doiny
| doiny a întrebat:

care sunt diferentele dintre nucleozide si nucleotide?

Răspuns Câştigător
| wizard_cristi a răspuns:

Nucleozidele sunt glicozilamine, formate dintr-o baza azotata si o riboza sau deoxiriboza. Prin fosforilarea lor sub actiunea kinazei, are loc formarea nucleotidelor, ce stau la baza formarii ADN si ARN-ului.
O nucleotida este un compus format dintr-un heterociclu, o pentoza si una sau mai multe grupari fosfat. Heterociclul este de obicei condensat cu o baza aromatica, formand bazele purinice (adenina, guanina) sau bazele pirimidinice (citozina, timina, iar în cazul ARN-ului timina este inlocuita de uracil). Pentoza este formata dintr-un ciclu pentaatomic: dezoxiriboza (la ADN) sau riboza (la ARN). Complexul astfel format este condensat cu 3 grupari fosfat si intra in unitatea structurala a ARN-ului sau ADN-ului.
(sursa: Wikipedia)

2 răspunsuri:
| rael a răspuns:

•Nucleozide = baze azotate + monozaharid (pentoza)
•Nucleotide = nucleozide + fosfat
sau cu mai multe cuvinte :
Nucleotidele sunt compuse din:
a. o bază purinică sau pirimidinică;
b. o monozaharidă şi anume o pentoză;
c. un rest de acid fosforic, esterificat cu unul din hidroxilii pentozei.
Prin hidroliza acizilor nucleici sau a nucleotidelor, cu amoniac mai concentrat (sau a celor din urmă cu nucleotidaze), se îndepărtează restul de acid fosforic şi se obţin nucleozide, compuse numai din baza purinică sau primidinică şi pentoză. Nucleotidele sunt deci acizi nucleozid-fosforici.

| Mx3 a răspuns:

Nucleotidul este unitatea functionala si structurala a ADN-ului si este format din baze azotate, pentoza si trifosfat. Nucleozidul este legatura dintre o baza azotata si dezoxiriboza.