| DaRlInGiLuSiOnS a întrebat:

Stici curiozitati de genul...STIATI CA? imi plac foarte mult as vrea sa vad mai multe...prefer sa-mi spuneti voi cate 2 decat sa-mi dati siteuritonguetonguetongue

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu siguranta nu stiati ca...
- Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.
- In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt doar 400 de locuri. Cine intarzie trebuie sa stea in picioare…
- Un melc poate dormi trei ani.
- Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor.
- Crocodilul nou-nascut este de trei ori mai mare decat oul din care a iesit.
- Ursii polari sunt stangaci.
- Creierul barbatilor este organizat fie pentru a vorbi, fie pentru a asculta. Nu le pot face pe amandoua in acelasi timp. Asta inseamna ca daca un barbat vorbeste, el a surzit, nu mai poate auzi nimic. Cand vorbeste, o femeie poate auzi in acelasi timp. Deci, atunci cand o femeie vorbeste cu un barbat, trebuie sa-l lase sa termine ce are de spus, altfel el nu poate auzi nimic.
- Deschide un document nou in Word si scrie =rand(200, 90), apoi apasa enter….
Microsoft e gata sa "plateasca milioane" pentru cel care poate oferi explicatia. Incearca!
- Puricele poate sari peste de 350 de ori lungimea trupului sau. Este ca si cum un om ar sari peste un teren de fotbal.
- Inima unei balene albastre este la fel de mare cat o masina.
- In Marea Britanie, din 99 de oameni accidentati moare 1, in Germania, din 60 de oameni accidentati moare 1, iar in Romania, din 3 oameni accidentati moare 1.
- Sunt mai multe gaini decat oameni in lume.
- CocaCola poate fi folosita si pentru a curata parbrizul masinii tale cand se murdareste la drum lung si ai ramas fara lichid de spalare.
- Pentru a desprinde orice fel de hartii, guma sau silicon, lipite pe orice suprafata de sticla, umezeste zona respectiva cu CocaCola...
- Apelul de urgenta este 112 peste tot in lume. Acest numar poate fi apelat si daca ai tastele blocate. Incearca!
- In medie, persoanele stangace mor mai repede cu 9 ani decat cele dreptace.
- O persoana normala este cu circa 6mm mai lunga noaptea. Corpul uman se lungeste in timpul noptii.
- Zilnic, avem in jur de 70 000 de ganduri.
- Un creier uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate telefoanele din lume.
- Cat de destept este piciorul tau drept? Incearca asta! Este de la un chirurg ortoped. Iti va pune mintea in incurcatura si vei continua sa incerci din nou si din nou, pentru a vedea daca esti mai destept decat piciorul tau, dar nu vei reusi...
1. In timp ce stai la birou in fata calculatorului, ridica piciorul drept de pe podea si fa cu el cercuri in sensul acelor de ceasornic.
2. Acum, in timp ce faci asta, deseneaza cifra "6" in aer cu mana dreapta. Piciorul isi va schimba sensul de rotatie.
Inainte de sfarsitul zilei vei incerca din nou, daca nu ai facut-o deja. Trimite asta prietenilor, sa fie si ei frustrate :-)
- Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.
- Un stranut iese din gura cu o viteza de peste 965 km/h.
- Propozitia: "The quick brown fox jumps over the lazy dog" foloseste fiecare litera a alfabetului.
- Cuvantul cimitir vine din grecescul koimetirion, care inseamna "dormitor".

21 răspunsuri:
Anna
| Anna a răspuns:

..la ora asta copiii fac nanilaughing

eileen
| eileen a răspuns:

Am dat peste site-ul asta, sper sa iti fie de folos:)
http://stiati-ca.com/

lolita
| lolita a răspuns:

Stiati ca... pe TPU sepun multe intrebari tampite? si chiar foarte raspunsuri?big grin

lolita
| lolita a răspuns:

Cine se simt, da ma refeream la unii copii care pe la doua noaptea intra si pun intrebari stupide pe TPU

lolita
| lolita a răspuns:

Stiati ca. o anumita firma de zboruri cu avionul nemaipunand o maslina in meniul calatorilor a putut sa plateasca salariile mai multor muncitori, nemafiind astfel nevoia concedierii acestora.

| vladimir23 a răspuns:

STIATI CA...

Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.
Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.
Cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insule le Galapagos (Testudo elephantopos) si in Insulele Oceanului Indian. Ele depasesc 1 m lungime si o greutate de 250-400 Kg.
In America de Nord traieste o broasca testoasa de circa 100 Kg, care se remarca prin carapacea ei neregulata si printr-o limba prevazuta cu un apendice in forma de vierme pe care-l misca atat de convingator, incat atrage pestii drept in gura.
Insula cea mai populata cu broaste testoase uriase este Aldabra din arhipelagul Seychelle (Oceanul Indian), declarata rezervatie naturala. Pe acesta insula traiesc peste 100.000 de broaste testoase uriase.
Broasca testoasa din specia Testudo Radiata traieste peste 200 ani.
In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o "tancul catarator".
Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.
Puterea de regenerare la broastele testoase este extraordinara. Astfel, daca carapacea unei testoase este ranita sau arsa in proportie de 70%, ea are puterea de a si-o reface in unul sau doi ani.
Chiar daca au suferit amputari grave, broastele testoase pot trai luni de zile. Astfel, naturalistul italian Redi, a scos creierul unei broaste testoase si cu toate acestea, ea s-a miscat in spatiul destinat timp de inca 6 luni.
O broasca testoasa de dimensiuni mici, daca prinde in gura o nuia sau o sfoara, poate sta atarnata de ea zile intregi.
Dusmanii broastelor testoase sunt in general carnivorele: jaguarul, tigrul, pisicile sau unele pasari, cum sunt vulturii, care le ridica in aer daca nu au dimensiuni prea mari si le lasa se se izbeasca de stanci, pana ce crapa carapacea. In mediul marin, dusmanii testoaselor sunt reprezentati mai ales de rechini.
Solzii carapacei de la unele testoase sunt prelucrati prin incalzire, obtinandu-se renumita "baga" din care se confectioneaza piepteni, manere de curite, rame de ochelari, cutii etc.
O specie care traieste in Madagascat depune in timpul reproducerii 80-180 oua, din care bastinasii pregatesc un ulei comestibi de foarte buna calitate.
Creierul broastei testoase este mic si putin evoluat, in schimb organele de simt, cum sunt: vazul si mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina foarte putin diferentiate, precum si urmele foarte slabe de mirosuri.
Una din cele mai frumoase broaste testoase este testoasa cu stele, pe care o intalnim pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea este de forma ovala, cu centrul boltit si cu colorit feeric. Celelalte placi compun un desen pe fond negru, prin care radiaza benzi de culoare in galben marmorat.
In Africa si Madagascar traiesc broastele testoase de uscat - pantera (Testudo paradalis) care au o greutate medie la varsta de adult de pana la 40 Kg, iar coloritul carapacei aminteste de cel al blanii de leopard. De multe ori in timpul unor vanatori, cei neavizati s-au speriat cand au zarit de departe culorile de avertizare ale broastei testoase, asemanatoare leopardului.
Broasca testoasa - vultur (Macroclemys temurinckii) ce traieste in Golful Mexic, pe cursul inferior al fluviului Missisipi, este foarte agresiva, atacand nu numai animalele, dar si omul, avand o lungime ce poate atinge 1.5 metri.
Testoasa-de-baga (Eretmochelys imbricata), ce traieste in marile calde, este in general carnivora, avand insa carnea ei otravitoare si cei care au consumat din aceasta carne au suferit accidente, nu de putine ori mortale. Pentru consum, carnea se fierbe 2-3 zile si numai apoi se poate utiliza in hrana.
Un comportament mai particular il intalnim la masculul apartinand Tesoasei-de-baga, care in larg, daca este prinsa o femela, sunt in stare sa o urmeze si in barca pescarilor si de multe ori s-a intamplat ca barca sa fie rasturnata, iar masculul inselat in sperantele sale (broasca femela fiind moarta) sa se repeada la pescar, acesta ne mai avand nici o sansa de scapare.
Cunoscand comportamentul masculilor, bastinasii folosesc pentru prinderea acestora, geamanduri sau forme asemanatoare cu a testoaselor ce sunt legate cu sfoara de barca; masculii se reped asupra lor si "le imbratisaza", iar pescarii ii trag in barca si ii valorifica.
Pe coastele de nord-est ale Australiei, in dreptul faimoasei Mari Bariere de Corali, se gasesc broaste testoase gigant care se folosesc de asa-zisele "curse de fond" ale serbarilor traditionale ale bastinasilor.

| vladimir23 a răspuns:

