| CelCareRamaneInUrma a întrebat:

E greu sa pui pasta termoconductoare pe procesor? am un cooler si vreau sa-l schimb.Trebuie grija extrema sau nu e chiar asa mare bataie de cap? am vazut mai multe metode pe yt cu bobul de mazare, in X etc...nu stiu care e cea mai buna.

Răspuns Câştigător
| TimberWolf a răspuns:

Nu e greu dar e migalos si poate dura mult, eu a trebuit sa dezlipesc brachetul de pe spatele placii de baza cu un card, era lipit cu banda dubla adeziva.
vezi sa stergi cu spirt vechea pasta si sa cureti bine. inainte sa aplici pasta ai grija sa fie uscat!

3 răspunsuri:
| TimberWolf a răspuns:

Termoconductoare! big grin

| Wukong a răspuns:

Nu e greu, daca ai un procesor patratos pui un bob de pasta in mijloc, daca e unul mai inalt (de generatie noua) faci o linie pe verticala, asta e o varianta cu care nu dai gres

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Domnule, tu fa cum dorești. E plin de "specialiști" pe internet, YT, aici. In final faci ce îți dorești și cum crezi. Degeaba unii dau un răspuns corect că se vor găsi 100 care să spună contrarul. Eu nu îți recomand să te descarci electrostatic, sau să porți o brățară de descărcare cat lucrezi cu componente sensibile. Nu am sa contrazic nici un user și răspuns (ca sa mulțumesc gașca veche de "admini"). Daca ai un cooler greu și la demontare crapi MB-ul nu e problema mea. Un contra-plate (de obicei in X) in spatele MB-ului este prins cu cele 4 șuruburi de la cooler, nu este lipit cu benzi adezive cum spun unii (eventual doar dacă sunt făcute pe un vapor, pe genunchi).
Tu fa experimentul. După cum spun unii, pune dom'le o diagonala sau "Bob" de pasta de dinți între două suprafețe rectangulare și vezi procentul de acoperire. Construiam sisteme și instalam rețele in scoli in 2000, dar asta nu contează că sunt "cei care știu mai bine de pe TikTok".
Daca dorești un transfer optim de căldură între CPU și radiatorul cooler-ului ideal este să întinzi pasta termoconductibia pe toată suprafața CPU-ului într-un strat de 0.1-0.3mm (oricum va apărea compresia ulterioară asupra CPU-ului de către radiator ). Șuruburile radiatorului nu se strâng până nu se mai poate și, se strâng simetric în cruce (1 cu 3 și 2 cu 4, cu același număr de rotații). Dar inca o dată, tu faci cum dorești. Nu trebuie să mă asculți nici pe mine nici pe alții. Daca un cineva lipsit de cea mai elementară experiență îți spune că e ok un "bob" sau o diagonală, poți face și așa. Că nu va tine în timp, asta nu contează. Baftă.