Hai să traducem mai întâi:
- Tensiune (de lucru) nominală
- capacitate nominală
- componente baterii (acumulatori de fapt) LiIon 18650 (adică din astea: https://www.emag.ro/......ri+18650/c )
- putere
===
Acum să le luăm pe rând: prima e tensiunea nominală te alimentare a motorului. Dacă bateria e full, vei avea de fapte vreo 42 V, dar e ok. Scade pe măsură ce se consumă până pe la 35, după care ar trebui să intre protecția de descărcare excesivă din controller și să oprească drăcia.
Capacitatea nominală este practic valoarea care ar fi echivalentul capacității rezervorului de benzină la un motor termic. Adică dacă ai un rezervor de 10 l și tu consumi 5 l/oră, atunci ai benzină pe 2 ore. La fel și aici: ai (de ex.) 7.8 Ah deci dacă tu consumi doar 2, 5 A (mers normal, fără greutate mare pe drum asfaltat orizontal) - ar trebui să te țină cam 3 ore (36 x 2, 5 = cam 90 W).
====
„Ma interesează pentru o trotineta cu motor de 300w nominal, maxim 700" - pe asta nu prea am priceput-o. Un motor de 300 W atât are. La fel ca la mașini. Dacă ai motor de 100 CP, 100 scoate, nu mai mult orice i-ai face.
===
„Se poate arde motorul dacă e de 48v sau 10.4ah?"
Aici probabil te întrebi dacă poți să arzi motorul dacă îl alimentezi de la o baterie de 48 V și 10 Ah. Aici practic nu are importanță capacitatea bateriei, cât tensiunea ei nominală. Dacă am ghicit, atunci răspunsul corect este DA. Și cum spunea cineva mai sus, chiar dacă motorul va rezista (și de obicei rezistă, dar nu e chiar o regulă), în mod cert va ceda controller-ul (electronica de comandă a lui).
La unele trotinete am văzut ca scrie 36V nominal voltaj si 42v încărcare maxima.
Am văzut baterii mai mici de 36 și mai mari de 42 pana la 72. Eram curios dacă pun una de 72 pot merge mai mulți km sau cu viteza mai mare.
De exemplu ninebot ES2 are o berierie interna cu care poate atinge viteza de 25km/h și se mai poate atașa o baterie dedicata și ii creste viteza pana pe la 30-32km/h în funcție de greutate.
Deci ce ajuta pana la urma trotineta sa meargă mai tare V? Din câte știu de la telefoane mAh cu cât și mai mulți tine bateria mai mult.
Motoarele la trotinete de obicei sunt softate sa nu depășească 25km pentru ca atât e legal pentru o trotineta. Asta vine cam 250-300w. Dacă umbli la fireware, poate atinge viteza de 40km/h un motor de 600-750w.
Deci dacă iau o baterie care depășește specificațiile de 36v dar același AH e ok?
Energia adevarata care tine cont si de tensiune si de intensitate e cea exprimata in Wh. Daca e data in Ah se inmulteste cu tensiunea si se obtine capacitatea in Wh. (exemplu, 6, 6Ahx36V=237,6Wh) si dupa capacitatea in Wh pot compara bateriile care au tensiuni diferite, mai puternica fiind cea cu capacitate in Wh mai mare.
Daca au aceeasi tensiune, bateriile se pot compara si in functie de capacitatea in Ah, mai mare fiind cea cu mai multi Ah.
Daca pun tensiune mai mica pot sa pierd din viteza. Daca pun tensiune mai mare castig viteza (daca nu e limitata si altfel). Daca pun tensiune mai mare si circuitele sunt facute pentru 42V risc sa ard circuitele.
La aceeasi capacitate in Ah daca pun tensiune mai mare ar trebui sa am si viteza si distanta mai mare, dar am riscul cu circuitele, daci daca nu stiu cat suporta circuitele ma limitez la 42V.
La aceeasi tensiune 36-42V, pot fara probleme sa maresc capacitatea, de exemplu daca acum am 6, 5Ah si pun 13 Ah, distanta se va dubla si circuitele nu se strica.
Deci solutia cea mai buna e o baterie cu aceeasi tensiune, dar capacitate mai mare. De cate ori am capacitatea mai mare, de atatea ori am distanta parcursa sau autonomia mai mare. La capacitate mare apar 2 probleme:
1) am loc unde sa pun bateria ca e mai mare?
2) pot face incarcarea corect?
Incarcarea daca se face la acelasi curent, dureaza mai mult, exact de atatea ori mai mult de cate ori bateria are capacitatea mai mare.
Incarcatorul daca e facut strict pentru o anumita capacitate si nu suporta sa incarce baterie de capacitate mai mare se va incalzi mai mult. Daca e facut bine, si cred ca e, atunci incarca orice capacitate dar evident intr-un timp mai mare daca bateria are capacitate mai mare.
In concluzie, se poate mari capacitatea in Ah dar avand aceeasi tensiune maxim 42V si castig sigur autonomie mai mare. Daca bateria mica are dificultati la curenti mari, bateria cu capacitate mare nu are probleme cu intensitatea si pot avea chiar si un castig in viteza folosind o baterie cu capacitate mai mare si aceeasi tensiune maxim 42V.
Daca cunosc sigur ca circuitele si motorul suporta tensiune mai mare de 42V, pot lua o baterie si cu tensiunea si cu capacitatea mai mare. Daca nu cunosc circuitele si motorul cat suporta, pot sa le ard folosind baterie cu tensiune mai mare.
Deci sa înțeleg ca pot pune câte baterii vreau dacă respecta voltajul de 36v?
Adica nu se adună voltajul, ca de exemplu am 36v pe bateria interna și dacă mai pun baterie de 36v sa fie 72v, nu are importanta?
Important e sa nu pun în plus o baterie cu tensiune peste cât suporta ea?
Încă o întrebare, mers puse baterii cu voltaj diferit, 36 cu 42v? Adică o sa fie probleme sa arsa sau sa nu se încarce uniform?
Bateria care este sa presupunem ca e de 36V (sau 42V incarcata) si are capacitatea de 7Ah. Pot pune in paralel cu ea alta baterie, sa zicem de 9Ah (Nu conteaza daca e mai mare sau mai mica capacitatea). Pot folosi pe rand cand o baterie, cand alta, daca am cum sa conectez caind o baterie, cand alta. In paralel cand pun 2 baterii, pun plusul unei baterii la plusul celeilalte baterii si minusul uneia din baterii la minusul celeilalte baterii. Cand pun in paralel 2 baterii, ele trebuie sa aiba exact aceeasi tensiune, masurata cu un aparat de masura, voltmetru. Pot conecta in paralel, adica plus la plus si minus la minus doar baterii care au aceeasi tensiune maxima de incarcare si care au aceeasi tensiune in momentul conectarii. Daca au tensiuni diferite atunci cand le conectez in paralel, din cauza ca una e mai incarcata si sa zicem are 41V, iar cealalta e mai descarcata, sa zicem ca are 37V, tensiunea se va egala in modul urmator: bateria mai incarcata va da curent spre bateria mai descarcata, deci bateria incarcata o incarca pe cea descarcata si cum intre ele nu e nici un circuit care sa limiteze curentul, acest curent e limitat doar de rezistenta interna a bateriilor care fiind foarte mica va lasa sa treaca de la o baterie la alta un curent foarte mare, de zeci sau sute de Amperi ceea ce va strica bateriile. Va fi ca un scurtcircuit, bateriile se vor incalzi peste 100 grade si va iesi continutul lor afara.
Deci daca am 2 baterii care au ambele tensiunea de la 36V la 42V in functie de incarcare, baterii care au capacitati egale sau diferite si vreau sa le pun in paralel ca sa mearga ambele simultan, nu le pot cupla in paralel decat daca au aceeasi tensiune. Fie le incarc la maxim pe ambele ca sa aiba 42V si le pun in paralel, fie le descarc sa aiba ambele aceeasi tensiune sa zicem 35 ambele sau 36 sau 38, deci intre ele sa nu fie diferenta mare de tensiune, sa fie deci maxim o diferenta de 0, 1V, adica una poate sa aiba 37, 24V si cealalta 37, 12V.
Alta solutie de ale pune in paralel e sa le conectez intai printr-o rezistenta sau un bec, adica pun minusul la minus, iar plusurile le unesc nu direct ci printr-o rezistenta de 20-30 ohmi /10W sau un bec cu filament de 12V sau 24V / 21W si acea rezistenta sau becul va limita curentul care trece de la bateria incarcata la cea descarcata. Le las conectaste prin rezistenta sau bec cateva ore ca sa se egaleze tensiunile si apoi masor tensiunile si daca sunt egale pot scoate rezistenta sau becul dintre plusuri si conectez plusurile impreuna (daca inca nu sunt egale tensiunile le mai las pana se egaleaza. Dupa ce am pus cele 2 baterii in paralel, pot folosi acel pachet de baterii ca si cand ar fi o singura baterie, dar de capacitate mai mare (suma capacitatilor celor 2 baterii) Tensiunea bateriilor puse in paralel e aceeasi, deci va fi intre 36 si 42V in functie de gradul de incarcare.
In concluzie, pot folosi separat 2 baterii de 36V-48V pe rand, cand una cand alta, deci le incarc pe rand si le folosesc pe rand, sau daca vreau sa le folosesc simultan, le conectez in paralel adica + la + si - la -, dar le conectez numai atunci cand au tensiuni masurate aproape egale cu o diferenta mai mica de o zecime de volt 0, 1V si dupa conectare obtin o noua baterie de capacitate mai mare pe care o folosesc ca si cand ar fi o singura baterie.
