| Oana_5036 a întrebat:

Cine stie cum se prepara catina? Retete, ceva?

Răspuns Câştigător
| FulgerMQ a răspuns:

Reteta de baza: 1 kg de fructe de catina, putina apa, zahar in volumele recomandate mai jos.
Mod de preparare: Fructele se spala in 2-3 ape, apoi se zdrobesc cat se poate de bine (cel mai simplu e sa folosim storcatorul de fructe) si se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune deoparte, iar peste resturi (seminte, coji etc.) se mai pune putina apa (cam o cincime din cantitatea totala), se amesteca, se lasa 20-30 de minute si se mai storc o data. Sucul rezultat se amesteca la rece cu zahar, in urmatoarele variante: Varianta 1 - 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahar. Exemplu: 500 ml suc si 500 g zahar sau 250 ml suc si 250 g zahar. Varianta 2 - 1 parte volum suc + 1, 5 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 750 g zahar sau 250 ml suc si 375 g zahar. Varianta 3 - 1 parte volum suc si 2 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 1 kg zahar sau 250 ml suc si 500 g zahar.
Varianta 1 este mai acrisoara, varianta 3 este dulce. Majoritatea barbatilor prefera varianta 2. Copiii prefera variantele 2 si 3. Doamnele prefera varianta 2. Eu prefer varianta 1 si 2. La varianta 2 si 3 se poate adauga acid citric (sare de lamaie), dupa gust.
Daca nu se bea imediat, sucul de catina se tine la rece sau se adauga 1-2 aspirine la 1 litru de suc. Dizolvarea zaharului se face la temperatura camerei in care se prepara sucul, pentru a se pastra vitaminele si aroma. Gustul este foarte placut, seamana cu un amestec de caisa si ananas. Culoarea este galben-portocalie, deosebit de placuta.
Efect: energizant, creste rezistenta la efortul fizic si intelectual, antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.
Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa minerala (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de efectele constatate.
Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere, portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 intre ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza acesteia, micsorandu-i efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezinta riscuri in aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.

0 răspunsuri: