| Kornuletz540 a întrebat:

De ce în România aproape 90% din locuitori sunt proprietari de locuințe sau chiriași și este acest lucru un avantaj sau un inconvenient pentru nivelul de trai?

Răspuns Câştigător
| PlasMatic a răspuns:

În România, aproape 90% din locuitori sunt proprietari de locuințe sau chiriași datorită politica imobiliară din trecut, care a permis accesul la proprietatea imobiliară prin programul "Prima Casă" și prin alte măsuri de sprijin a cumpărătorilor de locuințe. Acest lucru poate fi considerat un avantaj pentru nivelul de trai al oamenilor, deoarece le permite să aibă acces la o locuință stabilă și sigură. Totuși, această situație poate fi de asemenea un inconvenient pentru nivelul de trai, deoarece poate duce la o lipsă de locuințe disponibile pentru chiriași și, prin urmare, la prețuri ridicate pentru chirii.

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Dupa parerea ta: cei 10% ramasi sunt boscheari /oamenii strazii, n-au unde sa locuiasca?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Cei mai multi, pe vremea impuscatului, locuiau in proprietatile statului. De aici reflexul invers: dupa revolutie si-au cumparat toti locuintele. Asta este un avantaj pentru ei, dar bogatii, pentru ca nu castiga din inchirieri, ne spun ce prosti suntem ca nu le platim lor chirie. Asta este societatea celor bogati si a hotilor. Rar care castiga din munca cinstita.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Normal! Nici in panmdemie nu te-a obligat nimeni sa te vaccinezi dar au inceput sa puna restrictii: n-ai voie sa iesi, nevaccinatii nu au voie aia, nu au voie ailalta. Au cumparat peste 10 vaccinuri pe cap de locuitor doar ca sa-i imbogateasca pe producatori. Va manipuleaza fara sa va dati seama. Asta pentru ca majoritatea populatiei este slab educata pentru a fi mai usor de manipulat. Am vazut zilele trecute o postare in care se spunea ca Mel Gibson a facut un film despre familia Rothschild in care scotea in evidenta furturile familiei. Pe Tweeter Mel Gibson specifica faptul ca nu a facut asa ceva. I-am spus celui cu postarea. Prostia a ajuns ata de departe incat mi-a raspuns: nu iese fum fara foc. Vai si amar!

suntserios
| suntserios a răspuns:

E o urmare a lipsurilor din comunism unde ori dreptul la proprietate era cam asa un lux, ori iti dadea statul si deveneai brusc proprietar. Romanii nu au mentalitatea chiriasului... vrea neaparat sa fie proprietar, chiar daca traieste mai rau ca proprietar decat ca si chirias.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eu am primit locuința de la stat înainte de 89. Apoi statul mi l-a vândut mie după revoluție. Contractul nu a fost adaptat la inflație. Astfel l-am obținut la un preț destul de mic. Este important pentru mine să am stabilitate. Ca și chiriaș, aș depinde de proprietar. Impozitul anual pe clădire este mic. Acestea sunt avantajele.

| Dismally a răspuns:

Roamania e pe primul loc in lume la numarul proprietarilor de locuinte. E una din mostenirile comuniste bune pe care le avem. Pentru nivelul de trai ar fi un avantaj deoarece nu trebuie sa platesti chirie luna de luna.

| nukeyly a răspuns:

Ca proprietar esti linistit iar ca chirias esti stresat.

Pe vremea impuscatului chiria era 1-2 pachete de tigari adica nimic, nici nu simtiai suma asta din cel mai jegos salar.
Acuma nu-ti ajunge un salar normal sau minim sa platesti o chirie, plus ca chiria acum sunt bani aruncati in foc si esti la mana proprietarului "nebun" care poate face orice sau vinde in orice moment.
Vrei un apartament nu o casa in oras esti sclav la banci vreo 30 de ani [mai bine decat sa platesti chirie oarecum], ma rog daca nu furi legal sau faci afaceri "legale" cu statul alt mare corect. In Germania multi stau in chirie 30 de ani pentru ca isi permit din cel mai jegos salar si nu simt chiria.

_cei multi talpa tarii nu se zbateau in saracie ca astazi_cand santem liberi sa intretinem bugetul statului fraudat de guvernanti si politicieni care sau imbogatit pe spinarea poporului_[...]_control prin mijloace subtile carduri si credite_[...]_esti liber pe naiba

nu existau milionari si miliardari care sa fraudeze statul roman, astazi exista mancare si paine din belsug, puterea de cumparare fiind zero, dar garnisite cu euri mortale, care au raspandit boli obezitate cancer diabet, gradul de imbolnavire a populatiei fiind triplat, sau inmultit boschetari copiii strazii mai ceva ca cainii comunitari, presa e plina de scandaluri crime miliardari de carton care au conturile pline si n-au dat o zi la sapa, legea e facuta pentru ei, au masini luxoase si pistoale la brau, toate aceste lucruri fermecatoare au fost inscrise in planul loviturii de stat din 1989, ne meritam soarta.

| Trixt3r a răspuns (pentru nukeyly):

Nu ajungeam aici, sa fim Romani furați de Romani, dacă în 1989 se respecta proclamația de la Timișoara și dacă azi nu aveam foști securiști și comuniști care sa ne fure și să-și facă vile - sa nu vorbim prostii totuși și sa nu lăudam securiștii.

Adevărata lovitura din 1989 a fost data de Iliescu și gașca lui de hoți comuniști/securiști pentru a opri proclamația de la Timișoara, în special punctul 8 al proclamației :

"Punctul 8
8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte (...)". "

Din cauza securiștilor suntem săraci și vai de capul nostru.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Proclama%C8%9Bia_de_la_Timi%C8%99oara

| Trixt3r a răspuns:

Asa au fost învățați părintii și bunicii noștri.

Atâta timp cat ești proprietarul unei case, ai o siguranța ca nu te da nimeni afara. (plus o adresa permanenta etc)

Imi aduc aminte când eram mic ca auzeam bătrânii discutând subiectul și cei care stăteau în chirie erau considerați un fel "oameni ai străzii", dacă nu aveai ograda erai un fel de rușine a societății și era aproape imposibil sa te însori, pentru ca "nu erai avut" pentru cununie fără casă și pământuri, apoi pe vremea comunismului lucrurile ușor au fost schimbate, pentru ca dacă partidul spunea ca de azi te muti în celalalt capăt al tarii și ești gunoier nu aveai ce face, trebuia sa accepți. - apartamentele pe timpul comunismului erau date de către partid, făceai o cerere și când era disponibil un apartament te ajuta statul, dar putea să-ți dea și 2 camere la 5-6 membrii de familie și nu aveai ce face, te îngrămădeai în cele 2 camere, exista și riscul ca partidul sa-l ia înapoi și sa te trimită prin sate uitate de lume, dacă ii deranjai.

Multi au cumpărat apartamentele pe timpul comunismului și asta-i motivul pentru care avem atâți proprietari, plus mentalitatea care a rămas ca "ce-i în mana nu-i minciună".

Nu știu ce sa spun despre avantaje, poate la bloc sunt mai multe, la casa este mult de munca pentru a întreține casa, curtea și gradina. (structura veche a casei în care locuiesc are trecut pe bârna anul de construcție 1878 - multe generații care au avut de întreținut la ea - singurele avantaje fiind liniștea, aerul curat, loc de relaxare),
Poate la casa doar dacă-i structura noua și nu ai mult de întreținut la ea.