Nu exista un alt loc mai periculos în lumea antică. Cam cum este în timpuri mai aproape de noi Polonia între nemţi şi ruşi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am vazut un profesor care a discutat despre asta
1 estimarile sunt contextuale, intregul razboi e diferit de asediul troiei si a durat mai mult, ar fi putut dura si 20 de ani, nu se stie.
2 o sa incerc sa caut videoclipul pentru ca am uitat ce a spus acel profesor despre hititi. Evident a fost un razboi masiv cu ajutoare de dinafara, era o armata intreaga de negrii din zona egiptului de sus, tot felul de influente externe
https://youtu.be/12eHJL2yRtk

| Babacunene a răspuns:

Lasa istoria mitica. Ia si citeste istoria adevarata adica Biblia.

| NuImiSuspendaContulPls a răspuns:

1. Am eu o teorie. Războiul a durat 10 ani (de moment ce nu avem alte surse, trebuie să-l acreditam pe Homer.) dar aia nu s-au luptat mereu. Probabil ca mai făceau niște păci ca să se pregătească mai bine. Deci, din acei 10 ani, se poate sa se fi luptat doar 4 ani (sa zicem). De ce a prezentat doar doua luni de război? Ca alea au fost cele mai importante. Acum nu sunt sigur 100 % dacă e asa.
2. Hmm, uite ca am aflat ceva nou. Probabil ca aveau niște probleme interne ori externe și de aceea nu au intervenit.


Și eu cred în existenta războiului troian. Cred de asemenea ca a existat Paris, Hector, Ahile, Ulise, Menelau, Agamemnon, etc dar nu cred ca erau asa cum erau prezentați în Iliada (apropo, știai ca Ahile avea o insula la gurile Dunării? Avea un templu pe insula Letea (sa nu se confunde cu Insula Șerpilor), care acum este scufundata. Eu cred ca ar putea iexsta acest templu și ca ar trebui cautat, dar n-ai cu cine.).
Și mai cred ca de acolo au venit romanii (eu as crede ca erau traci dar nu sunt sigur 100%).