5ghz are o raza a semnalului mai mica decat celei de 2.5 ghz DAR o viteza superioara celei de 2.5 ghz daca este mai aproape de router... in schimb cel de 2.5 are o viteza mai mica dar o raza de acoperire mult mai mare!
De aceea ai semnal slab, plus ca mai sunt si pereti etc.
N-ai ce să-i faci. Prietenul de mai sus ți-a explicat foarte bine că 5 Ghz are lățime mare de bandă dar bate foarte puțin. La 5 metri de routerul cu 5 Ghz, fără pereți deja îți scade semnalul la jumate. Când trece și prin pereți deja aproape nu îl mai ai. Dacă vrei un semnal bun pe 5 Ghz trebuia de la început să-ți iei un sistem mesh (caută pe internet). Este format din două sau mai multe routere (extendere) care se leagă în rețea. Sistemul este recomandat acolo unde sunt pereți mulți sau în case mari cu etaj. Eu personal am într-un apartament cu 2 camere un mesh de la digi cu care am rezolvat problema semnalului deoarece cu extenderul dinainte era sub orice critică (cu extenderul aveam viteză de 20 Mb maxim în cealaltă cameră pe 2, 4 Ghz iar acum cu mesh am 300 de Mb pe 5 Ghz). Însă ține cont și de routerul de bază pe care îl ai, anume cu cât aruncă semnalul maxim? Că dacă îți aruncă 300 de Mb, semnalul ăla se împarte la laptop, telefoane tablete și degeaba îți pui mesh că n-are ce semnal să împingă.
Routerul e ce trebuie însă extenderul nu. Uite ceva de genul: https://www.emag.ro/......DBVVLPMBM/