| DeeDee007 a întrebat:

Am nevoie de un referat pentru liceu despre fructoza.de unde as putea lua mai multe informatii?

5 răspunsuri:
| Turquoise a răspuns:

- fructoza este un monoglucid, solubil în apă şi aproape de două ori mai dulce decât glucoza
- fructoza se găseşte liberă în natură sau intră în componenţa unor glucide cu mai multe molecule (zaharoza, inulina)
- fructoza predomină în fructele dulci şi în miere
- in organismul uman fructoza trece greu în stare de glucoză iar metabolizarea ei este mai înceată. Datorită acestui motiv precum şi ca o consecinţă a gustului foarte dulce (necesită o cantitate mai mică) se poate utiliza ca sursă naturală de "dulce" şi de către diabetici (cu prudenţă).
- fructoza este singura glucidă care se metabolizează pasiv (nu are nevoie de insulină)
- considerată până nu demult cea mai asimlabilă şi mai sănătoasă glucidă, fructoza şi-a dovedit şi anumite neajunsuri. Deşi prin funcţia cetonică iniţează arderea grăsimilor, în acelaşi timp stimulează asimilarea şi sinteza unor lipide, dintre care cele mai de temut sunt trigliceridele.
- Fructoza este recomandata celor care practica regimuri de slabire, cu supravegherea indicelui glicemic al alimentatiei (ca ex : regimul disociat lipoglucidic), sportivilor, celor care desfasoara o activitate intelectuala sau stresanta, persoanelor de varsta a treia, persoanelor cu hiperglicemie, cu supravegherea glicemiei
- Fructoza poate fi folosita in gospodarie pentru : indulcirea bauturilor stimulente (cafea, ceai, cacao), indulcirea fructelor proaspete, la prepararea compoturilor si a gemurilor, avand un efect conservant mai mare ca a zaharului, datorita osmolaritatii mai ridicate, la prepararea dulciurilor.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fructoz%C4%83

Generalitati

Fructoza este o monozaharida prezenta din abundenta in fructe, in anumite legume si in miere. Aceasta are o putere de indulcire superioara zaharozei (zaharul utilizat curent in alimentatie). Fructoza este asimilata mai lent decat glucoza in organismul uman, dar pune aceleasi probleme ca aceasta din urma in cazul diabetului si al obezitatii. Ea intra in compozitia zaharozei si a sorbitolului.

Fructoza poate provoca disconfort abdominal

Fructoza poate cauza un discomfort abdominal la anumite persoane si mai ales in cazul copiilor, problema insotita de balonari si/sau de diaree; rolul sau in aceste tulburari nu este clar elucidat.

Studiile asupra cantitatii de gaze produse, realizate prin masurarea hidrogenului expirat de o persoana, demonstreaza ca cu cat este mai mare raportul intre cantitatea de fructoza/glucoza ingerata (cum este cazul anumitor fructe sau sucuri de fructe), cu atat disconfortul abdominal va fi mai pronuntat si cantitatea de hidrogen expirat va fi mai mare. Invers, daca raportul fructoza/glucoza ingerata este aproximativ unitar, atunci hidrogenul expirat tinde spre valoarea sa normala si semnele abdominale dispar.

Fructoza continuta in sucul de mere

Au fost efectuate numeroase studii asupra copiilor, care s-au desfasurat prin ingerarea de catre acestia a sucurilor de fructe, in special a sucului de mere ce contine mai multa fructoza decat glucoza si a sucurilor de pere sau de struguri ce contin fructoza si glucoza in cantitati echivalente.
e pare ca sucul de mere provoaca mai multe colici abdominale decat celelalte sucuri si acest lucru este valabil in special pentru bebelusi; aceste probleme se pot datora raportului ridicat de fructoza/glucoza si prezentei sorbitolului ce duce la aparitia gazelor intestinale, fapt care explica balonarile si disconfortul abdominal aparute in urma ingerarii sucului de mere.

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza este o boala ereditara datorata deficitului unei enzime: fructoza-1-fosfat aldolaza.

Aceasta maladie metabolica este caracterizata prin varsaturi, anorexie, apatie, retard in inaltime si ponderal, hepatomegalie (un ficat marit). O cantitate mare de fructoza ingerata de catre aceste persoane poate duce la insuficienta hepato-celulara, sindrom hemoragic si icter.

Analiza sangelui dupa ingerare arata hipoglicemie, hipoproteinemie, marirea timpului de coagulare, cresterea numarului de transaminaze hepatice si a bilirubinei, toate acestea ducand la o alterare majora a functiei hepatice. Insuficienta hepatica este asociata cu alterarea functiei renale ce se face simtita prin semnalele sale biologice proprii, cum ar fi prezenta glucozei si a fructozei in urina.

In general, un copil care sufera de un deficit in fructoza-1-fosfat aldolaza nu se manifesta in timpul hranirii la san sau cu lapte matern. Insa, odata cu diversificarea alimentara, cu introducerea in alimentatia acestuia a fructelor, legumelor, mierii sau a zaharului, ce contin fructoza, copilul va prezenta simptomele intolerantei alimentare.

Acesta va manifesta adesea o aversiune pentru alimentele ce contin fructoza, iar daca parintii insista sa manance tot, atunci diagnosticul poate fi intarziat. Gena enzimei deficiente este cunoscuta si poate fi deci investigata pentru a pune diagnosticul acestei boli.

Tratamentul consta in eliminarea totala a fructozei, a sorbitolului si a zaharozei din alimentatie si pe toata durata vietii. Din acel moment semnele de insuficienta hepatica si renala dispar in cateva zile.

| Sin a răspuns:

De pe google.
Dai search si aflii.Nu-i asa greu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fructoza este compus organic cu formula brută C6H12O6, aparţinând clasei zaharidelor, monozaharidă de tipul cetohexozelor, epimer al glucozei. După glucoză este cea mai răspândită monozaharidă. Apare în stare liberă în fructele dulci şi în miere sau combinată în di-, tri- şi polizaharide.