Bateria de 36V are 10 elementi de 3, 6V pusi in serie. Cand sunt pusi in serie, tensiunea se aduna si se obtine 36V. Tensiunea pe element variaza in functie de gradul de incarcare. De exemplu, la o incarcare 100% elementul are 4, 2V si in serie cei 10 elementi vor avea 42V. La o incarcare de 60% tensiunea va fi in jur de 3, 9V, deci toate cele zece elemente in serie vor acea 39V, la 3, 6V pe element incarcarea e de 5% si bateria formata din 10 elementi in serie are 36V.
Deci ca sa pun in paralel 2 batreii ele trebuie sa aiba acelasi numar de elementi in serie, adica 10 elementi si in momentul cand le cuplez trebuie sa aiba si aceeasi tensiune ca sa nu am curenti mari intre cele 2 baterii, deci sa fie ambele cu acelasi procent de incarcare si aceeasi tensiune.
Ai scris super detaliat, mulțumesc de informație, chiar m-a ajutat foarte mult.
Ma gândesc sa încarc toate bateriile pe rand 100% fie ele 2, 3 iar apoi sa le conectez pe toate + cu + și - cu-
Asa toate vor avea maxim 36 sau 42v depinde de care vor fi, iar mAh asta nu contează dacă bine am înțeles. Mersi fain de ajutor?
Cu placere. Se pot pune mai multe in paralel si capacitatea se aduna. Se vor incarca in timp mai lung, dar vor da si o autonomie mai mare (disatanta parcursa mai mare). Singurul lucru care trebuie urmarit este ca la conectarea in paralel adica +la + si - la -, toate bateriile sa aiba aceeasi tensiune, ca altfel, bateria cu tensiune mai mare o incarca pe cea cu tensiune mai mica necontrolat la intensitate mare si pot sa se incalzeasca, sa se topeasca firele, sa explodeze. Trebuie masurate cu un voltmetru sau multimetru sa aiba aceeasi tensiune si atunci e perfect, se pot conecta in paralel. Cred ca bateriile pe care le folosesti au tot ce trebuie in ele (ar trebui sa aiba circuite de protectie bms (battery management system), iar incarcatorul sa aiba limitare de curent.
Bateriile care au 36V (42 cand sunt incarcate la maxim) au 10 grupari de celule in serie si se noteaza 10S, S de la serie. Acel 10S da tensiunea = 10x3, 6V cat (un element are 3, 6V si incarcat 100% are 4, 2V, deci 10S are 42V incarcat 100%). Dupa acel 10S urmeaza 1P, 2P, 3P, 4P = numarul de elemente in paralel si da capacitatea bateriei. Deci bateria poate fi 10P1S si are 10 elemente in serie si o capacitate in jur de 2Ah, 10S2P are cate 2 elemente in paralel si 10 grupari cu 2 elemente in serie, deci capacitatea va fi in jur de 2x2Ah = 4Ah. Daca am 10S3P, am 10 grupari in serie de cate 3 elementi in paralel si va avea o capacitate in jur de 3x2Ah=6Ah.
Un element are 3, 6V(4, 2Vincarcat 100%) si o capacitate intre 1Ah-3Ah. Cand sunt pusi in paralel tensiunea ramane aceeasi dar creste capacitatea. Cand sunt ousi in serie, creste tensiunea si capacitatea ramane aceeasi, in Ah. Pachetele de baterii au protectie la supraincarcare, supradescarcare, supracurent, scurtcircuit. Dupa un scurtcircuit, in functie de model, bateria poate sa-si revina din blocaj numai dupa o alimentare scurta la incarcator. Deci numarul de elementi in serie da tensiunea si numarul de elementi in paralel da capacitatea.
Datele inscrise pe baterie pot fi scrise gresit pentru a se vunde mai bine. Daca scrie de exemplu 35V 10S2P 18.8Ah, greutate 1Kg e fals. 10S = 36V e ok, dar 18Ah e fals. Ar insemna ca un element are 9Ah ceea ce e fals, un element cel mult poate depasi cu putin 3Ah. Acei 18, 8Ah sunt de fapt Wh si pentru a afla capacitatea in Ah, impartim la 3, 6V si obtinem capacitatea corecta in Ah = 5, 2Ah, deci ar fi 2, 6Ah pe element, 5, 2Ah pe 2 elementi in paralel. Puterea in Ah = Ixt, unde I = curentul de descarcare si t = timpul in care se descarca acumulatorul la curentul I.
Puterea in Wh = UxIxt= unde t = timpul de descarcare a unui acumulator cu tensiunea U si intensitatea de descarcare I.
Sunt acumulatori de 36 V. Cauta! Amperajul, daca este mai mare, dureaza mai mult de la o incarcare la alta. Voltajul arde motorul.
Depinde de electronica din el. dar cat timp au precizat tensiunea, de ce nu s-ar arde? nu motoarele ca pana la ele e cale lunga. se arde doar tot.
e insa simplu. ai acolo exact ce baterii sa cauți.
18650 este modelul si pot fi de minim 2Ah. Se leaga în serie, pana obtii 36V. Cred ca vreo 9-10 bucati iti trebuie
Iulian04Iulian întreabă: