| radomire a întrebat:

Care-mi explica si mie cum e cu bancile astea. Am un card de la raiffeisen pe care imi intra si salariu de la munca. Dar as vrea sa imi fac un depozit cred ca se cheama, adica acel cont unde daca lasi banii creste dobanda. Si as mai vrea sa stiu, ce inseamna cont de debit? Mersi

Răspuns Câştigător
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Pentru a pune banii se face un depozit. La depozit se da dobanda din care statul ia 16% impozit. Deci daca pentru un depozit primesti 100 lei dobanda statul ia 16 lei. La depozit nu se poate atasa card. Contul de debit poate fi insotit de un card de debit. Cardul de debit este acel card ce permite efectuarea de plati sau retrageri de numerar in limita fondurilor proprii depuse in contul de card. Daca plata salariului lunar se face prin card, exista posibilitatea obtinerii unui credit in limita impusa de banca.
Deci contul de credit este un cont pe care ai o suma ce o poti folosi. Si ala acesta se poate atasa un card de credit.
Deci la debit iei din banii tai, in general dar se poate si din banii bancii. La credit iei numai din banii bancii.

| radomire explică (pentru Salontanul):

Da nu stiu daca am inteles chiar exact. happy

Deci depozit m-am lamurit, nu ai card, is niste bani pe care-i pun eu in banca si banca imi da dobanda(16% ii ia statu)

Cont de credit, are card si e vorba doar de banii mei, adica daca pun bani, pe aia ii pot scoate sau folosi.

Contul de debit e un cont unde pot pune bani, dar pot scoate mai mult pentru ca banca imi da ca un imprumut.

| Salontanul a răspuns (pentru radomire):

La credit iti da banca nu pui tu. La debit pui si tu pune si banca, uneori.

| radomire explică (pentru Salontanul):

Am inteles mersi

7 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

*La Raiffeisen ai un card de DEBIT(atasat unui cont curent )In contul curent sunt banii tai(din salariul sau din depunerile tale). Cu acest card poti ridica bani lichizi dintr-un bancomat Raiffeisen sau poti plati cumparaturile la magazine si furnizorii de utilitati.Cum banca nu este o institutie de caritate, ar trebui sa stii ca isi va lua comisioane pentru plati cu cardul, pentru interogarea soldului( cati bani au mai ramas in cont dupa o retragere din bankomat)--- ca sa eviti comisionul de "interogare sold", la fiecare retragere din bancomat, cere-i chitanta( pe chitanta emisa de aparat scrie soldul dupa retragerea sumei tastate)

Cardul de CREDIT te imprumuta cu bani, adica emitentul cardului ( banca sau o institutie nebancara ca de ex. BRD Finance) te imprumuta cu o suma de bani.Folosind cardul de credit, titularul( adica, tu) nu este obligat sa achite datoria acumulata imediat, el poate amâna plata acestei datorii pentru mai târziu, cu costul platii unei dobânzi pentru banii datorati--- in acest caz, dobanda la credit (pe care o platesti bancii )este cu mult mai mare decat orice comision bancar.

* depozitul bancar este o modalitate prin care iti economisesti banii proprii depozitandu-i la o banca si pentru care, la sfarsitul termenului pentru care a fost constituit depozitul, primesti o dobanda impozabila( cu 16%, ca pentru orice venit). Contul de depozit nu este identic cu contul cardului de debit, adica nu poti retrage bani din depozit folosind cardul.Pentru depozite, cauta banci cu comisioane mici si care-ti ofera dobanzi mai bune.

| radomire explică (pentru alessia5158):

Mersi foarte mult, scurt si la obiect. Dar te rog mai explica-mi cu cuvintele tale ce inseama "depozit cu dobanda fixa si scadenta unica" si "depozit cu dobanda fixa si capitalizarea dobanzii" Mersi

| alessia5158 a răspuns (pentru radomire):

*depozit cu dobanda fixa si scadenta unica"-> tip de depozit la care dobanda ramane aceiasi(dobanda "fixa") pentru toata perioada pentru care a fost facut/constituit (18, 24,36 de luni); dobanda se plateste numai la sfarsitul perioadei de depozitare(la maturitatea depozitului). Depozitul+ dobanda se pot retrage numai dupa data scadentei---daca lichidezi depozitul inainte de acea data, pierzi dobanda si, probabil, mai trebuie sa platesti niste comisioane.

*"depozit cu dobanda fixa si capitalizarea dobanzii"->poti alege sa-l constitui pentru un termen de 1, 3, 6 sau 12 luni. Daca de exemplu, alegi sa-l constitui pe un termen de 3 luni, dobanda fixa se va aduna( capitaliza) timp de 3 luni iar la maturitatea depozitului ( adica, la sfarsitul celor 3 luni) poti lichida depozitul si toata dobanda adunata/capitalizata timp de 3 luni ). Daca, la scadenta(dupa 3 luni)nu vei dori sa retragi depozitul+dobanda, poti opta pentru "reinnoire automata" adica, banca are acceptul tau sa reinnoiasca la fiecare 3 luni acest tip de depozit fara ca sa fie necesara deplasarea ta la sediul bancii.

P.S exista si un alt tip de depozit la termen denumit "cu dobanda fixa si plata lunara a dobanzii"--- la acesta, spre deosebire de cel "cu capitalizarea dobanzii" ai posibilitatea sa-ti ridici lunar dobana.

| radomire explică (pentru alessia5158):

Am inteles, mersi mult se pare ca lucrezi in domeniu de stii asa de multe. Uite eu mi-as dori un depozit in care sa pun la inceput sa zicem 50 de mil. Banii astia sunt pentru casa, iar eu pun deoparte in fiecare luna sa zicem 10 mil pentru casa. Cand am 1 miliard vreau sa-i scot sa imi iau casa. Vor dura cativa ani dar cum e mai bine sa-mi fac, neavand nevoie de dobanda pentru mine? As vrea ca dobanda sa fie adaugata la depozit automat. Deci pe scurt, as vrea asa, sa pun la inceput 50 de mil iar la fiecare 3, 6 sau 12 luni (in functie de cum e dobanda mai avantajoasa) sa mai adaug 30, 60 sau 120 de mil iar noul depozit sa fie calculat cu noua suma plus dobanda acumulata pana atunci. Si sa tot reinoiesc si sa tot adaug asa pana fac un miliard. Ce-mi recomanzi in cazul asta?