STIATI CA
In anul 620 d. Hr.
Indianul Brahmagupta din Ujain (598 - 660) a scris o lucrare care contine remarcabile cercetari asupra ecuatiilor diofantice.
Indienii folosesc regula lui 9 (daca numerele naturale se aduna, se scad, se inmultesc sau se impart fara rest, rezultatul este congruent modulo 9 cu numarul obtinut prin adunarea, scaderea, inmultirea sau impartirea resturilor impartirii la 9 a numerelor date) pentru verificarea corectitudinii operatiilor aritmetice.
In anul 1100 d. Hr. Jia Xien stabileste o metoda de constructie a triunghiului de numere numit mai tarziu triunghiul lui Pascal.
In anul 1150 d. Hr. Aciarya Bhaskara (1114 - 1185) in lucrarea "Giuvaerul unui sistem astronomic" rezuma cunostintele indiene ale vremii din domeniul algebrei si aritmeticii, concentrandu-se asupra ecuatiilor diofantice.
In anul 1200 d. Hr. Leonardo Pisano cunoscut sub numele de Fibonacci scrie lucrarea "Liber abaci", considerata timp de doua secole cea mai competenta sursa de cunostinte in teoria numerelor.
Sunt prezentate criteriile de divizibilitate cu 2, 3, 5, 9.
In anul 1491 d. Hr.
in lucrarile de aritmetica ale lui Filippo Calandri se introduce algoritmul de impartire cu un impartitor mai mare decat 12.
Leonardo da Vinci (15.04.1452 - 2.05.1519) anticipeaza construirea ceasului cu pendul, al carui mecanism utilizeaza principii de divizibilitate.
In anul 1536 d. Hr. intr-o lucrare de aritmetica a matematicianului Regius apare al cincilea numar perfect cunoscut: 33 350 336.
In anul 1575 d. Hr. intr-o lucrare de aritmetica este inclus primul rezultat cunoscut obtinut prin inductie matematica: suma primelor n numere impare este egala cu n la puterea 2.
In anul 1603 d. Hr. sunt gasite al saselea si al saptelea numar perfect. Acestea sunt numerele miliardelor si, respectiv, a sutelor de miliarde.
In anul 1621 d. Hr. aparitia in editie bilingva greaca - latina a " Aritmeticii lui Difante", reinvie studiul teoriei numerelor.
In anul 1623 d. Hr. Wilhelm Schickardt construieste prima masina de calculat capabila sa faca adunari si scaderi, iar ajutata de operator - inmultiri si impartiri. Visul matematicienilor de a putea utiliza o masina pentru efectuarea calculelor se apropie de realitate.
In anul 1635 d. Hr. Rene Descartes (31.05.1596 - 11.02.1650) descopera teorema, numita de urmasi a lui Euler, conform careia intre numarul varfurilor, muchiilor si fetelor unui poliedru convex trebuie sa existe relatia:
V - M + F = 2,
unde V = numarul varfurilor
M = numarul muchiilor
F = numarul fetelor
Aceasta relatie leaga proprietatile unui corp de o relatie numerica.
In anul 1636 d. Hr. Pierre Fermat (17.01.1601 - 12.01.1665) descopera o a doua pereche de numere prietene dupa cele cunoscute de lumea antica ( 220 si 284). Perechea descoperita este (17296 si 18416).
In anul 1640 d. Hr. Fermat formuleaza "mica teorema" a numerelor:
"Daca p este un numar prim, atunci orice numar intreg a numarul a p - a se divide cu p".
In anul 1642 d. Hr. pe o manseta a unei lucrari de Diofante (325 - 409), Fermat afirma ca:
"Pentru toti intregii n mai mari decat 2, nu putem gasi trei intregi x, y, z astfel incat xn + yn = zn".
Continua Fermat:
"Am descoperit o demonstratie remarcabila a acestei propozitii, dar nu-mi ajunge o singura pagina".
Astfel s-a nascut cojectura care avea sa framante cele mai stralucite mintii ale matematicii, timp de mai multe secole.
In anul 1656 d. Hr. studiile lui Hugens asupra cicloidei duc la crearea unui ceas precis si a unui cronometru.
In anul 1665 d. Hr.
Apare lucrarea lui Blaise Pascal (19.06.1623 - 19.08.1662) "Tratat despre triunghiul aritmetic" urmare a careia triunghiul cu proprietatile cunoscute de multi inaintasi va purta numele lui Pascal.
Isaac Newton (25.12.1643 - 31.11.1727) descopera teorema generala a dezvoltarii binomului.
In anul 1671 d. Hr. Wilhelm Gottfried Leibnitz (1.071696 - 14.11.1716) concepe o masina de calcul care poate efectua operatii de inmultire si impartire.
In anul 1676 d. Hr. este data o solutie la marea teorema al lui Fermat, pentru n=4.
In anul 1760 d. Hr. Leonhard Euler (15.04.1707 - 18.09.1783) utilizeaza functia f, introdusa de el pentru a demonstra ca daca doua numere sunt prime unul fata de celalalt, atunci unul dintre ele, oricare ar fi acesta, divide diferenta obtinut prin scaderea unui din celalalt ridicat la functia f a primului.
Recent, aceasta teorema a devenit fundamentala pentru codurile moderne "open - key".
In anul 1766 d. Hr. prin legea lui Johann Bode, "distantele la care se afla planetele fata de Soare sunt proportionale cu termenii sirului 3, 6, 12, 24, 48, 96", se incearca legarea astronomiei de teoria numerelor.
Descoperirea, in anul 1836, a planetei Neptun va dovedi ca legea e gresita.
- In anul 1770 d. Hr. Euler demonstreaza ca teorema lui Fermat este adevarata pentru n = 3.
In anul 1772 d. Hr. Christian Goldbach (8.03.1690 - 20.11.1764) emite ipoteza ca orice numar par mai mare decat 2 este suma a doua numere prime. Ipoteza nu a fost nici confirmata, nici infirmata pana in prezent.
Adrien Marie Legendre (18.09.1752 - 10.01.1833) afirma ca nu exista expresii rationale care sa furnizeze numai numere prime.
In anul 1790 d. Hr. ecuatiile de gradul al doilea cu coeficienti numere intregi si cu solutii in multimea numerelor intregi de forma
x2 - dy2 = 1 ( ecuatii Pell (John Pell (1.03.1610 - 12.12.1685)))
capata o importanta deosebita in teoria numerelor.
In anul 1796 d. Hr. dupa ce studiaza numerele prime, Karl Gauss (30.04.1777 - 23.02.1855) enunta legea reciprocitatii resturilor patratice. Tot Gauss construieste cu rigla si compasul un poligon regulat cu 17 laturi.
In anul 1800 d. Hr. Gauss rezolva problema gasirii poligoanelor regulate construibile cu rigla si compasul, demonstrand ca aceste poligoane trebuie sa aiba 2p laturi sau , cand este un numar prim.
In anul 1801 d. Hr. marele Gauss demonstreaza ca fiecare numar natural este egal cu suma a cel mult trei numere triunghiulare.
Tot Gauss introduce notiunea de congruenta modulo p.
In anul 1830 d. Hr. intr-un tratat de algebra, George Peacock (9.04.1791 - 8.11.1858) face una dintre primele incercari cunoscute de formulare a legii fundamentale a aritmeticii.
In anul 1839 d. Hr. Gabriel Lame (22.07.1795 - 1.05.1870) dovedeste valabilitatea teoremei lui Fermat pentru n = 7.
In anul 1847 d. Hr. Ernest Kummel (29.01.1810 - 14.05.1893) introduce in teoria numerelor notiunea de ideal o generalizare a numerelor prime care face posibil ca teorema fundamentala a aritmeticii sa fie aplicata si numerelor complexe.
In anul 1850 d. Hr. matematicianul rus Pafnutie Lvovivici Cebasev (26.05.1821 - 12.08.1894) demonstreaza afirmatia lui Bertrand: " Pentru orice n numar natural, n > 2, avem cel putin un numar prim cuprins intre n si 2n - n."
In anul 1860 d. Hr.
Nicollo Paganini, elev de 16 ani, uluieste lumea matematica, descoperind perechea (1184; 1210) de numere prietene. In ultimele secole se descopera multe perechi de numere prietene, toate foarte mari.
Sunt folosite cutia de viteza si capul divizor al strungului, inventii bazate pe rezultate al divizibilitatii numerelor naturale.
In anul 1909 d. Hr.
S-au editat tabele cu numere prime mai mici decat 10 000 000 si cu cei mai mici divizori ai numerelor compuse mai mici decat 1000 000.
Incepe utilizarea in coduri numerice a proprietatilor numerelor prime.
In anul 1946 d. Hr. se naste calculatorul electronic. Inca de la inceput, puterea sa de calcul va fi utilizata in cautarea numerelor prime.
In anul 1959 d. Hr. W. Sierpinski (1882 - 1970) demonstreaza ca pentru n > 5, intre numerele naturale n si 2n avem cel putin doua numere prime.
In anul 1980 d. Hr. L. Adleman si R. Rumelig dezvolta o metoda noua si imbunatatita de testare a numerelor in vederea descoperii numerelor prime.
In anul 1985 Hugh C. Wiliams si Harvey Dumbar ajung la concluzia ca numarul format din 1031 de cifre de 1 este prim.
In anul 1996 d. Hr. cea mai celebra cojectura a istoriei este demonstrata! Andrew Wiles de la Institutul Isaac Newton din Cambridge da demonstratia completa a marii teoreme a lui Fermat.
In anul 2000 d. Hr. Matematicianul american Nayan Hayratwala a lucrat simultan cu mai mult de 20 de mii de calculatoare de pe intreg globul si a obtinut numarul prim 2 6 972 593 - 1 fiind cel mai mare numar prim cunoscut. Pentru scrierea acestui numar sunt necesare doua milioane de cifre.


Stiati ca.
- In anul 2700 i. Hr. egiptenii introduc calendarul bazat pe 365 de zile.
- In anul 2400 i. Hr. in Mesopotamia se dezvolta sistemul de numeratie pozitional in baza 60. Numarul 60 este ales, probabil, ca o consecinta a listei mari de divizori ai acestui numar (adica 12 divizori).
- Sumerienii utilizeaza un calendar solar de 360 de zile impartit in 12 luni.
- In anul 1800 i. Hr. mesopotamienii alcatuiesc primele tabele de inmultire.
- In anul 585 i. Hr. utilizand proprietatile de divizibilitate a numerelor, Thales din Milet (636 - 546 i. Hr.) prezice o eclipsa de Soare.
- In anul 500 i. Hr. pitagorienii, lucrand cu numere reprezentate prin figuri, atribuie cate un sex fiecarui numar, cele impare sunt de sex masculin, cele pare, de sex feminin. Tot ei introduc notiunile de numar prim, numar compus, numere relative prime, numere prime perfecte, numere prietene (amiabile).
- Un numar este PERFECT daca suma S a divizorilor sai (exceptand numarul insusi) este egala cu numarul dat N. Daca S > N, atunci numarul este SUPRAPERFECT, iar daca S < N, numarul este IMPERFECT.
** Exemple de numere perfecte:
6 = 1 + 2 + 3;
28 = 1 + 2 + 4 + 7 + 14;
496= 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 31 + 62 + 124 + 248.
** Exemple de numere supraperfecte:
12 < 1 + 2 + 3 + 4 + 6;
18 < 1 + 2 + 3 + 6 + 9;
20 < 1 + 2 + 4 + 5 + 10.
** Exemple de numere imperfecte:
14 > 1 + 2 + 7;
16 > 1 + 2 + 4 + 8;
22 > 1 + 2 + 11.
- Numerele prietene (amiabile) sunt numerele care au proprietatea ca fiecare este egal cu suma divizorilor celuilalt. Lui Pitagora ((570 - 500 i. Hr.) sau (580 - 496 i. Hr.)) i se atribuie gasirea primei perechi de numere prietene: 220 si 284.
220 = 1 + 2 + 4 + 71 + 142;
284 = 1 + 2 + 4 + 5 + 10 + 11 + 20 + 22 + 44 + 55 + 110.
- In anul 440 i. Hr. Meton din Atena dezvolta conceptul de ciclu metonic, o perioada de aproximativ 19 ani, in care miscarea Soarelui si a Lunii observate de pe Pamant par a se suprapune. Acest ciclu sta la baza calendarelor grecesc si evreiesc.
- In anul 300 i. Hr. Euclid (330 - 275 i. Hr.) prezinta o formula a numerelor perfecte si anume:
2 p -1 . (2 p - 1 ), unde p si 2 p - 1 sunt numere prime.
- In anul 230 i. Hr. Eratostene din Cyrene (275 - 195 i. Hr.) dezvolta o metoda de determinare a tuturor numerelor prime mai mici decat un numar dat: Ciurul lui Eratostene.
- In anul 180 i. Hr. intr-o lucrare de astronomie Hypsicles introduce uzanta impartirii cerului in 360 de grade in matematica greaca.
- In anul 46 i. Hr. Iulius Cezar introduce, la sfatul astronomului Sosinge, calendarul compus din trei ani de 365 de zile si un an de 366 de zile
- In anul 100 d. Hr. Nichomachus din Gerasa (secolul 1 - 2) strange laolalta toate cunostintele vremii in domeniul teoriei numerelor. Sunt prezentate cele patru numere perfecte cunoscute: 6, 28, 416 si 8128.
- In anul 250 d. Hr. intr-un tratat de matematica a chinezului Sun - Tzi (secolul 3) apare problema: "Sa se gaseasca un numar care impartit prin 3, 5, 7 sa dea resturile 2, 3, respectiv 4", problema provenita din necesitatea intocmirii calendarului. In algebra moderna, o astfel de problema poarta numele de "lema chineza a restului".


