| ImmaDucK a întrebat:

Poate Știinta să ne facă morali?
Poate Știinta răspunde la intrebări legate de moralitate?

14 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Ce treaba are functia unei diode intr-un circuit cu moralitatea?

| ImmaDucK explică (pentru Hombre):

Nu ma refeream la stiinta in acest fel
Poate acest clip te lamureste la ce m-am gandit: http://www.youtube.com/watch?v=Hj9oB4zpHww

| RAY a răspuns:

Stiinta te face sa iubesti natura din moment ce vezi ce frumoasa e,sa apreciezi alte vietati,mediul,isi explica de ce ai anumite slabiciuni gen frica de intuneric sau de ce iubesti,moralitatea e ceva ce tine de fiecare la uni nu li se par moral comportamentul unora si invers, daca faci rau legea te pedepseste, legiile sunt facute de om tot prin stiinta, justitia accepta dovezii bazate pe difrite dovezi gen adn in multe cazuri conteaza adn ul uite ca stiinta ajuta, trebuie sa intelegem ca stiinta este descoperirea naturi nu altceva desi natura ne poate face morali de fapt ne da empatie din nastere.ne da frica de a face rau, nu ai observat ca ti frica ca faci rau nu ca pentru ca crezi in zeii nu si frica e produsa de creier, acuma ca uni sunt imorali asta e

| sublime89 a răspuns:

Bineinteles ca da. Stiinta poate fi folosita si pentru bine si pentru rau. Asta depinde de cine o foloseste. Dar folosita asa cum trebuie si de persoanele potrivite, stiinta e cel mai bun lucru pe care il poate face omenirea.

| Wøodenpints a răspuns:

Valorile morale ți le faci tu. Tu hotărăști pentru tine, doar pentru tine, ce-i moral și ce nu.
Nu știința, religia, societatea, anturajul...etc.

| ErrorFound a răspuns:

Doar in cazul in care filozofia este o stiinta, ceea ce deja este si va ramane.

| Darkmagic a răspuns:

Poate sa raspunda intrebarilor legate de moralitate, dar nu Stiinta te face moral.
Moralitatea iti este data de educatie, anturaj, religie, in aceasta ordine. big grin
Acelasi lucru este valabil pentru caracter, e modelat de aceste trei lucruri.

| vangaelis a răspuns:

DA evident. Si filozofia este o stiinta. Evident vom avea contact cu principul moralitatii

| Darkmagic a răspuns (pentru vangaelis):

big grin
Filosofia e superba...dar nu exista ca Stiinta. E prea generalista, mai curand e considerata disciplina, adeptii feluritelor "scoli", maestrii sau curente filosofice se numesc... discipoli,winking iar filosofia nu prea are legatura cu moralitatea, printre curentele filosofice din trecut iti pot exemplifica cinismul. Diogene zis si "Cinicul" traia gol, intr-un butoi, si ocazional isi ingera foarte "moral", materiile fecale. big grin
De altfel acest topic se numeste "Stiinta SI Filosofie", adica...QED. big grin
Daca nu te-am convins, iti mai pot da zeci de exemple despre cat de generalista e filosofia, in cate domenii a dat-o "de gard", si imi cer scuze ca te dezamagesc, dar nu e o disciplina chiar pentru oricine...
Succes. happy

| vangaelis a răspuns (pentru Darkmagic):

Dragul meu, esti un om cu informatii multe, ma bucur dar nu te largi prea mult pe un subiect pe care nu il stapanesti. Stiinta nu inseamna numai matematica, fizica, chimie ( zis si stiinte exacte).
Dar sa-ti fac o introducere mica. Filozofia morala include etica - unul din subiecte discutat pe larg de "adeptii feluritelor scoli" (ca sa fiu in priza cu tine), moravuri sociale, valori personale si sociale, clasicul - binele si raul, moralitate politica, moralitate si religie, coduri morale, s.a.m.d.
Dumneata esti la inceput dar te rog sa nu ma confunzi cu majoritatea "copilasilor" care posteaza pe TPU.
Ca sa fiu mai precis in idei ca sa nu zici ca, stiinta vine din cuvantul latinesc scientia care inseamna cunoastere iar filozofia ca etimiologie din limba greaca inseamna iubire de intelepciune, de cunoastere.
Ca "oamenii de stiinta" considera stiinta doar ce se raporteaza metodelor studiului stiintific si experimentului stiintific, observatie si rationament e una dar eu nu pot fi atat de drastic ca si ei. Sunt de alta parere.
Posibil sa ma fi inselat singur in idei dar stiu bine unde bat cu ideile si am un suport valabil. poate nu unul din cele bune. Dar putem argumenta si contrargumenta la infinit.
Imi amintesc ca la unul din subiecte de la filozofie la bacalaureat, acum vreo cativa ani in urma, mi-a cazut un subiect care trata moralitatea atat partile pozitive cat si cele negative. Tin minte ca am fost extrem de bucuros sa aflu ca am luat un 9 muncit la filosofie.
Te las cu gandurile mele bune si sper ca data viitoare sa nu fii atat de transant in vorbe.
Cat despre intrebarea lui @ImmaDucK am vrut sa ma delimitez la a ma desfasura in scris, sunt si eu obosit, nu este usor sa vii de la munca si sa fii la fel de fresh dar parca am vrut sa-mi expun parerea dar am preferat sa scurtez totul si sa spun doar ceva in genu' "da, domnule, se poate! stiinta raspunde la intrebari legate de moralitate" Dar greseala mea este ca nu am exemplificat mai multe...si psihologia, sociologia sunt stiinte. si ele vorbesc de moralitate in anumite circumstante.
Pentru mine stiinta nu inseamna doar stiintele exacte, oameni de stiinta, laboratoare, etc.
Asta e parerea mea.

| Darkmagic a răspuns (pentru vangaelis):

Un raspuns cuprinzator, si trebuie sa-ti multumesc pentru efortul tau.
Raman insa la parerea mea, filosofia nu este o stiinta, "Stiinta" are aici un inteles mult mai larg si intrebatorul la acest inteles s-a referit, bine'nteles excluzand de aici si "stiintele exacte", care tot discipline sunt. happy

| vangaelis a răspuns (pentru Darkmagic):

Bine, Darkmagic, am ajuns la un consens si ne-am lamurit fiecare de ideile proprii. Din prisma ta filozofia nu este o stiinta.Bun. Dar nu poti zice ca filozofia nu a tratat si subiectul moralitate. Este sau nu? tongue

| Darkmagic a răspuns (pentru vangaelis):

Corect, filosofia din pacate a tratat chiar prea multe si variate subiecte, pentru a fi o stiinta.
S-a ocupat logic si de moralitate, cu amendamentul ca in acest subiect cele trei exemple date de mine sunt "formatoare" nu "studiatoare" de moralitate. happy

| Analytical a răspuns:

Intr-o oarecare masura. Stiinta este exacta. (daca tu crezi in ea, da poti deveni un moralist pe baza asta; asta se aplica si in alte cazuri)
A fi moral depinde de mediul in care ai crescut, educatia. Dar daca tu vrei sa devi un moralist pe baza a ceea ce stii despre stiinta, da esti.
Legat de moralitate? Sa raspunda? Nu prea cred, nu este ea insusi fantasticul. Un om moral se bazeaza pe convingerile lui si implicit le respecta. Nu vad stiinta cum ar putea face asta.