| sabin89 a întrebat:

Vom putea locui pe Venus? În condiţiile actuale evident că nu. În primul rând este problema temperaturii foarte ridicate, peste patru sute de grade la sol. Apoi, este atmosfera, compusă din 96% gaz carbonic. Dar, dacă s-ar găsi o metodă de răcire a planetei, cum ar fi intercalarea unui nor de pulberi între ea şi Soare? Cum ar fi? Un nor suficient de dens pentru a filtra razele solare. Există vreun proiect ştiinţific în acest sens? Bineînţeles, este imposibil să se trimită de pe Terra, la o distanţă de 62 milioane de km, o masă de roci (câteva miliarde de tone) pentru acest scop. Dar meteoriţii care se află între Marte şi Jupiter ar putea furniza materia primă necesară. Ajunge să se aleagă unul, bine plasat, căruia să i se modifice traiectoria (cu un motor de navetă spaţială sau chiar cu ajutorul unei explozii atomice) pentru a fi trimis în apropiere de Venus. Odată ajuns, asteroidul ar putea fi explodat, cu ajutorul unei bombe termonucleare; sau s-ar putea provoca coliziunea a doi asteroizi în apropierea planetei. Şocul ar produce norul de care este nevoie, iar acesta ar "sateliza" sub forma unui inel plat în jurul planetei. Ca urmare, atmosfera venusiană s-ar răci treptat, cu câteva grade pe săptămână să zicem, ajungând în câţiva ani una agreabilă. Echilibrul chimic între gazul carbonic şi roci ar fi rupt, reacţiile ducând la formarea cuarţului şi a altor compuşi. Efectul de seră provocat de acel gaz s-ar diminua treptat până s-ar ajunge la condiţii asemănătoare celor de pe Terra. În paralel, s-ar putea produce oxigenul cu ajutorul procedeelor biologice cunoscute.
Vi se pare realizabil un astfel de proiect? Sau îl vedeţi doar ca un subiect pentru un film sf?

8 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"Dar meteoriţii care se află între Marte şi Jupiter..."
Se numesc asteroizi si meteoroizi.

"Vi se pare realizabil un astfel de proiect?"
E ca si cand mi-ai arata o fotografie cu Saturn V si ai intreba daca poate duce oameni in spatiu.

| minrest a răspuns:

O mare parte din societatile actuale au trecut la noul model demografic, sub doi copii pe famile, multe societati sunt in perioada de tranzitie spre noul regim demografic, asa ca in curand cresterea populatiei se va opri, populatia planetei va incepe sa scada. Nu e o catastrofa, dimpotriva; multe societati au avut perioade de scadere moderata a populatiei, timp in care prosperitatea a crescut. Dar, ce nevoie avem sa populam planeta Venus? Mai incap inca foarte multi oameni pe planeta noastra.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Dacă într-adevăr se va reuşi să se ţină sub control creşterea populaţiei, nu ar mai avea rost astel de proiecte, o risipă inutilă de bani, material şi energie.

| Nilsson a răspuns:

Nu e realizabil proiectul deoarece din explozia rezultată bucăți periculoase din asteroid s-a putea îndrepta spre Pământ și în plus de asta norul format nu ar fi stabil fiind dispersat în timp de vântul solar, planeta Venus neavând un câmp magnetic care să-l protejeze.
Mai mult, pe Venus nu există apă (cel puțin nu la suprafață) și nu s-ar putea forma ecosisteme asemănătoare cu cele de pe Terra.
Poate doar dacă mai ciocnim alți asteroizi bogați în apă. happy

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Şi eu înclin să cred că ar fi un proiect prea îndrăzneţ. Şi nerealizabil.

| Nilsson a răspuns:

Parcă avea Elon Musk tot așa niște idei grandioase să detoneze niște bombe nucleare la polii plantei Marte să facă planeta locuibilă.

| SingleForOne a răspuns:

Mai pe scurt, s-a dovedit faptul că la un anumit nivel din atmosfera lui Venus este asemănătoare cu cea de pe planeta noastră, deci este un proiect în sensul de a avea un oraș zburător, într-un fel. Și de acolo, să fie un ciclu de alimentare (în atmosfera lui Venus) pentru a susține orașele zburătoare, de asemenea să facă viața de la nivelul solului să fie acceptabilă pentru noi. Deși, este posibil să se ivească un război planetar pentru că ne vine nouă cheful să schimbăm atmosferele pe alte planete, pentru că nu ne doare cheful să avem grijă de a noastră.

Întrebare mai importantă, vom putea locui pe planeta noastră? big grin

| sabin89 explică (pentru SingleForOne):

Bună observaţia de la urmă "vom putea locui pe planeta noastră?"