Matematica. Stiati ca…?
“Triunghiul lui Pascal” isi are radacinile in China anului 1200 cand Jia Xien a realizat primele studii de acest gen?
Leonardo da Vinci anticipeaza inca din anul 1491 construirea ceasului cu pendula? Acesta va fi conceput doua sute de ani mai tarziu, in anul 1656, de matematicianul german Christiaan Huygens.
Primul exercitiu matematic care utiliza inductia matematica apare in 1575? Acesta demonstra ca suma primelor N numere naturale impare este egala cu N la puterea 2.
Primul “calculator” apare in 1623 si este realizat de Wilhelm Schickard? Masina este denumita Speeding Clock si putea face singura adunari si scaderi dar numai cu numere compuse din maxim 6 cifre.
Prima masina de calcul care poate realiza operatii de impartire si inmultire apare in 1671 si este realizata de Wilhelm Gottfried Leibnitz?
Conjectura ca orice numar par mai mare decat 2 este suma a doua numere prime, propusa de Christian Goldbach in 1772, nu a fost infirmata sau confirmata pana in prezent?
Calculatorul electronic apare in 1946? Acesta a fost folosit inca de la inceput pentru calcularea numerelor prime.
Pentru n > 5, intre numerele naturale n si 2n avem cel putin doua numere prime?
“sinus” si “cosinus” au fost introdusi in limba romana in 1820 de catre matematicianul Gheorghe Lazar?
In plan, dintre toate figurile geometrice cu acelasi perimetru, cercul are aria cea mai mare?
O placinta se poate taia in 8 bucati din 3 miscari?
O conjectura defineste o problema matematica bazata pe ipoteze, propusa spre rezolvare matematicienilor din lumea intreaga? Pierre Fermat a realizat 48 de conjecturi, dintre care doar 3 false, cea mai importanta si a carei rezolvare a durat mai bine de 350 de ani: matematicianul englez Andrew Wiles a demonstrat abia in 1994 ca ecuatia X la puterea n + Y la puterea n = Z la puterea n, pentru n≥3, nu are solutii in Z \{0}.

