| Dana2103 a întrebat:

Sa fie oare controlul asupra consumului de carne un mod de a mari empatia in lume?

Se pare ca vegetarienii si persoanele care tin post tind sa fie mai empatice si nu pentru ca sunt vegetarieni cu scopul de a proteja natura sau pentru ca ar crede intr o judecata sau zeitate divina,pur si simplu devin mai empatice in timp.
Sunt mai vesele,mai sociabile decat lacto-vegetarienii sau carnivorii.

S a demonstrat ca postul intermitent este antidepresiv si ca,chiar postul negru ar fi un "emapatogen".

Ce parere aveti voi? Ati incerca sau va ganditi sa incercati stilul asta de viata, macar pentru o perioada, ca o experienta de viata?

Răspuns Câştigător
| CostinAlamariu a răspuns:

Ah, e okay. Normal ca nu atac pe nimeni ar fi si culmea sa ne certam pe nutritie rolling on the floor

In orice caz am avut o faza in care am citit destul de mult despre nutritie si parca cu cat ma informam mai mult cu atat stiam mai putin. Am ajuns la concluzia ca Nutritia este o stiinta slab dezvoltata, oamenii de stiinta se contrazic intre ei si nu se ajunge la niciun consens.
Parerea mea personala e ca veganii nu sunt neaparat mai empatici ci le place sa creada asta despre ei pentru ca aleg sa nu manance produse de la animale (ceea ce mi se pare o logica destul de incoerenta pentru ca animalele omorate in industria alimentara sunt omorate mult mai uman decat cele din salbaticie si nici nu se imbolnavesc ca cele din salbaticie).
Un alt argument ar fi ca mancarea vegana e destul de procesata (iar mancarea procesata e nesanatoasa).
In orice caz fiecare mananca ce vrea dar e important sa stie ce e adevarat si ce nu e adevarat despre dieta si nutritie si la ce riscuri se expune cand isi alege o dieta.

75 răspunsuri:
| Dana2103 explică (pentru Inferno):

Altu care e ironic crezand ca mi pasa de parerea lui

| sabin89 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Văd că faci referire la "stilul de viaţă edenic"; şi nu e prima dată. Pe de altă parte, înţeleg că eşti o bună cunoscătoare a Bibliei. Atunci de ce nu urmăreşti cursul evenimentelor? În Eden, cei doi umblau goi. Noi nu mai putem umbla goi pe stradă. Lucrurile, conform Bibliei, s-au tot schimbat. Patriarhii (Avram, de ex.) mâncau carne. Tăiau viţelul cel gras, se ospătau şi se veseleau. Cu toate astea, Avram era "prietenul lui Dumnezeu". Apoi, tot conform Bibliei, se mai observă schimbări făcute pe parcursul timpului. Isus a zis:"Aţi auzit că s-a zis...", dar "eu vă spun...". Nu înţeleg cum de nu cunoşti toate astea, fiind o cititoare a Bibliei.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Așa se numește cartea din care am citat, scrisa de Sorin Nicola. Cat despre Avraam, daca era fara de păcat, nu ar fi văzut moartea, ar fi fost luat la cer de viu, ca si Enoh. Insa Dumnezeu a știut ca Avraam poate fi schimbat in bine si de aceea l-a scos din tara lui, din casa tatălui sau si i s-a dat sa locuiască in ținutul Canaanului. Si i-a fost credincios lui Dumnezeu. Si atunci era idolatra lumea așa încât doar Avraam mai avea ceva după voia lui Dumnezeu in el. Si in ziua de azi, cine face voia lui Dumnezeu este numit copil al lui Dumnezeu, iată ca chiar mai mult decât prieten a lui Dumnezeu. De aceea creștinii ii spun lui Dumnezeu Tata ceresc. Rugăciunea "Tatăl nostru" este un exemplu in acest sens.

