| pisicaextraterestrav2 a întrebat:

Buna! Am 15 ani si habar n-am ce se va intampla la facultate. Se tot vorbeste inca pe acum despre bac. Si cica trebuie sa invatam. Meanwhile, niciun coleg de al meu nu e interesat de nimic. Clasa e atat de linistita, zici ca li s-a luat sa vorbeasca. De invatat, nu invata nimenea. Daca e, doar pentru nota sau bursa. Sa treaca clasa, cariera-nimic.


In fine, nu am stiut niciodata cum sa raspund la intrebarea "ce vrei sa te faci cand vei fi mare".
Nu am niciun raspuns. Nici la chestiile pe care imi place sa le fac nu ma pricep. Deci, cum aleg o facultate si o cariera? Ce sa fac ca sa intru la facultatea dorita.

Răspuns Apreciat de Editori
| nevermind1234 a răspuns:

Într-adevăr, să fii înconjurat de colegi lipsiți de motivație nu este un mare avantaj pentru tine, dar ar trebui să ieși din acest "cerc vicios" măcar în timpul liber. Să te integrezi in grupuri de fete de la licee bune, sau poate ai cunoștințe care sunt la facultate și cu care te poți împrieteni astfel încât sa petreci mai mult timp cu ele. Găsește forumuri cu adolescenți care discuta intens despre pregătirea pentru viitor, sau grupuri de Facebook. Poți sa creezi chiar tu un grup. Poate căutând pe Youtube clipuri, documentare despre ce ti-ar plăcea ție sa faci in viitor te poate ajuta sa te motivezi. Am fost in aceeași situație ca tine si nu am făcut nimic... si acum îmi pare rău...deci, dacă te ajută, imaginează-ți ce ai gândi peste 4-5 ani despre tine în cazul in care renunti să te lupți acum. Mult succes!

3 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Buna.Tu trebuie sa iti respecti ritmul tau, nu sa cazi in acest mood delasator conturat de toti colegii tai, pentru ca nu iti face deloc bine.Pe termen lung e daunator sa te gandesti : E ok, nu stiu ce vreau sa fac, dar nici alti colegi nu stiu, vad eu mai incolo, nu-i bai.

Sa stii ca pe multi i-au invatat parintii sa nu zica nimic in ce priveste planurile de viitor, ca nu cumva sa aiba concurenta sau sa primeasca reprosuri, sa auda barfe etc. in caz ca nu le iese.Zic asta pentru ca si pe mine m-au sfatuit la fel, dar acum la maturitate imi dau seama ca este o prostie.Este util sa vorbesti cu ceilalti despre planurile tale si sa va incurajati reciproc, asta daca ai un cerc de prieteni decenti.Cat despre colegi, mai incolo nu fi surprinsa daca pe unii care acum plutesc pe langa tot ce se intampla ii auzi ca au deja stabilite niste drumuri precise in ce priveste facultatea si implicit cariera.

Apoi, nimeni nu s-a nascut bun la orice de pe planeta asta.Secretul e sa alegi un lucru si sa te tii de el pana devii cel mai bun, nu sa te evaluezi eronat si sa zici ca nu te pricepi.Pai daca nu te pricepi, pe baza a ce spui asta? Cineva care se pricepe ar sti sa spuna, dar nu cred ca tu iti poti aprecia activitatea in mod obiectiv si constructiv.Deci, ce ziceai ca iti place sa faci, mai exact? Catre ce materii ai inclinatie sau ce domeniu? Incearca sa-ti raspunzi la niste intrebari de tipul : Unde ma vad peste 5-10-15 ani? Si vezi ce mai spune lumea pe aici:
https://www.youtube.com/results?search_query=cum+alegi+facultatea

Daca la anul inca esti indecisa, poate e mai intelept sa nu alegi o facultate doar asa, ca sa zici ca nu ai ramas pe langa, cand toti din jur devin studenti, si sa-i multumesti pe parinti, fiindca asta se va intoarce impotriva ta.Cunosc astfel de exemple, iar acele persoane s-au lasat prin anul I sau II.E putin pacat sa pierzi niste ani de la buget.In schimb, sunt destule persoane care stau un an acasa dupa liceu si se mai decid ce vor sa faca, se mai pregatesc etc.Atentie, e foarte usor sa cazi in lene, delasare si mai multaa confuzie cu aceasta ultima varianta, prin urmare poti spune ca exista avantaje si dezavantaje.Cu parintii ai vorbit despre tot ce simti acum? Te-ar putea ajuta mai mult decat crezi.Mult succes!

| Standt a răspuns:

Trebui sa faci ce fac ei? Pune mana si invata.
Dar am banuiala ca cei care stiu ce vor in viitor discuta acasa cu cineva. Nu la scoala cu cei slabi.

| AglaiaJoita a răspuns:

Buna! Înteleg ca esti intr-o perioada confuza si poate coplesitoare a vietii tale, dar e important sa stii ca multe persoane trec prin astfel de momente. Gasirea unei directii in viata este un proces care poate dura, iar la 15 ani, nu e nevoie sa ai toate raspunsurile.

sfaturi care te pot ajuta sa navighezi aceasta perioada dpmdv?

1. Exploreaza-ti Interesele:
Incearca sa iti identifici pasiunile si interesele. Ce activitati iti aduc bucurie? Ce fel de carti citesti cu placere? Ce hobby-uri te atrag?
2. Consiliaza-te cu Profesorii sau Consilierii Scolari:
Discuta cu profesorii sau consilierii scolari despre pasiunile tale si despre optiunile de cariera. Ei pot oferi sfaturi valoroase si pot avea resurse pentru a te ghida in alegerea unei facultati.
3. Participa la Activitati Extracurriculare:
Implica-te in activitati extracurriculare care iti pot dezvolta abilitati si iti pot oferi oportunitati de a interactiona cu diverse domenii.
4. Stabileste Obiective Mici:
Nu te simti presat sa ai un plan pe termen lung. Stabileste obiective mici si concentreaza-te pe a le atinge pas cu pas.
5. Vorbeste cu Oameni din Diverse Domenii:
Incearca sa vorbesti cu oameni din diverse domenii pentru a intelege mai bine ce presupune fiecare cariera. Poti face asta prin interviuri, internship-uri sau participand la evenimente de orientare profesionala.
6. Fii Deschis Experimentarii:
E in regula sa nu stii inca ce iti place. Experimenteaza cu diverse activitati si domenii pana gasesti ceva care te incanta.
7. Gandeste-te la Valorile Tale:
Ce este important pentru tine in viata? Valorile tale personale pot fi un ghid util in luarea deciziilor referitoare la cariera.
8. Nu te Comparati cu Altii:
Fiecare are propriul sau ritm si propriile trairi. Nu te compara cu ceilalti. Fiecare descopera drumul sau in timp.
9. Investeste Timp in Auto-cunoastere:
Incearca sa iti intelegi personalitatea, punctele forte si slabiciunile. Auto-cunoasterea te poate ajuta sa iei decizii mai informate.
10. Fii Rabdator cu Tine Insuti:
Nu exista o reteta unica pentru succes sau fericire. Fiecare isi gaseste drumul intr-un ritm propriu.
Nu uita ca este absolut normal sa nu stii inca ce vrei sa faci. Viitorul tau profesional se va dezvolta in timp, iar experientele pe care le traiesti acum te vor ghida in aceasta calatorie. Fii deschis la noi oportunitati si invata din fiecare experienta.