Gazeta Matemaitca reprezinta 111 ani de istorie matematica, dar si 111 ani de cultura romanesca oglindita in teoriile matematice.
• Teorema lui Pitagora este una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria plana (euclidiana). Aceasta afirma ca "in orice triunghi dreptunghic, suma patratelor catetelor este egala cu patratul ipotenuzei". Desi aceastã teorema se atribuie astazi filozofului si matematicianului grec antic Pitagora, care a trait in secolul al saselea, inainte de Cristos, se stie cu siguranta ca a fost cunoscuta de mai toate civilizatiile Pamantului de-a lungul timpului: indienii antici, asiro-babilonieni, egiptenii antici, chinezii antici ºi altii.
• Cifrele romane reprezinta simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor? Cele mai cunoscute sunt cifrele care orneaza ceasurile sau pendulele, precum si secolele. Cifrele romane sunt urmatoarele: I II III IV V VI VII V VI VII VIII IX X XI XII,si corespund cifrelor arabice de la 1 – 12
...mulţimea numerelor raţionale are acelaşi cardinal cu mulţimea numerelor naturale? Aceasta deoarece există o corespondenţă biunivocă între ele.
...egalitatea lui Euler reuneşte cinci dintre cele mai importante constante matematice?
...cea mai simplă curbă din spaţiu este elicea, adică acea curbă strâmbă pentru care raportul dintre curbură şi torsiune este constant?
Matematica este în general definită ca ştiinţa ce studiază modelele de structură, schimbare şi spaţiu. În conversaţii amicale, poate fi descrisă ca 'analiza cifrelor şi a numerelor' , în timp ce cu alte ocazii poate fi utilizată o descriere pedantă de genul 'cercetarea axiomatică a structurilor abstracte folosind raţionamente logice şi notaţii matematice' . Un compromis se obţine prin 'studiul obiectelor sau noţiunilor a căror existenţă este independentă de această investigaţie ştiinţifică.
Geometria (din grecescul γεωμετρία; geo = pământ, metria = măsură) s-a născut ca fiind ramura de studiu a matematicii care se ocupă cu relaţiile spaţiale. Este una dintre cele două ramuri ale matematicii moderne, cealaltă fiind studiul numerelor. În ziua de azi, conceptele geometriei au fost generalizate către un nivel mai înalt de abstractizare şi complexitate, şi a fost făcută obiect de studiu pentru metode de calcul şi algebră abstractă, aşa că multe ramuri moderne ale geometriei mai pot fi recunoscute ca fiind descendente ale geometriei de la începuturile ei.

