| LanguageMaster a întrebat:

Dacă compania X oferă salarii mari, iar toți angajații companiei Y își dau demisia și se angajează la compania X, atunci compania X poate fi acuzată de concurență neloială?

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Adevarul pe care economistii mari il vehiculeaza in cercetarile lor este ca de fapt concurenta perfecta nu exista, decat in teoria foarte idealista a pietei libere. In realitate, in orice moment concurenta este distorsioanata de firmele mature de pe piata care isi permit sa produca la costuri mici de productie astfel incat sa isi permita faca salariile mai mari. O firma trece prin 4 faze in ciclul ei economic (in viata ei). Etapa initiala (infant companies), etapa de crestere, etapa de maturitate si etapa de declin. Ei bine, evident ca firmele mature vor avea avantaj competitiv in ceea ce priveste poplaritatea, cota de piata, baza de clienti, volumul mare al productiei, si costurile mai mici, in fata unei firme nou intrate pe piata sau in crestere, firma care, fiind mica, va produce cu niste costuri mai mari, va vinde la niste preturi mai mari, pentru a reusi sa faca si ea profit, si nu va putea oferi la inceput salarii mari, pentru a ramane totusi cu ceva profit. Asta din start se percepe ca fiind o lipsa de concurenta perfecta, insa asta e businees-ul. N-ai csf. Concurenta perfecta pe piata in realitate nu exista, doar in teorie. Concurenta neloiala exista, insa nu tine neaparat de salarii. Salariile sunt hotarate de patron, nu de stat, nu sunt supuse unei reglementari, adica cat de mari au voie sa fie. Patronul le face cat de mari isi permite. Sunt supuse doar reglementarii salariului minim, adica cat de mici au voie sa fie. Iar de acolo in sus, patronul poate sa le creasca cat isi permite, pentru a face firma cat mai atractiva pe piata muncii.

2 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns:

Hai sa-ti dau un exemplu real de concurenta neloiala intre firme. O concurenta neloiala ar fi ca o firma lucreaza cu oameni angajati cu contract de munca si plateste contributii la stat, pe cand alta firma din acelasi sector care e concurenta cu ea lucreaza cu unii oameni la negru si automat nu plateste contributii la stat pentru ei, deci are costuri mai putine. Atunci, evident ca firma care lucreaza legal e in dezavantaj fata de aia care lucreaza ilegal, in privinta costurilor. Insa, pe termen lung, tot aia care lucreaza ilegal cu unii oameni va avea de suferit, si muncitorii ei in special (fiindca nu au fost asigurati social).

| 0k8 a răspuns:

Nu