| Stallone a întrebat:

Stie careva dieta keto a lui Andrei Laslau?

Răspuns Câştigător
| Amilik a răspuns:

Promotorii dietei ketogenice pentru culturisti, numita si dieta Keto, sustin ca sistemul dupa care functioneaza dieta Keto este destul de simplu.
Se stie ca glucidele (carbohidratii) prezenti in dieta noastra alimentara produc insulina (un hormon de "depozit") in pancreas. Insulina este folosita de catre organism pentru depozitarea glicogenului si a aminoacizilor in muschi, ceea ce face ca excesul de calorii sa fie transformat si "pastrat" de organism ca grasime.
Urmatorul lucru care se intampla in corp in timpul cand se tine dieta Keto este cresterea nivelului de catecolamine (grup de substante cu rol major in raspunsul la stres al organismului, dar si un hormon "mobilizator" pentru depunerea de grasimi), cortizol (cortizolul este un hormon corticosteroid produs de catre cortexul glandei suprarenale, hormon care este implicat in raspunsul la stress ) si al hormonilor de crestere.
In acest moment, corpul "intelege" ca nu mai exista carbohidrati (glucide) care sa fie folosite in arderile interne si cauta o noua "sursa de energie". Astfel, se trece la arderea depozitelor de grasime.
Acest lucru se intampla de obicei in timpul unui proces metabolic numie cetoza (cetoza este o stare patologica produsa de excesul de cetona in organism).
Cetoza se instaleaza cand ficatul nu mai dispune de glicogen si incepe sa produca cetoze (cetoza este si numele unei substanta monozaharide care contine cetona).

Dieta Keto versus dietele "clasice"
Mai exista un motiv pentru care dieta Keto pare sa functioneze (corpul sa arda grasimi in timp ce masa musculara nu este afectata). De obicei in timpul unei diete "clasice" ( indiferent ca vorbim de o diete pe baza de carbohidrati, diete fara grasimi sau diete sarace in calorii), corpul arde din depozitele de grasimi, insa in acest timp o buna parte dintre proteinele ingerate sunt transformate in glucoza pentru obtinerea de energie.
Pe de alta parte, in timpul metabolizarii grasimilor, proteinele nu pot fi transformate in energie.

Dieta Keto
In Dieta Keto nu se presupune ca renuntarea integrala la carbohidrati si antrenamentul muscular dur o sa duca cu siguranta la "topirea" depozitelor de grasime peste noapte.
De vreme de glicogenul este principala sursa de energie folosita de organism in timpul exercitiilor fizice, nu se pot "goli" toate depozitele in timp ce se practica un sport ca apoi acestea sa fie "reumplute". Daca ar fi asa, organismul ar arde proteinele drept "carburant", dar acest lucru nu se intampla, spun nutritionistii atletilor, in timp ce se tine dieta Keto.
De aceea, in dieta Keto sunt permise si chiar indicate "abateri". Se poate manca din cand in cand pizza, paste fainoase, paine, etc. Promotorii dietei Keto sustin ca acest lucru este benefic deoarece organismul produce insulina, aminoacizi si proceseaza carbohidratii iar organismul va putea rezista exercitiilor fizice intense obligatorii in dieta Keto.

Plan pentru dieta Keto
Planul saptamanal pentru dieta Keto presupune tinerea unei diete sarace in carbohidrati de sambata pana vinerea dupa-masa. Se consuma grasimi si proteine in fiecare zi, mai putin in zilele in care se fac exercitii fizice sustinute, pentru ca in acele zile nutritionistii atletilor recomanda mese alcatuite exclusiv din proteine - fara grasimi sau carbohidrati.
Vinerea fupa-masa, inainte cu aproximativ doua ore de antrenamentul fizic pentru ziua respectiva se pot manca doar-trei bucati de fructe. Fructele "pregatesc" ficatul sa se "incarce" pentru procesarea carbohidratilor (glucide) si ofera energia necesara pentru programul de exercitii fizice care trebuie sa fie extrem de intens. Apoi, de vineri seara pana la cina de duminica seara, se trece pe mese cu carbohidrati.

Probleme de sanatate produse de dieta Keto
Printre problemele de sanatate produse de dieta Keto se numara deshidratarea organismului si aparitia constipatiei.
Daca organismul este bolnav si are greutati in procesarea grasimilor, pot aparea reactii grave. Dieta Keto poate duce la scaderea densitatii oaselor (aparitia prematura a osteoporozei) si medicii curanti au observat si frecventa aparitie de probleme de sanatate a ochilor.
Dieta ketogenica poate duce la instalarea sindromului oboselii cronice.
Alte probleme de sanatate aparute la subiectii care au tinut dieta Keto si care au fost detectate de catre medicii specialisti sunt:
- functionarea anormala a ficatului
- aparitia de pietre la rinichi
- cresterea semnificativa anivelului de colesterol
- lipsa de calciu
- avitaminoze
- anemii
In loc de concluzie: medicii nu recomanda, ba chiar interzic cu desavarsire dieta Keto.
Dieta este dezechilibrata si este suportata cu greu si de catre un organism perfect sanatos!

0 răspunsuri: