| DemeDavid a întrebat:

Ce inseamna caderea de tensiune a unei rezistente intr-un circuit? Adica daca vrem sa "limitam" tensiunea pentru un buzzer piezoelectric la 5v si avem alimentare de la o baterie de 9 sau 12 v, cum ar trebui sa aleg rezistenta? Si cum functioneaza caderea de tensiune la acea rezistenta? Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| Arthiom a răspuns:

Incepem simplu cu legea lui ohm pentru un circuit simplu:
U=I*R, unde U este tensiunea de alimentare de la sursa(masurata in V, volti), I este intensitatea curentului prin circuit (masurata in A, amperi) si R este rezistenta sarcinii/consumatorului (masurata in ohmi).

Marimile alea 3 din formula, U, I si R depind una de alta. Cand se modifica una din ele, se modifica si celelalte pentru a se ajunge iar la egalitate.

Acum incepem treaba cu rezistorul si limitarea. Aici ai gresit, un rezistor nu limiteaza tensiunea, un rezistor limiteaza curentul, pentru ca asta e rolul lui, se opune trecerii curentului electric prin el. Este adevarat ca pe rezistor apare acea cadere de tensiune de care spuneai tu, dar prin acea cadere de tensiune se micsoreaza curentul, acea cadere de tensiune este aproape neglijabila, si nu ne intereseaza in cazul asta. O sa dau detalii despre cum se calculeaza caderea de tensiune pe rezistor mai tarziu.

Sa zicem ca avem un circuit format dintr-o sursa de tensiune de 10V si un bec, a carui rezistenta interna sa zicem ca e de 20 ohmi. Pentru ca becul sa nu se arda, sa zicem ca trebuie limitat curentul la valoarea de maxim 50mA (50 miliamperi sau 0.05A), si ca sa limitam curentul trebuie inseriat cu becul un rezistor cu o rezistenta suficienta cat sa limiteze curentul.

Acum calculam asa, luam in considerare circuitul cu sursa de tensiune si becul, doar atat. Stim ca tensiunea de alimentare este de 10 volti, si ca becul (a carui rezistenta electrica o consideram prea mica pentru a fi luata in calcul in cazul asta) cand functioneaza consuma 50mA (50 miliamperi), orice intensitate a curentului mai mare de 50mA prin bec il arde.

Acum se calculeaza valoarea rezistorului pentru a limita curentul la 50mA prin circuitul nostru. Se stie dupa formula ca U=I*R, deci formula pentru rezistenta va fi R=U/I. Stim tensiunea de alimentare, stim si curentul maxim prin circuit. Deci rezistenta va fi R=10V/0.05A=200ohmi.

Acum revenim la acea cadere de tensiune de care ziceam la inceput. Amintesc inca o data relatia U=I*R, o modificare a unei valori le modifica si pe celelalte. Sa zicem ca rezistenta circuitului este constanta, nu se modifica, iar curentul scade. Daca intensitatea curentului scade, dar rezistenta ramane constanta, singura variabila care se poate modifica acum este tensiunea U, care scade si ea.

| Arthiom a răspuns (pentru Arthiom):

Si sunt mai multe aspecte de care trebuie tinut cont cand limitezi curentul sau modifici tensiunea.
Sunt consumatori care au nevoie de curent constant, cum sunt ledurile, si consumatori care au nevoie de tensiune constanta, indiferent de curentul pe care il consuma, de exemplu buzzerul tau.

Daca ai o tensiune corespunzatoare si trebuie sa limitezi doar curentul, e suficient un rezistor, sau un divizor rezistiv, daca in schimb tensiunea e prea mare, folosesti un regulator de tensiune cu circuit integrat, sau un divizor rezistiv cu dioda zener, si tot asa.

Cauta pe net si citeste despre legea lui ohm, curentul continuu, divizoare de tensiune rezistive, stabilizatoare de tensiune etc.

| Arthiom a răspuns (pentru Arthiom):

In cazul tau, daca buzzerului ii trebuie alimentare de 5v si tu ai sursa de 9v sau 12 v iti trebuie regulator de tensiune sau macar un divizor rezistiv. Uite aici ceva date despre el
https://ro.wikipedia.org/wiki/Divizor_de_tensiune

Orientativ, pentru alimentare a 9v si iesire de 5v pentru buzzer poti folosi un rezistor de 100ohmi pentru R1 din schema din wikipedia, si 120-150 ohmi pentru R2 tot din schema aia. Si buzzerul il legi cu + acolo unde se leaga amandoi rezistorii, si - la - bateriei.