| vladimir23 a răspuns:

Sper ca iti este de ajutor.

| anyska a răspuns:

Stiati ca …?

… 90% dintre oameni, dupa ce au citit ca nu isi pot linge

coatele, au incercat sa faca lucrul asta?
… sobolani si caii nu pot vomita?
…mall-ul din Washington D. C. este de 1, 4 ori mai mare

decat intreaga suprafata a Vaticanului?
...Sri Lanka este tara cu cea mai mica rata a

divorturilor din intreaga lume. Intamplator sau nu,

aceeasi tara are si cea mai ridicata rata, la nivel

mondial, a sinuciderilor in randul femeilor?
...Atunci când omul strănută i se oprește inima pentru o

milisecunda?
...luna Octombrie a acestui an a avut 5 weekend-uri, 5

zile de vineri, 5 de sâmbătă, 5 de duminică. Acest lucru are

loc destul de rar? Potrivit calendarului babilonian,

acest fapt se întâmplă o dată la 555 de ani. Fenomenul mai

poartă denumirea de "a zecea fericire", deoarece

octombrie este a zecea lună din an.
... atunci când priveşti o persoană pe care o placi,

involuntar pupilele se dilată? La fel se întâmplă şi când

te uiţi la o persoană pe care o urăşti.
... Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai

mare decat greutatea tuturor oamenilor?
...- In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva

degetul mijlociu. Dar acum sute de ani gestul avea alta

semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415,

francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au

decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor

luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu

le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia

parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut

acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau

aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia

intentionasera sa li-l taie.

| Beatrice_6624 a răspuns:

Oliana mai speriat rau cu cei care sunt stangaci.zau vreau sa mi spui de unde ai luat asa ceva
eu stiam altceva deespre stangaciisad

| Biutzuca a răspuns:

Stiati ca...
atunci cand te uiti in ochii unui baiat/fata poti sa iti dai seama daca te place astfel:
daca pupila se face mare te place.
daca se micsoreaza nu te place.
dovedit stinitfic! happy

| meioana a răspuns:

Femela leu se ocupa cu vanatoarea in peste 90% din cazuri, in timp ce masculul leu prefera sa doarma sau sa se odihneasca.

Elefantul este singurul mamifer care nu poate sari.

- In ciuda greutatii sale impresionante, un urs grizzly poate alerga la fel de rapid ca si un cal obisnuit.

- Cel mai mare mamifer al planetei, balena albastra, cantareste 50 de tone la nastere. La maturitate, ea poate ajunge pana la 150 de tone.

- Cangurul nu poate sa sara, sa se desprinda de la sol, decat daca coada ii atinge pamantul.

- Singurul loc de pe corpul unei vaci in care exista glande sudoripare este nasul acesteia.

- Hipopotamul da nastere puilor sai sub apa si ii ingrijeste in primele zile de viata tot in apa. Totusi, cei mici ies din cand in cand la suprafata pentru a lua destul aer.

- Un cimpanzeu poate sa invete sa se recunoasca pe sine intr-o oglinda, insa o maimuta nu poate fi invatata acest lucru.

- Pe parcursul intregii sale vieti, o singura vaca da peste 200.000 de pahare de lapte.

- Cu ajutorul limbii sale extrem de lungi si elastice, aproximativ 55 cm, girafa este capabila sa se curete singura in urechi.

- Cea mai mare rata de homosexualitate intre animalele mamifere se intalneste la lilieci, aceasta depasind chiar rata homosexualitatii la oameni.




- Crocodilii nu pot scoate limba din gura deoarece au o protectie pentru a nu si-o musca cu ajutorul falcilor puternice si a dintilor fiorosi.




