anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Saluatare, stie cineva cum se foloseste programul Pix4DMapper si ma poate ajuta?

13 răspunsuri:
| popescuhertz a răspuns:

Pix4Dmapper este un program de procesare a imaginilor satelitare și de topografie prin fotogrammetrie. Acesta poate fi utilizat pentru a genera hărți 2D și 3D, modelarea digitală a terenului și pentru a analiza date geospațiale.

Pentru a utiliza Pix4Dmapper, trebuie să urmați următorii pași:

Descărcați și instalați programul de pe site-ul oficial al Pix4D.

Acumulați o colecție de imagini satelitare sau fotografii de teren. Acestea pot fi obținute prin utilizarea unui drone sau prin intermediul unei platforme online de imagini satelitare.

Importați imaginile în Pix4Dmapper prin intermediul opțiunii "Import images".

Aliniați imaginile prin intermediul opțiunii "Align images". Acest proces implică asocierea punctelor comune din imagini pentru a le face compatibile între ele.

Generați un model digital al terenului prin intermediul opțiunii "Generate point cloud". Acest proces implică crearea unui set de puncte 3D care reprezintă terenul.

Creați o hartă 2D sau 3D prin intermediul opțiunilor "Create 2D map" sau "Create 3D map".

Salvați harta prin intermediul opțiunii "Export map".

Sper că acestea v-au fost de ajutor. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți mai multe detalii despre utilizarea Pix4Dmapper, nu ezitați să mă întrebați.

| Nicolae05 a răspuns (pentru popescuhertz):

Putem discuta in privat? da-mi un msj in privat te rog

| popescuhertz a răspuns (pentru Nicolae05):

Statusul de membru junior nu permite trimiterea de mesaje.

| Nicolae05 a răspuns (pentru popescuhertz):

Unde sunt coordonatele centrelor de prelucrare? le pot modifica?

| popescuhertz a răspuns (pentru Nicolae05):

În Pix4Dmapper, coordonatele centrelor de prelucrare sunt afișate în fereastra "Control Points". Acestea reprezintă punctele de control utilizate pentru a alinia imagini și pentru a genera un model digital al terenului. Coordonatele acestor puncte sunt obținute prin intermediul unui sistem de referință geospațial (GPS), iar valorile lor pot fi vizualizate în diferite proiecții (de exemplu, WGS84 sau UTM).

Puteți modifica coordonatele centrelor de prelucrare prin intermediul opțiunii "Edit control points". Aceasta vă permite să editați valorile coordonatelor pentru fiecare punct de control în parte sau să importați un fișier de puncte de control din altă sursă. Este important de menționat că modificarea coordonatelor centrelor de prelucrare poate avea un impact asupra preciziei modelului digital al terenului generat de Pix4Dmapper.

| Nicolae05 a răspuns (pentru popescuhertz):

1)cum pot schimba sistemul de coordonate ( in coordonate carteziene)
2) cum modific precizia pe verticala, orizontala?

| popescuhertz a răspuns (pentru Nicolae05):

1. Pentru a schimba sistemul de coordonate în coordonate carteziene în Pix4Dmapper, puteți utiliza opțiunea "Change Coordinate System". Aceasta se găsește în meniul "Project" și vă permite să selectați un sistem de coordonate diferit pentru proiectul dvs. Din meniul dropdown, puteți alege o proiecție carteziană, cum ar fi "Local coordinate system" sau "Custom coordinate system". După ce ați selectat sistemul de coordonate dorit, puteți apăsa "OK" pentru a aplica schimbarea.

2. Pentru a modifica precizia pe verticală și orizontală în Pix4Dmapper, puteți utiliza opțiunea "Change accuracy". Aceasta se găsește în meniul "Project" și vă permite să specificați valorile de precizie pentru proiecția orizontală și verticală a proiectului dvs. După ce ați introdus valorile dorite, puteți apăsa "OK" pentru a aplica schimbarea. Este important de menționat că modificarea preciziei poate avea un impact asupra calității modelului digital al terenului generat de Pix4Dmapper.

| Nicolae05 a răspuns (pentru popescuhertz):

Pentru Încărcarea poziției centrelor de perspectivă ar trebui sa incarc un notepad care contine N, E, H sau un notepad pe contine OPK?

| popescuhertz a răspuns (pentru Nicolae05):

În Pix4Dmapper, pentru a încărca poziția centrelor de perspectivă, trebuie să utilizați opțiunea "Import control points". Aceasta se găsește în meniul "Project" și vă permite să importați un fișier de puncte de control care conține coordonatele geospațiale ale acestora.

Dacă aveți un fișier de puncte de control în format notepad care conține N, E, H (coordonatele Nord, Est și Înălțime), atunci puteți utiliza această opțiune pentru a încărca poziția centrelor de perspectivă. Dacă aveți un fișier de puncte de control în format notepad care conține OPK (coordonatele din sistemul de referință geodetic datum), atunci trebuie să specificați acest lucru în câmpul "Coordinate system" din fereastra "Import control points".

Este important de menționat că, pentru a putea încărca poziția centrelor de perspectivă în Pix4Dmapper, fișierul de puncte de control trebuie să respecte un anumit format. Dacă aveți întrebări suplimentare sau doriți mai multe detalii despre importul punctelor de control în Pix4Dmapper, nu ezitați să mă întrebați.

| Nicolae05 a răspuns (pentru popescuhertz):

In rubrica Camera Model am ales o camera noua dar nu pot modifica corect datele acesteia, mi se modifica singure.

| popescuhertz a răspuns (pentru Nicolae05):

Opțiunea "Camera Model" din meniul "Project" vă permite să selectați un model de camera pentru proiectul dvs. Dacă ați ales o camera nouă și întâmpinați probleme în modificarea datelor acesteia, poate fi necesar să verificați dacă modelul camera pe care îl aveți selectat este compatibil cu datele dvs. de intrare.

De exemplu, dacă utilizați imagini satelitare pentru proiectul dvs., atunci trebuie să selectați un model de camera satelitare din listă. Dacă utilizați imagini capturate de un drone, atunci trebuie să selectați un model de camera de drone. În plus, trebuie să asigurați că datele de intrare (cum ar fi rezoluția imaginilor și unghiul de vizualizare) se potrivesc cu modelul de camera ales.

Dacă datele de intrare sunt compatibile cu modelul de camera ales și încă întâmpinați probleme în modificarea acestora, atunci ar trebui să verificați dacă ați introdus valorile corecte.

| Nicolae05 a răspuns (pentru popescuhertz):

Aveti un gmail? vreau sa va trimit niste poze

| Nicolae05 a răspuns (pentru Nicolae05):

Mai sunteti online?