| Krxty17 a întrebat:

Am un laptop cu placa video integrata (dedicated video memory 32) am incercat sa o maresc din bios dar nu am optiunea
am vazut pe internet un program dar acela functioneaza doar de la generatia a-4-a in sus de procesoare. se poate sa-mi face-ti rost de un program asemanator?
am un i3 3120m 2. 5ghz
placa video Intel hd graphics 4000
8 gb ram ddr3

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca scrie "dedicated video memory 32"inseamna ca ai si dedicata. Intel hd graphics 4000 inseamna ca este integrata in procesor. Daca este adevarat trecerea de pe una pe alta se face in mod automat de pe cea mai mica pe cea mai mare. Nu trebuie sa te chinui tu. Daca ai numai cea integrata ea da maximul automat si nu poti scoate mai mult.

| cristimihailov a răspuns:

Salut,

Exista doua abordari pentru memoria video. Prima abordare este aceea de memorie dedicata. A doua este aceea de memorie shared.

Memoria dedicata este situatia in care placa video are memoria ei proprie si personala, pe care o foloseste exclusiv pentru ea insasi. In general placa cu acest tip de memorie este mai performanta (deoarece isi acceseaza memoria ei).

Memoria shared este metoda iefftina prin care placa video se serveste din memoria sistemului de o bucata pe care o foloseste la operatiole sale. Deoarece memoria sistemului este in alta parte si este folosita de mai multe componente, accesul la aceasta memorie se face printr-un protocol (generic spus bus - care are si o componenta hardware de regula). Acum folosind informatia prin bus, apar intarzieri. Datorita protocolului. Asa ca memoria shared este mai lenta. Dar are si posibilitatea sa fie extinsa (ca spatiu, in functie de necesitatile sistemului).

In cazul tau, personal nu cred ca este posibila extinderea pe care o doresti din simplul fapt ca este dedicata.

Este mai dificil sa faci o placa hibrida (care are de exemplu o memorie si restul sa vina share-uita cu sistemul) datorita faptului ca memoria dedicata este mult mai performanta si mai usor de utilizat decat cea shared, tehnic ca implementare vorbind).

In cazul tau programul pe care l-ai vazut nu face decat sa utilizeze doua aspecte: odata optiuni din bios (daca ai) sa le seteze pe ascuns ca sa zic asa. A doua metoda a programului ar putea fi sa activeze o forma de transfer intre memoria sistemului si placa de baza. Sa o simuleze. Dar ruland de sub un sistem de operare o poate face foarte inceata.

In plus este vorba ca si placa video in sone sa stie de acest concept, deoare procesorul unitatii grafice (gpu) ar trebui sa stie cum sa utilizeze memoria.

Pe scurt... nu vrei asta. Ai o memorie mai mare dar ce folos daca o folosesti la timpi de posta.