14 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Înseriază un potențiometru (să zicem de 10K) cu circuitul de alimentare. Pui aparatul de măsură pe buzzer și urmărești variația tensiunii la modificarea rezistenței potențiometrului

| DemeDavid explică (pentru sierra1):

Bun, dar sa spunem ca nu am un potentiometru. Eu as dori sa stiu, daca se poate, exact ce e caderea de tensiune si daca se scade din tensiunea de alimentare...sau cum functioneaza fenomenul

| sierra1 a răspuns (pentru DemeDavid):

Lege unui băiat - se numește Georg Simon Ohm. Creion și foaie și dă-i. De când comentăm aici, deja terminai circuitul. Buzzerul tău piezo consumă foarte puțin curent (ma) și nu înțeleg de ce-ți complici traiul cu surse de curent constant și altele...

"Cauta pe net si citeste despre legea lui ohm, curentul continuu, divizoare de tensiune rezistive, stabilizatoare de tensiune" Îndemul tău (pentru cine?) mă face să înțeleg că de fapt cu cauți o soluție ci doar puțină polemica/

| Arthiom a răspuns (pentru sierra1):

Ai citat pe cine nu trebuie, raspunsul asta imi era adresat mie, se vede de la o posta.

Ala care starneste polemici esti tu, daca citeai atent, am inceput cu legea lui ohm, i-am spus exact cum sa calculeze rezistenta in functie de un curent stiut prin circuit. Cu calcul cu tot si exemplu.

Tu ce ai spus? "buzzerul tau piezo consuma foarte putin curent" ok, si ce rezolvi cu asta? Daca nu stii curentul ala atunci n-ai rezolvat nimic, vad ca stii sa-ti dai cu parerea. Tocmai de asta am spus de divizor de tensiune, e cat se poate de simplu, 2 rezistente legate una dupa alta, e cea mai simpla varianta de modificare a tensiunii.

Dupa ce am terminat cu varianta simpla i-am spus ce sa mai caute daca e interesat. Tu de ce comentezi inutil? Pentru ca strugurii sunt acri?

| sierra1 a răspuns (pentru Arthiom):

Dacă te-ai uita atent ai vedea că primul răspuns e al meu și îi recomandam o rezistență înseriată cu sursa pentru alimentarea "sculei" lui. O soluție complicată la o problemă simplă e o probă de incompetență, ești de acord?

"Pentru ca strugurii sunt acri?" - adică nu mă ridic la înălțimea cunoștințelor tale, sau ce?

| Arthiom a răspuns (pentru sierra1):

Si care e solutia aia complicata? Inca un rezistor in plus? wow, ce greu e. Ia fa tu circuitul ala de care zice op cu o singura rezistenta si zi-mi daca e atat de simplu, cand nu cunosti curentul. Omul a spus ca stie ca buzzerul e de 5v, cea mai simpla solutie e divizorul rezistiv, ala cu 2 rezistori de care am zis, si pe care i-am si calculat chiar.

Pune tu potentiometrul tau de 10k la 9 sau 12v si joaca-te cu el, sa imi zici in cat timp miroase a fum, chiar daca consumul e de 4-5mA.

| Arthiom a răspuns (pentru Arthiom):

Si da, ai spus ca cea mai simpla varianta e o rezistenta inseriata, dar ai spus cum se afla rezistenta aia? Nu, tocmai pentru ca nu o poti calcula fara sa stii consumul.

| sierra1 a răspuns (pentru Arthiom):

Omul a întrebat (inutil pentru cazul de față):

"cum ar trebui sa aleg rezistenta? si cum functioneaza caderea de tensiune la acea rezistenta"

- i-am răspuns, să vadă variația tensiunii odată cu variația rezistorului. Happy?

| Arthiom a răspuns (pentru sierra1):

"cum ar trebui sa aleg rezistenta" >rezistenta se calculeaza in functie de alti parametri stiuti, nu mergi la ghici

Si in plus, chiar nu vad de ce a trebuit sa comentezi la ce am zis eu, ca starnesc polemici. N-am facut nici o referire la tine si vad ca totusi ai tinut mortis sa te bagi in seama. Te-a deranjat raspunsul meu prea lung? Foarte bine, nu-l citi atunci. Daca n-ai avut chef sa explici ce si cum atunci macar nu te baga peste altii care o fac, dupa sa mai si dai vina pe ei.

| sierra1 a răspuns (pentru Arthiom):

Am să-ți răspund de fiecare data. Dar totuși nu înțeleg care e motivul harței

| Arthiom a răspuns (pentru sierra1):

"nu înțeleg de ce-ți complici traiul cu surse de curent constant și altele..."

"Îndemul tău (pentru cine?) mă face să înțeleg că de fapt cu cauți o soluție ci doar puțină polemica/"
>asta-i motivul

Eu caut polemica? Repet, am mentionat la sfarsit despre sursele de curent constant sau tensiune constanta, in caz ca vrea sa se documenteze mai mult. Iara incepem cu strugurii?

Atat ma complic sa mai spun, ma retrag din discutie.

| sierra1 a răspuns (pentru Arthiom):

Ok