| Sandu3 a întrebat:

Salut.Ce trebuie sa fac in concret, pas cu pas (daca nu e mult de explicat)pentru a trece de la Windows la Linux? Linux Mint parca asa-i spune.Nu stiu cu ce"se mananca"acest sistem de operare dar se pare ca e laudat pe unde am mai citit. Windows 10 imi face figuri si nu pot trece la varianta 11 din cauza ca am doar BIOS.Deci cam ce trebuie sa fac sa trec pe Linux si daca este si in limba romana,de exemplu.E greoi,e de neinteles,e ciudat,e mai bun, cum e?

18 răspunsuri:
| Dragosstpu a răspuns:

Sunt multe distributii (distro) de GNU/Linux. Mint este una foarte buna. Descarci imaginea ISO a distributiei de pe site. Folosind programul Balena Etcher, pui imaginea ISO pe un stick usb. Dai restart la calculator. Si in timp ce se deschide apesi de multe ori F10/F11/F12, nu stiu exact care dar iti va aparea un meniu cu dispozitivul care vrei sa boot-eze. Si alegi stick-ul usb. De acolo se va deschide installer-ul distributiei. Dar foarte important, inainte de a face asta, fa back-up la toate fisierele personale.

| doctorandus a răspuns:

Linux e prea complicat pentru incepatori, foloseste https://support.google.com/chromeosflex/answer/11541904?hl=en

Si da, in ChromeOS poti folosi Debian Linux. Dar nu e obligatoriu.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca nu știi cu ce se mănâncă nu trece pe Linux. Ai să ai probleme constant pe urmă.

| RobocopBuisness a răspuns:

Pe Linux ai alte programe decât pe Windows, așa că ai grijă:

- Programe Windows → Alternative Linux

Windows Explorer (File Explorer) → Nemo, Thunar, Dolphin, PCManFM

Notepad → Leafpad, Xed, Mousepad, Gedit

Notepad++ → Geany, Kate, Sublime Text (cross-platform)

Microsoft Office → LibreOffice, OnlyOffice, WPS Office

Windows Media Player → VLC, MPV, SMPlayer

Microsoft Edge / Internet Explorer → Firefox, Chromium, Brave

Paint → Pinta, KolourPaint, GIMP (mai avansat)

WinRAR / 7-Zip → Ark, Xarchiver, PeaZip

Windows Defender → ClamAV, ClamTk (dar în Linux nu prea ai nevoie de antivirus)

Control Panel → System Settings din distro (Ubuntu Settings, KDE System Settings etc.)

cmd.exe / PowerShell → Terminal (bash), zsh, fish

Task Manager → System Monitor, htop, btop

Windows Update → Update Manager / Software Updater

Microsoft Store → Software Center, Discover, Synaptic, Flatpak Store (Flathub)

- ️ Gaming

DirectX → Vulkan, OpenGL

.exe launcher → Wine, Bottles, Lutris, Steam Proton

- ️ Foto / editare

Photoshop → GIMP

Lightroom → Darktable, RawTherapee

- Audio

Audacity (există și pe Windows) → Audacity

FL Studio → merge cu Wine / sau LMMS (alternativă)

| mariuspinciuc a răspuns:

Prima dată trebuie să îți dai răspunsuri la niște întrebări și anume: ce făceam pe windows și trebuie neapărat să fac pe Linux? Dacă lucrai doar în Office (word, excel, powerpoint), liniștit poți face asta și în Linux. Dacă faci editare video, cam greu cu softurile corespondente din Windows în Linux. Adică sunt softuri și în Linux dar nu la fel de performante. Și acum intervine partea mai sensibilă: dacă te jucai mult în WIN 10 și vrei să te joci la fel de mult în Linux, depinde de joc. Eu am instalat STEAM în linux, cumpăr jocuri de pe ENEBA și le instalez prin Steam. Sunt foarte multe jocuri care merg și în Linux dar sunt multe care nu merg, depinde pe care vrei să le joci. Dacă te uiți la filme, NETFLIX, YOUTUBE etc. alea funcționează toate în linux nu se pune problema. Acum, trebuie să ții cont că Linux folosește alt sistem de partiții față de windows. Dacă WIN folosește partiții FAT sau NTFS, Linux folosește partiții cărora li se spune EFI, EXT4 (există EXT 1, 2 și 3 dar cele mai noi sunt EXT 4) și SWAMP.
Linux vede partițiile din windows însă windows nu vede partițiile EXT sau swamp. Ideea este cum partiționezi ssd ul sau hardul ca să poți instala Linux. Foarte simplu: pe spațiul nepartiționat trebuie să creezi acele partiții de care are nevoie linux și anume: 1. creezi o partiție EFI de 1 Gb pe care se va instala sistemul de bootare a linuxului (i se zice meniul de Grub). 2. Creezi o partiție ROOT (are semnul ăsta "/ ") în format EXT 4 de aproximativ 70 Gb (personal eu o creez de 120 Gb sau mai mult) unde se va instala Linuxul. 3. Creezi o partiție HOME în format EXT 4 (așa se numește, HOME) unde Linuxul sau tu vei stoca fișiere (muzică, filme torenți etc). 4. Creezi o partiție Swamp de cam jumătate din câți rami ai (dacă ai 16 Gb de rami o faci de 8 Gb). Asta cu swamp nu este neapărat nevoie să o faci deoarece este pentru sisteme mai vechi. Deci poți să nu o faci. După ce ai partiționat astfel, dai instalare. Tot ce am zis până acum se regăsește în meniul de instalare al linuxului când bootezi de pe stick trebuie doar să ai în vedere ce am zis. Acuma care distribuție e mai bună? aruncă o privire aici: http://distrowatch.com/. În dreapta sunt cotate cele mai bune distribuții din ultimele 6 luni. Tot de aici poți să și descarci imaginile ISO cu care linux vrei. Eu personal folosesc Linux Mint, în dual boot cu Windows și mai mult stau pe Linux. Distribuția ZORIN arată aproximativ ca Windows însă ține cont de ce am zis că arată pe dinafară dar pe interior tot linux este. În final cum instalezi programe în Linux? Simplu, programele se regăsesc în magazinul Software (orice Linux are un magazin de Software gratuit ca spre exemplu Magazin Play din Android). Dacă spre exemplu WHATSAPP nu se regăsește, trebuie instalat prin terminal cu comenzi specificate pe pagina producătorului de soft. Sper că ai înțeles cât de cât și baftă la linuxat!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Am circa 10 ani de când am trecut pe Linux Mint. Nu am avut decât puțin ajutor pe net, dar cu răbdare am putut face multe. Nu mai trec pe Windows nici dacă mă plătește. Dacă vrei ajutor dă-mi un mesaj în privat!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Apropo! Dacă eu, care sunt bătrân, am învățat ție-ți va fi cu mult mai ușor.

| eagleneagle a răspuns (pentru Dragosstpu):

Salut! Imi poti explica cum pot avea dual-boot, Windows11 + LINUX?
Fara sa folosesc un ssd dedicat pentru fiecare OS in parte, cum imparti un ssd in doua partitii, una cu Windows11 si cealalta cu Linux?

| Dragosstpu a răspuns (pentru eagleneagle):

Salut! In installer, la unul dintre pasi te intreaba daca vrei sa instalezi Linux alaturi de sistemul curent sau sa il stearga si sa ramana noul sistem linux. Alegi prima varianta. Alternativa mai tehnica ar fi sa faci partitionare manuala. Uite aici un tutorial: https://askubuntu.com/......stallation

| eagleneagle a răspuns (pentru Dragosstpu):

Credeam ca este mai complicat, dar, aparent "pare" destul de simplu... Nu am mai facut asta niciodata pana acum, sper sa nu fac ceva gresit si sa se brick-uiasca ssd-ul.

| LPCTSTR a răspuns:

Cei cu experienta in IT se descurca mai bine decat utilizatorul normal, asta-i clar, insa avantajul ca vorbim de linux in 2025 fata de 2015 este ca majoritatea distributiilor linux vin cu carje si comunitati unde vei gasi majoritatea problemelor gata-rezolvate.
Engleza sa stii (sau sa folosesti translate) si in rest te descurci.

| NLS a răspuns:

Da, ai suport full pentru limba romana pe Linux (fie el Mint, Zorin, sau alta distributie).

Daca NU ai nevoie de un program CAD (in special 2D, caci pentru 3D exista ceva decent),
si de editare foto la nivel mai avansat, poti trece linistit pe Mint. (Sau pe ZorinOS Core, e la fel de bun).

Creezi stickul cu Rufus sau cu Ventoy (exact ca si la Windows de altfel),
bootezi de pe stick,
iti va intra intai in modul Live, unde poti vedea cum arata si cum se misca, si ce programe preinstalate contine.
Poti vedea daca iti cunoaste hardware-ul (microfon, imprimanta, webcam, etc).

Nu te sfatuiesc totusi sa instalezi programe si drivere aici.
Ci sa instalezi varianta Full intai. O sa gasesti o pictograma pe ecran, numita Install (Linux) Mint.

NU UITA SA ITI SALVEZI intai tot ce ai pe partitia cu Windowsul si doresti sa pastrezi, pentru ca se va sterge.

