Cand ajunge intre 20-30% o pui la incarcat, si o incarci mereu doar pana la 80-85%, daca sunt perioade in care stai pe laptop 4-5 ore pe zi la birou si ajunge la 85%, o scoti din laptop cat timp stai pe el.
Majoritatea laptopurilor noi prezinta o functie pentru baterie, in asa fel incat acestea se incarca pana la un anumit nivel si apoi raman asa. Cu alte cuvinte nu permit incarcarea la 100% (cu toate ca nu este niciodata chiar 100% ). Tot majoritatea laptopurilor nu prea mai permit scoaterea bateriei, special pentru ca au aceasta functie (fie ea pornita manual, fie automat).
Daca in schimb ai baterie detasabila (si ma gandesc ca asa este) si nu ai aceasta functie vizibilia intr-un panel specific laptopului tau (in special la cele de gaming) si pentru ca nu ai specificat modelul, merg doar pe presupuneri.
Astfel ca ar fi mai multe cauze pentru deteriorarea acestor baterii, cum ar fi caldura si apoi incarcarea sau descarcarea completa sau incarcarea/descarcarea continua cat timp te joci (in special cand te joci).
Sa iti dau si o oarecare statistica:
"HP sugerează două principii de bază care pot contribui la prelungirea vieții bateriei. Astfel, specialiștii companiei recomandă regula de două săptămâni care recomandă scoaterea bateriei dacă:
- laptopul nu va fi folosit timp de două săptămâni sau este utilizat foarte rar;
- laptopul este folosit două săptămâni, exclusiv conectat la o sursă permanentă de alimentare cu energie electrică.
În aceste cazuri este recomandată scoaterea bateriei pentru a preveni îmbătrânirea ei prematură. Acest fenomen de îmbătrânire accelerată intervine atunci când bateriile sunt complet încărcate și se mențin la o temperatură ridicată perioade extinse de timp. Căldura generată de procesor, este dăunătoare pentru întreg sistemul, care poate ajunge să sufere defecțiuni severe, iar o utilizare intensivă care solicită maximul capacității laptopului favorizează supraîncălzirea sistemului, inclusiv a bateriei. Dacă utilizezi laptopul pentru aplicații care solicită maximul resurselor sistemului, poți să scoți bateria pentru a preveni eventualele daune care pot apărea.
Dacă te-ai hotărât că este mai bine să scoți bateria pentru a-i prelungi durata de viață, ai grijă cum o depozitezi. Ar trebui să o încarci până la 30% – 50% din capacitate după care să o depozitezi într-un loc ferit de umezeală în care este o temperatură cuprinsă între 20 și 25 de grade. Unii utilizatori păstrează bateria de laptop în frigider, dar dacă optezi pentru această variantă, nu uita de interdicția expunerii la umezeală, iar atunci când vei avea din nou nevoie de baterie, no o pune în funcțiune până nu ajunge la temperatura camerei. "
Multe dintre laptopurile actuale numai au baterii detasabile, deci nu se mai poate spune ca bateria mai necesita scoatere a ei cand nu lucrezi pe laptop, cel putin poate si pentru ca astea noi folosesc aplicatii eu stiu ce alte gaselnite care le permit acest lucru, la celelalte sigur ca se poate proceda cum ai spus tu.
CRISTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII întreabă:
CatalinCTKD întreabă: