| Girly97 a întrebat:

Cat de sigura este postarea in mod public a codului IBAN al unui cont bancar?

18 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

IBAN e folosit doar pentru a depune bani. Eu absolut irelevant daca îl faci public sau nu

| doctorandus a răspuns (pentru suntserios):

Daca-mi public IBAN-ul, firmele pot lua bani din el. Nu orice persoana privata, doar firmele (care au cont bancar de afaceri). Iar dintr-unul din conturile mele pot lua doar firmele olandeze. Banii luati pe nedrept ii pot storna usor, vreme de cateva luni de la efectuarea platii.

De fapt, numarul de IBAN-uri este mare, dar nu nelimitat, asa ca IBAN-urile pot fi ghicite. Dar firmele trebuie sa cunoasca si combinatia de nume + IBAN pentru a lua bani din cont. Tehnic, ele trebuia sa aiba dovada ca le-am permis aceste operatii, dar sunt crezute pe cuvant de onoare pana la proba contrarie.

| Hammurabi a răspuns (pentru doctorandus):

"Daca-mi public IBAN-ul, firmele pot lua bani din el."

De unde ai scos chestia asta?
Îți dau eu câte IBAN-uri vrei, să vedem dacă poți obține vreun leu din conturile alea. laughing

| suntserios a răspuns (pentru doctorandus):

Sunt milioane de iban-uri publice in lumea asta. Uita-te doar pe factura de la net ca vei gasi 3-4 acolo. Asa ca ce zici tu nu tine deloc.

| doctorandus a răspuns (pentru Hammurabi):

Eu n-am cont de afaceri (nu am firma).

| doctorandus a răspuns (pentru suntserios):

Plata energiei electrice am contractat-o prin internet. Am scris numele, adresa si numarul de cont, nici macar n-a fost vorba de semnatura, iar compania de electricitate imi incaseaza bani in fiecare luna.

Cand am incheiat abonament la mobil n-am semnat nimic. Cand a venit cartela a semnat de primire postasul si a bagat-o in cutia mea postala.

| doctorandus a răspuns (pentru Hammurabi):

Cand am incheiat abonament la internet nu am semnat nimic. La niste ani dupa aia am fost la sediul companiei, iar aia de acolo nu-mi stiau prenumele, doar initiala.

| suntserios a răspuns (pentru doctorandus):

Ai idee unde greșești in raționamentul tau?
Compania de electricitate nu îți ia bani din contul tău pe baza ibanului, ci banca virează banii din contul tău în contul companiei de electricitate pe baza acordului tau.

| Hammurabi a răspuns (pentru doctorandus):

Există ceea ce se numește plată recurentă.
E singura variantă în care o firmă ofertatoare de servicii îți poate lua o sumă lunară fără să mai confirmi tu. Dar asta, după ce inițial la prima plată ai activat cu bună știință plata recurentă.
Altfel, nu-ți poate lua nimeni nici un ban doar pe baza IBAN-ului.

| doctorandus a răspuns (pentru suntserios):

Banca nu avea nicio dovada ca mi-am dat acordul, ci a crezut compania de electricitate pe ochi frumosi.

| doctorandus a răspuns (pentru Hammurabi):

Vezi ce i-am raspuns lui suntserios.

| relian a răspuns (pentru Hammurabi):

E ok lasa-i sa bata gardurile, asa is unia cfred ca deja stiu multe.Asa e cand te bagi undeva dar habar nu ai in ce,plus ca majoritatea nici nu citesc regulile, regulamente etc.
Doctorandus e doctor, stie omu laughing habar nu are, zii cai dau eu IBAN de asta de firma sa vad ce face.
Si pe net de intri la mai stiu eu ce fetite sau, pe websiteuri unde se plateste si nu casti bine gura.aia au bifat sa iti reinoiasca automat abonament sau ce faci tu acolo fara sa te mai anunte laughing iar tu odata ce dai clik ok,ala esti,te trezesti ca unia iti tot trag bani din cont.

Asa este cand alegi optiunea automatic payment,cel putin asa suna in engleza,in romana nu stiu,dar e ceva ce ai spus si tu,vad tu ai zis plata recurenta.
Deci daca alegi optiunea aia,asta dupa ce platesti cum ai zis prima data,dupa ce dai toate datele,aia iti iau anual lunar bani din cont laughing daca nu verifici asa patesti,iar banca si oricine nu poate sa faca absolut nimic,asa cum ai zis aia au acceptul tau.

Am patit si eu odata,doar ca am vazut imediat,am intrat,am setat alte setari si la revedere, dar banii trasi nu i-am mai putut recupera, bine erau citva dolari nu multi.
Deci nu stiu daca ai pe cine convinge laughing omu nu vezi iti explica ca se poate, asa ca spune-i ca ii dau eu ce vrea sa vaz cum trage ceva din cont de firma de care vrea el.
Auzi la el a crezut firma de electricitate pe ochi frumosi laughing asta da, deci aia is mina in mina cu bancile, e bun si asa.

| Frank51 a răspuns:

Foarte nesigură, s-ar putea să primești o grămadă de bani în cont.

| Girly97 explică (pentru Frank51):

Ce om ar trimite bani la intamplare?

| VoidEternal a răspuns:

100% sigura.

| VoidEternal a răspuns:

Ai mai pus întrebarea asta o data. Suna la banca unde ai cont și lamureste-te.

| blackann a răspuns:

WOW! increfuckingdibil. straight face

| haileewatson a răspuns:

Ai mai intrebat asta de 100 de ori