Daca doresti sa instalezi Mint in locul la Windows 10,
ai aici un mic ghid

https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/install.html

Trebuie sa bifezi "Install Multimedia Codecs", (pasul 4 in linkul meu)

si in etapa imediat urmatoare:
"Erase Disk and Install Linux Mint" (pasul 5 in linkul meu)

Daca ai nevoie de programe, e simplu:

toate browserele majore exista, inclusiv Edge.
DAR recomand Firefox sau Chromium sau WaterFox

fisiere video si filme:
instalezi VLC

poze, imagini: XNView, si multe altele

muzica: Clementine, Rhythmbox, Audacious, Strawberry, Spotify

suita Office: LibreOffice, WPS Office

programe pentru fisiere PDF: PDF Arranger sau PDF Master Editor Free

dock: Plank

program pentru a vedea indicatii despre sistem: CPU-X

client pentru fisiere t-o_r_e_-t: qBit

program pentru imagini ISO: PowerISO sau K3b sau Acetone

program pentru citit carti sau convertit intre diverse formate: Calibre, etc

Telegram, Signal - exista
client pentru Whatapp: Whatsie, WhatsDesk sau folosesti Whatsapp in browser

Daca doresti sa arhivezi fisiere: Ark

client de irc : HEX

programe pentru controlul imprimantelor 3D exista: CURA, OrcaSlicer, Prusa Slicer, BambuStudio

Modelare 3D: FreeCad

program pentru modelare 3D si animatie: Blender

editare foto: GIMP (suficient pentru uz personal), RawTherapee, DarkTable

program pentru grafica vectoriala: Inkscape

Editare video: OpenShot, ShotCut, KadenLive, Flowblade sau DaVinci Resolve (!) cu mentiunea ca eu nu am reusit sa instalez Resolve pe LinuxMint, ci pe alta distributie (NOBARA).

Si probabil mai sunt multe alte softuri ce merita mentionate si folosite, dar nu le cunosc nici eu pe toate, ma joc cu Mint si Zorin de putin timp, pe 2 laptopuri vechi.

Chestia e ca daca nu ai nevoie de un program bun de proiectare gen Autocad 2D, si daca nu ai nevoie de editare foto la nivel profesionist (Photoshop, Affinity), atunci Mint sau Zorin sunt tot ce ai nevoie.

DACA doresti jocuri (eu nu am testat inca cum merg):
functioneaza multe, aproape toate de pe Steam, GOG, etc

Insa cel ai bine functioneaza pe NOBARA sau BAZZITE (pentru ca au drivere video mai bune).

Daca ai nevoie de ceva concret, imi poti scrie si pe privat.
O sa incerc sa te ajut/asist, in limita timpului disponibil.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru doctorandus):

Ete nah, e prea complicat. Sint si unele distro-uri mai cryptice, dar sa nu le bagam pe toate in aceeasi oala! Omul a zis de Mint.

| doctorandus a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Sunt multi care sunt atehnici.

| NLS a răspuns (pentru doctorandus):

Tatal meu, la 72 de ani, nici nu a sesizat diferenta cand i-am bagat in primavara Mint MATE. (ii explicasem totusi ca e "alt fel de Windows").

Nu face el chiar mare lucru pe el (putin LibreOffice, filme, muzica, poze, surf pe net, comenzi online, chat cu mine, imprimare de documente uneori), dar odata ce ai softurile necesare instalate (si slava Domnului, pe Mint sau Zorin nu sunt greu de instalat majoritatea, doar la Calibre am avut nevoie de Terminal), procesul nu e cu mult diferit.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru eagleneagle):

Nu exista bricuit. Bootezi de pe un stick si ii razi toate partitiile in caz de ceva...

| NLS a răspuns (pentru mariuspinciuc):

Whatsapp, client original creat de compania mama META, nu exista in Linux.
Insa exista "clone" create de altii: Whatsie, WhatsDesk, ZapZap, etc
SAU folosesti versiunea web, in browser.

| NLS a răspuns (pentru NLS):

Ca sa creezi stickuri bootabile, in Linux nu ai Rufus sau Ventoy (Ventoy exista, dar nu are interfata grafica, si ca sa instalezi una, e putin mai complicat pentru un incepator).
INSA ai
Balena Etcher,
USB Image Writer
WoeUSB (WoeUSB-GTK, cu interfata grafica)

daca doresti un fel de Paint mai avansat, ai Krita (soft pentru pictura, dar are si functionalitate de baza, gen Paint).

Daca doresti sa faci muzica: Ardour, Reaper sau Bitwig Studio
Daca doresti sa mixezi muzica: Mixxx

Cum spuneam, doar softuri de proiectare serioase nu gasesti, (FreeCAD e decent pentru uz casnic).
Softuri de proiectare 2D nu cunosc nimic serios, LibreCAD mi se pare haotic chiar si mie, obisnuit cu CAD-ul.