| AfloareiRazvan a întrebat:

Am televizoare cu tub si vreau sa scot un ban pe ele. Cum sa procedez? Exista organizații care iau cuprul din ele sau ceva? Unde sa le vând?

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca sunt functionale, atunci le poti vinde pana la 100-150 lei bucata, prin anunturi date in ziar sau pagini de vanzari (olx, piata a-z, etc).
Daca nu mai sunt functionale, le poti vinde ca piese de schimb la depanatori TV.
Ce-ti raman, le poti demonta si vinde la fier vechi.

| andreia67 a răspuns (pentru Bula):

Am dat un Vestel din anii 2003-2005, cu tub bun si reparat complet (tv-ul ala duce inca 10 ani fara probleme) cu 100 lei cu mare tocmeala. La banii astia nu i-am dat garantie ci cuvantul de onoare ca tv-ul e testat/reparat din cap in cap. A durat insa cateva luni sa gasesc client. La fel, unul de 73 cm plat, tot Vestel l-am dat cu 150 lei tot dupa cateva luni. Si asta prin 2015-2016. La ambele le-am dat telecomenzi originale, noi-noute. Piata de CRT merge foarte slab, 50-100 lei cele functionale si fabricate dupa 2000 si se dau greu. La 300-350 lei se dau LCD/LED de 82 cm, unele chiar cu tuner digital.
CRT-urile nu au metal in ele (fier deloc, cupru cateva zeci de grame) si ala nu poate fi extras decat prin topire la temperaturi mari. Peste 80% din greutatea lor e sticla, reciclarea e destul de dificila si se face in fabrici specializate.

| Bula a răspuns (pentru andreia67):

Bobina de demagnetizare si ceea de deflexie de pe gatul tubului si transformatoarele sunt din cupru (cca 2-3kg), iar cositorul este de cateva sute de grame. Daca muncesti 2-3 zile si le recuperezi, primesti 30-40 lei pentru ele. Pentru transportul restului TV-ului platesti gunoierului 10-30 lei, deci in caz fericit ramai cu 30 lei pentru resturile din TV, adica 10 lei/zi de munca.

Daca e functional, mai bine fa-l cadou la un azil, o casa de copii sau o familie saraca.
Macar ai facut un act de binefacere.

| andreia67 a răspuns (pentru Bula):

Demagnetizarea am uitat-o. Aia are un pic mai mult cupru, de acord. Dar din greutatea bobinelor si transformatoarelor (care sunt foarte putine la tv moderne) marea majoritate este miez magnetic sau materiale izolante. Trebuie sa fii idiot sa muncesti 2-3 zile pentru 30-40 de lei. Eu as da la schimb tv functional pe tv defect + diferenta dar cam nimeni nu mai vrea tv CRT azi.

| Bula a răspuns (pentru andreia67):

Fa le donatie!
Si eu am avut cateva asdemenea aparate mai vechi, dar functionale (TV, monitoare, calculatoare etc), le-am donat unora care au avut nevoie, dar nu si-au putut permite repararea sau cumpararea unor sh.

Iti dau un link pentru asemenea donatii:
http://www.lucrurigratis.ro

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Bula):

Tu nu ai înțeles că el vrea sa scoată bani pe televizoare? Deci cade din start ideea cu donația, asa mai bine le pune la gheenă sau in fața blocului si gata le-a donat le iau gunoierii, dar el caută sa le vîndă, întradevăr se vînd greu de tot televizoarele cu tub, deoarece toti caută leduri full hd, dar mai sunt si oameni săraci care nu au salarii sau pensii mari, si se multumesc sa cumpere cu 100 150 lei un televizor ca sa vadă un film o știre, dar trebuie sa ai rabdare pină vei gasi clientul.

| Bula a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Dupa dunatie si lucrul bine ajutat, si el va primi candva rasplata, cand nici nu se va astepta!

| DanielCluj a răspuns (pentru Bula):

Nu mai vorbiti prostii.Intr-un tv.normal(cu diagonala 51 cm)cuprul din bobinele de deflexie si din bobina de demagnetizare are cam 0, 5 KG, la jumatatea asta de kg se mai adauga poate 100 de grame din transformatoarele de la intrarea tensiunii de 220v, de la transformatorul chopper si de la cel de linii(care se desface extrem de grau fiind turnat in rasina epoxidica).

| Bula a răspuns (pentru DanielCluj):

Eu nu am vorbit de televizoarele mici, ci despre cele vechi (generatia Grundig Super Color) de peste 60cm diagonala. happy

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Pe olx vinde l

| Freya1 a răspuns:

Poti sa mergi sa iti iei un electrocaznic la schimb si sa ai reducere sau sa il dai la fier vechi cauta in zona ta si vei gasi un sediu sau poti sa il duci undeva la reciclare sau ceva de genu

andreia67
| andreia67 a răspuns:

Cate ai? Sunt functionale sau defecte? Sunt generatii mai noi (sub 15-20 de ani) sau mai vechi? Daca sunt functionale le poti vinde pe OLX sau alte siteuri de anunturi cu 40-100 lei bucata (Atentie! se dau destul de greu). Daca sunt defecte le poti da la firmele care recicleaza deseuri electrice/electronice, pretul e undeva la 30 bani-50 bani pe kg deci un tv mediu (de 51-54 cm diagonala) valoreaza undeva la 5-7 lei maxim. Tot la pret de deseu poti incerca sa le mai dai pe la depanatori locali. Din ce localitate esti?
P.S. Peste 80% din greutatea unui televizor CRT este sticla (tubul cinescop are peste 90% sticla). Cupru este foarte putin (in bobina de deflexie, trafo linii si trafo chopper), cateva zeci de grame maxim.
In niciun caz sa nu le arunci in natura.
Daca esti din Bucuresti sau imprejurimi poate ma intereseaza.

| Asdfghjklzxcvbqwertyuiop a răspuns:

Lu' bunicu. I-l dai lu bunicu că îți dă vreo 10 lei să îți cumperi niște pufuleți sau niște ciocolata