anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna TPU as avea o intrebare.Am un carucior electric Invacare Pheonix Plus, prinde o viteza de 6.4 KMH, are o autonomie de 20 de KM si si doua baterii de 12V 33AH de la Sunlight fiind modelul Accuforce.Incarcatorul pe care l-am primit odata cu caruciorul are 24V 4.2AH dar mai am acasa un incarcator de 24V 3.5AH.Am cumparat alte baterii findca l-am folosit de vreo 4 ani finca erau uzate si nu mai tineau mult dar tot aceleas tipuri de bateri.Chestia este ca le-am incarcat cu incarcatorul de 4.2AH si bateriile tineau foarte mult.Am incercat si cu cel de 3.5AH si bateriile tineau mai putin asa ca am incarcat cu cel de 4.2AH si nu mai am probleme dar intrebarea mea este un incarcator de cati amperi este recomandat sa incarce bateri de 33 de amperi?

3 răspunsuri:
| danutzu96 a răspuns:

Depinde de tipul acumulatorului. De ex la Li-ion nu prea avea mare importanta ca il incarcai cu un incarcator mai mic, incarcarea se facea complet, dar mai lent. La cele ni-mh ni-cd, plumb, etc e alta poveste.

| NGheorghe a răspuns:

Calculele se fac ținând cont de "rezistența interna a bateriei". Bateriile au o rezistența si asta înseamnă ca dacă rezistența este 1ohm tu poți sa folosești cei 33A intr-o ora, dacă rezistența este de 2ohmi tu poți sa folosești doar 15A intr-o ora, adică nu mai ai 33Ah. Exista un ohmmetru special făcut doar pentru măsurarea acestei rezistente.
Rezistenta se mai poate deduce din calcule, de exem. la telefonul meu am o baterie 1900mA si pot consuma 6, 7Wh
P=UxI=Upatrat/R => R=U pătrat /P=3, 7 pătrat/6, 7=2 ohmi - adică chiar se poate epuiza de energie in doua ore... doar ca telefonul meu nu consuma atât de mult.
Dar aici am vrut sa ajung - bateriile de acumulatori de obicei sunt alcătuite din mai multe celule pentru ca au un parametru numit rata de descărcare - ce reprezintă un raport între timpul de încărcare si cel de descarcare. La bateriile lithium este de 1/10, adică se descarcă de 10 ori mai repede. Este ca si cum ar avea o alta rezistența de 10 ori mai mare la încărcare. Ca sa nu crească timpul de incarcare de 10 ori in practica bateriile sunt alcătuite din celule iar la incarcare celulele se încarcă fiecare separat, iar la descărcare sunt in serie, rezistența lor se aduna si toate împreuna ajung la 2ohmi la bateria mea.
Bineanteles ca exista si alte calcule mai precise, ba este si foarte greu sa măsori amperajul bateriilor, ca sa vezi câți amperi are bateriile tale când sunt încărcate la 3, 5Ah si s-ar părea ca nu le poate încarcă la maxim si ma aștept ca nici cel de 4, 2 sa nu le poată încarcă la maxim (33A).
Fără aparatura cea scumpă si necesară, ce mai poți verifica este temperatura bateriilor la încărcare, (dacă creste), si zgomotul pe care îl fac încărcătoarele... dacă creste si dacă nu încep sa șe audă si alte zgomote ciudate.

| GabyAlex999 a răspuns:

Chestia este ca am primit bateriile deja incarcate si dupa ce l-am incarcat cu incarcatorul de 4.2ah tine la fel de mult ca inainte