- Un pinguin imperial-tata suporta frigul Antarticii timp de 60 de zile sau chiar mai mult pentru a proteja ouale din care urmeaza sa iasa puii. In toata aceasta perioada el nu mananca nimic si sta in picioare tot timpul. Dupa ce puii ies din oua el ii hraneste cu un lichid special din gat si asteapta ca mama pinguin sa vina sa aiba grija de cei mici.




- Ragetul unui leu adult poate fi auzit de la o distanta de 7 kilometri departare si ii avertizeaza pe intrusi sau aduna membri grupului ce s-au rasfirat.




- Cea mai scurta perioada de gestatie la animale se poate intalni la opossum, care da nastere puilor la numai 12-13 zile de la concepere, iar cea mai lunga perioada este la elefantul asiatic, cu 608 zile, adica peste 20 de luni de gestatie.

Stiati ca barbatilor le creste mai repede barba atunci cand sunt pe cale sa faca sex.

Sexul reduce dureri de cap migrenice. Actul sexual reduce contractia vaselor capilare din creier
In afara de rolul pe care il are in perpetuarea speciei, sexul reduce stresul, scade colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui.
Sexul este cel mai bun calmant din lume, de zece ori este mai eficace decât valiumul.
Sexul tandru reduce defectele pieli si elimină aparitia ecsemelor, curătă porii si pielea devine mai catifelată.
Cercetatorii au stabilit ca relatiile sexuale armonioase contribuie la vindecarea durerilor de cap, reumatismului si te feresc de infarct. In plus, arde caloriile si ajuta la eliberarea endorfinelor (hormonul fericirii), ceea ce scade riscul aparitiei depresiilor. Faceti sex de doua ori pe saptamana si veti trai zece ani in plus.

Stiati ca Haioase
Regele de Inima Rosie este singurul rege fara mustata!
Cel mai bun remediu impotriva tusei excesive este un pumn de laxative, organismului tau ii va fi apoi frica sa mai tuseasca vreodata.
Daca vi se va intampla vreodata sa va inecati cu un cub de gheata, nu va panicati, doar turnati-va un vas de apa clocotita pe gat si... IMEDIAT, cubul se va topi.

Stati ca:
Pe vremea lui Napoleon se gasea greu mancare prin tabara de ostasi, si, Napoleon sa ganditla ceva: cadavrele de pe front-ul de lupta erau, intr-adevar o surse de harana, dar soldatii nu vroiau sa manance carne de om, asa ca, el le spus ca sunt nist potirnichi de prin padure. Cine castiga lupta isi asigua si fripurica!

Stiati ca?
- In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa li-l taie.

Stiati ca?
- Cand englezii au ajuns in Australia au vazut un animal ciudat care sarea prin paduri. Au chemat un bastinas si l-au intrebat prin semne ce animal era acela. Cum bastinasul repeta "kan ghu ru" ei au adoptat acel nume pentru animal. Dupa mult timp cercetatorii au constatat ca bastinasul de fapt spunea "nu inteleg"?

| meioana a răspuns:

Stiati ca?
- Dupa lege, autostrazile interstatatale din SUA trebuie sa aiba 2 km de sosea dreapta din 10 in 10 km ca sa fie folosite pentru aterizare de avioane in caz de urgenta sau razboi?
Stiati ca?
- Daca o statuie reprezentand un erou pe cal prezinta calul cu doua picioare in aer, personajul a murit in batalie. Daca are un picior in aer a murit ranit dupa batalie si daca are patru picioare pe jos a murit de moarte naturala?



Stiati ca?
- Nu este nevoie de o numaratoare inversa atunci cand e lansata o racheta spatiala in spatiu? Numaratoarea a fost ideea unui om de marketing de la NASA, scopul ei fiind sa sporeasca tensiunea din timpul transmisiunii TV


Stiati ca?
- Majoritatea vacilor produc mai mult lapte cand asculta muzica.
- In 1980 un spital din Las Vegas si-a concediat angajatii pentru ca pariau cand vor muri pacientii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lolita, eu un apropo? blushing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Raspunsul il gasiti pe internet pe Google

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Termen de valabilitate pentru otet NELIMITAT

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Broasca cu coada

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nashpa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nashpa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stii ca Traian Vuia a inventat avipnul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am cautat si eu si nu am gasit nimic! este foarte enervant< si se intampla exact cand ai nevoie de ceva urgent!