| sabin89 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

De acord cu ce spui, dar ocoleşti exact esenţa problemei. În discuţie era mâncatul sau nemâncatul cărnii. Da, asta a fost un citat dintr-o carte, dar în alte postări mai vechi nu ai citat, ci ai spus de la tine, cum că în Eden nu s-a mâncat carne; şi asta ca argument cum că şi Biblia recomandă să nu mâncăm carne. Şi eu arăt că pe parcurs s-au făcut schimbări. Patriarhii şi toţi evreii au mâncat carne şi nu arată nicăieri că asta ar fi fost împotriva voii lui Dumnezeu. Ce vreau să spun e că atunci când pui vegetarianul vizavi de omnivor, caută argumente din ştiinţă sau din experienţa de zi cu zi, fără a face referire la Biblie, pentru că Biblia, după cum se vede, acceptă amândouă variantele.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Avraam a trăit in tara Ur si nu in Eden. Dumnezeu l-a creat pe om vegetarian. Pana la Potop rezulta din Biblie ca nu consumau carne decât atunci când aduceau jertfa lui Dumnezeu. Dar după Potop Dumnezeu a ingaduit consumul de carne deoarece omul tot ar fi consumat peste voiă Lui, insa in Levitic 11 este poruncit care animale pot fi consumate si care nu. Dar Moise specifica ca se poate manca carne din animalele curate dar asa cum se mananca din cerb sau căprioară. Oare așa se mănâncă in ziua de azi. Daca eu mâncam carne ca din cerb sau căprioară, atunci nu as fi mâncat niciodată, deoarece nu am mâncat niciodată cerb sau căprioară. Dar leguma romanului este porcul. Si eu nu țin ca oamenii sa devina vegetarieni.Dar daca ar deveni, este spre binele lor si nu al meu. Adevărul este ca Dumnezeu a îngăduit a se consuma carne si pentru faptul ca acest lucru a dus la scăderea speranței de viață de la 900 ani la 70 ani. Iar in zilele noastre chiar la mai puțin. In zonele in care se consuma numai carne sau foarte multa, speranță de viață este de 40 de ani. Dar tot acolo sunt si foarte multe sinucideri. Ex Groenlanda. Si nu numai.

| eckblume a răspuns (pentru Dana2103):

Despre istoricul empatiei e relatat putin in acest articol daca te intereseaza: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513638/
Fiecare poate interpreta diferit un anumit concept. In definitia psihologica a empatiei nu e precizat faptul ca e o capacitate prin care te intelegi pe tine insati/insuti. Definitia face referire la intelegerea celorlalti. (*Edit: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5248406/ e foarte dragut articolul acesta).
Cel mai bun termen pentru a descrie ce vrei tu sa spui este "self-empathy".

| Dana2103 explică (pentru eckblume):

Mersi
De Self empathy zic

| sabin89 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Când Moise a spus să se mănânce carne aşa cum mănânci căprioară sau cerb, ce a înţeles el prin asta? Să nu se mănânce carne deloc? Nu cred. Eu ştiu că după Moise s-a mâncat din belşug carne (în special de vită) şi nu există nicio referire cum că s-ar fi procedat greşit.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Adică mai rar. Atunci existau căprioare si cerbi, iar populația pământului nu era de ordinul miliardelor, deci se putea manca si carne de cerb si sau căprioară. Dar rar. Deci se cunoștea faptul ca de fapt carnea nu este alimentul potrivit pentru om. In pustie când regretau ca au părăsit Egiptul, cârteau împotriva lui Moise din cauza ca le era dor sa mănânce carne. Acolo s-au învățat evreii sa consume multa carne nu numai din animale curate ci si necurate. De aceea a scris Moise Levitic 11. Numai ca la scris in zadar, deoarece neevreii nu țin cont de el. Dar ca animalele necurate nu sunt sănătoase, este dovedit științific, iar medicii niciodată nu recomanda sa mănânci de ex porc. Ba chiar interzice, numai ca omul nu asculta nici de Dumnezeu, nici de doctor. Mama mea a fost paralizata in urma acidentelor vasculare cerebrale timp de 14 ani dar a mâncat carne de porc pana a murit. Nu voia sa accepte ca de la grăsimea animala i se trage.

| sabin89 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Ne cam depărtăm de subiect. Să revenim la Biblie. Dacă ideea era să se mănânce carne mai rar, de ce tu nu mai mănânci deloc? Asta ar fi o primă întrebare. Ştii vorba "Mai catolic decât papa". Şi apoi, nu cred că era vorba de "mai rar", pentru că, aşa cum am mai zis, se mânca carne din belşug. Cam cu asta se lăudau atunci toţi, care au turme mai mari de vite şi oi. Nu ştiu să fi fost pe atunci vegetarieni; şi dacă ar fi fost pe ici pe colo unii, nu ştiu să-i fi lăudat cineva pentru asta. Şi nici în N.T. nu cred că a intervenit vreo schimbare, ceva de genul "Aţi auzit că s-a zis: puteţi să mâncaţi carne, dar Eu vă zic Nu".
Eu nu zic că faci rău că nu mănânci deloc carne; poate faci chiar bine. Şi eu mănânc carne destul de rar, cam un grătar (vită) la două săptămâni. Dar nu despre noi e vorba aici, ci despre ce rezultă din Biblie referitor la acest subiect.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru sabin89):

Daniel a fost vegetarian. Pavel la fel. Si Daniel a fost considerat cel mai înțelept dintre toți locuitorii Egiptului. Iată ca dieta total vegetariana își spune cuvântul. Carnea alterează caracterul omului. Noi cei de azi nici nu mai știm ce înseamnă un caracter după voia lui Dumnezeu. Petru ca strămoșii noștri toți au mâncat carne. Iar omul se naște bolnav gata si se mai condamna Dumnezeu pentru asta. Citește cartea lui Sorin Nicola primul volum si te vei lamuri. Iată ce se cunoaște despre carne conform studiilor făcute de oameni de știință:
Carnea ca factor major de risc in geneza bolilor:
Carnea prin componentele sale toxice pentru organism conduce la:
- creșterea tensiunii arteriale;
-excita secreția glandei tiroide;
- generează ateroscleroza;
- generează boli ale sângelui prin creșterea volumului sangvin si îngroșarea lui;
- favorizează tromboza si embolia cauzând accidentele vasculare cerebrale;
- favorizează apariția calculilor biliari;
- favorizează hipertrofierea prostatei si apariția fibromului uterin;
- favorizează tumorile canceroase;
- produce depuneri de urâți si acid uric la guta, reumatism articular degenerativ si calculi renali de urâți;
- cauzează o serie de alergii;
- fiind bogata in azot, prin consumul de carne eliminam calciu din organism. Este necesara menținerea echilibrului dintre calciu si fosfor. La carne, raportul dintre calciu si fosfor este ridicat, in favoarea fosforului in timp ce la plante si legume, raportul dintre aceste doua minerale esențiale este echilibrat;
- prin conținutul excesiv de triptofan favorizează înmulțirea celulelor canceroase;
- modifica in mod patogen flora intestinala conducând la constipație sau diaree;
- prin zăbovirea mare in intestin intra in putrefacție producând toxine ce provoacă oboseala, migrene, amețeli, lipsa concentrării si nervozitate;
- excita sistemul ortosimpatic, dând stări de agresivitate si nervozitate:
- duce la îngroșarea membranei bazale de pana la zece ori prin stocarea de proteina, astfel încât împiedica pătrunderea substanțelor nutritive in celulele țesutului. Efectul va fi acumularea in sânge de insulina, zahar si grăsimi ceea ce conduce la infarct. Si ne mai miram ca ne naștem bolnavi sau chiar unii morți?

| Inferno a răspuns (pentru Dana2103):

"Se pare ca vegetarienii si persoanele care tin post tind sa fie mai empatice si nu pentru ca sunt vegetarieni cu scopul de a proteja natura sau pentru ca ar crede intr o judecata sau zeitate divina, pur si simplu devin mai empatice in timp"

Sursa? Pe ce te bazezi cand faci afirmatia asta? Eu nu am gasit nici-un studiu care macar sa pretinda ca exista o legatura de tip cauza-efect intre consumul de carne si nivelul de empatie sau intre consumul de fructe/legume si nivelul de empatie.

E destul de limpede ca salata nu are vreo substanta misterioasa care te face mai empatic, asa cum nici carnea nu are vreo substanta necunoscuta ce te poate face mai putin empatic.

| Dana2103 explică (pentru Inferno):

Carnea contine multa adrenalina, dar surse nu voi aduce, nu sunt nevoita. Am cerut pareri. Studii sunt. Acum fiecare trage ce concluzie vrea si duce ce stil de viata crede ca l ajuta.

| Inferno a răspuns (pentru Dana2103):

Povesti vanatoresti.
Adrenalina ingerata nu are acelasi efect pe care il are l-ar avea adrenalina injectata direct in sange, cea dintai fiind descompusa prin procesul denumit "digestie".

Plus ca, desi nu neg acest lucru, nu am auzit niciodata ca adrenalina ar reduce empatia.

| Dana2103 explică (pentru Inferno):

Deci adrenalina injectata ce efecte ar trebui sa aiba?