| Xena20 a întrebat:

De ce prefera majoritatea oamenilor sa ramana angajati in loc sa isi construiasca o afacere?

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Cauze sunt destule:

1. din comoditate, ca nu vor sa-si bata capul sa gandeasca, sau sa munceasca pe branci.
2. pentru ca nu stiu ce ar putea sa faca, neavand spirit de intreprinzator
3. nu au bani sa inceapa o afacere
4. prefera sa nu-si bata capul cu o afacere
5. nu vor sa munceasca pe branci, cum muncesc patronii care incep o afacere, uneori in pierdere masiva de bani in primii ani cand inecp afacerea, pana demareaza afacerea si usor-usor face profit.
6. multi nu au suficiente cunostinte sa ca stie ca ar putea incepe o afacerea, fiindca au educatie limitata

42 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Daca toti agajatii siar face afaceri, cine ar mai munci la ei? Stau toti si se uita la Luna laughing

suntserios
| suntserios a răspuns:

Crezi că e așa ușor să faci o afacere profitabila?

| darrio2007 a răspuns:

Crezi ca o afacere se face ca si cum ai fierbe o ciorbă? Trebuiesc niste investitii, multă hârțogăraie etc.

| Parakeets a răspuns:

Păi și dacă toți ne-am deschide afaceri, atunci cine ne-ar mai lucra în acele afaceri? happy

Oricât a avansat tehnologia, totuși încă mai e nevoie de forță de muncă, în orice domeniu.
Tocmai de aceea, de obicei, într-o firmă e un șef, capul și restul sunt angajații. happy

Poate peste vreo 50 de ani așa, mă gândesc, dacă iau naștere roboții, atât de mulți, câți oameni sunt azi pe pământ, însă și atunci m-aș întreba, cei care nu vor avea stofă de șefi și nici angajați nu mai pot fi, ce vor face? Din ce vor mai trăi? Chiar mă gândesc uneori la asta.
Pentru că de faptul că roboții iau amploare și robotica, nu mai e demult un secret. Ba deja în multinaționale au și apărut, roboți care fac angajări, ca să fie mai imparțiali și obiectivi în procesul de angajare. happy
Chiar recent am citit un articol pe tema asta. Parcă prin Polonia era treaba asta?!

Și tot într-un articol și mai recent, am citit despre Generația Alfa (pare-se că așa se numește generația 2010-prezent) și au zis că au făcut studii și cercetări pe această generație și că majoritatea copiilor din această generație Alfa, vor să devină șefi. Șefii lor. happy
Deci cam da, peste vreo 2 decenii așa, o să avem numai șefi. happy
Însă noi generația Z care îmbătrânim și care sincer deja și pe noi ăștia de 20, 30 de ani acum și ne depășesc deja unele chestii legate de tehnologie laughing) mă întreb ce vom mai face peste vreo 2, 3 decenii, dacă nu ieșim nici la pensie imediat și vine generația Alfa + roboții? laughing)
Din ce om mai trăi noi?

| Dragobeta a răspuns (pentru Parakeets):

Din somaj, ajutoare si pensiile platite de Generatia Alfa. rolling on the floor

| StoicAnalysis a răspuns:

Pentru ca majoritatea nu vor sa-si asume riscurile respective. Ca sa-ti incepi o afacere trebuie sa risti niste resurse importante, sa fi responsabil pentru tot ce se intampla in afacerea ta. Pe cand la un job oarecare, tu ai venit la munca, ai lucrat 8-12 ore si apoi gata, pleci acasa si te doare la basca pana a doua zi. Nu ai nici o responsabilitate dupa ce pleci de la munca si nu esti nevoit sa investesti nimic. Daca ai afacerea ta, tu dupa ce ai venit de la firma, trebuie in continuare sa investesti timp si posibil si bani in afacerea respectiva, deoarece e a ta, si trebuie intretinuta bine, pentru a genera profit.

| yhua a răspuns:

Pentru că nu știu cum

| Xox0 a răspuns (pentru Parakeets):

Poate robotii vor contribui la pilonul de pensii

| KovacsB a răspuns:

Pentru ca nu este simplu deloc sa ai o afacere.
Poti sa fii geniu in domeniul tau, nu este suficient ca sa faci afacerea sa functioneze.
Doar daca esti ruda de politician si faci afaceri cu statul este totul foarte simplu.

| Furnicuta000 a răspuns:

Numai cine are o afacere stie ca atunci cand esti patron muncesti peste 12 ore pe zi (in loc de alea 8 ore ca angajatii), esti in stres continuu si nu dormi noaptea pentru ca nu stii cu cati bani ramai la final de luna. Sa nu mai zic ca isi face afacere cine are bani pentru ca uneori investitiile trebuie sa fie uriase.
Deci viseaza in continuare laughing

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ce a vrut să zică Violetta aici a fost de fapt ...pentru ca lumea "este" prosti nu că mine care am afacere.

| johnnny123 a răspuns:

Este ca și cum ai întreba "De ce majoritatea oamenilor preferă să asculte muzica făcută de alții decât să compună singuri muzica?"

Pentru că a construi o afacere este un proces greu și de multe ori extrem de neplăcut. Pe lângă efortul uriaș implicat, presupune foarte multe riscuri și mai ales capacitatea de a continua chiar și după o serie de eșecuri. Nu toți oamenii sunt construiți așa și majoritatea nu sunt dispuși să-și asume asta.

Este eterna dilemă "Ce ai alege între 1000$ cu probabilitate de 100% sau 100.000$ cu probabilitate de 1%?". Majoritatea oamenilor vor alege prima variantă.

| Seba2013 a răspuns:

Modelul economic este relatia dintre un productor-consumator. Unul este ofertantul si altul demandantul. Aceasta relatie dintre OFERTA-CERERE este un capítol important dintr-o carte de economie (microeconomíe). Revolutia Industriala are nevoie de putere de munca (sclavi) nu de productori(téchne Aristotel). Pe ei nu ii intereseaza sa fim productori si sa stim sa pescuim ci sa fim sclavi din relatia stapan-scalv. Exista mai multe tipuri de MEMORIE. Ei fomenteaza memoria scurta (nici macar pe cea larga) nu si MEMORIA PROCEDURALA. In loc sa ne vorbeasca de cauze formale si eficiente ne vorbesc de cauza materiala(obiecte). De finalitati nici macar nu mai vorbesc. In loc de atatea teoríi, scoli si relativisme mai multe meserii si industrialism.

Ofertantul cu cat creste pretul, Cererea ii scade (se cheama Legea Cererii). Daca te uiti la Graficul Cererii vei vedea ca cu cat ofertantul urca pretul, cererea ii scade (relatia bun-pret sau cantitate-pret).


Karl Marx in Capital discuta aceast model economic de Cerere-Oferta si spune ca cine controleaza capitalul fixeaza pretul, nu ii intereseaza echilibrul economic. Daca capitalistii au puterea sa fixeze pretul poate sa distruga o tara. Avand acest model economic pe piata/mercado exista o lupta pentru suprematie. Cei care sunt la monopol vad cu ochi rai atunci cand cei din clasa cererii (consumatorii, clientii) ajung la o clasa mai superiora (agenti ci nu doar consumatori).

Ofertantul are tendinta sa isi urce pretul (sa castige din modelul economic oferta-cerere), iar Demandantul ajunge sa se inece in curba ofertei. De aceea rolul ofertantului in mercato este important. El poate sa alieneze demandantul. Daca ii se da puterea sa fixeze pretul poate sa faca orice vrea pe piata (mercato).
Demandantul ajunge mai productor decat el insa ofertantul ii fura fructul. Abuzeaza de resursele umane ca sa isi stranga bunuri materiale.

Chiar daca am vrea sa ne deschidem afacerea noastra spune ca nu ne lasa modelul economic (productor-consumator sau relatia sef-sclav). Este un sistem piramidal unde banii se duc la cei de sus, altii sunt de jos.

Cine a aritmetizat modelul de productor-consumator nu a schitat bine. Nu stie jurídica si echilibru.

Jean Charles Léonard de Sismondi critica Legea lui Say.

Interschimbismul nu accepta Autoritatea Vamala. Vama nu este doar acea bariera ci si organul de specialitate al administrației (Autoritatea Vamala) care reguleaza trecerea: importarea, exportarea, intrarea, iesirea, ordinea, etc. Troya s-a ruinat pentru ca nu a avut aceasta gestionaré. Idiosincrazia sau electicismul este contra interschimbistilor. Nu putem sa fim iuti ci trebuie sa fim si cumpaniti (protectionism versus interschimbisti).

Daca astronomii se dezbateau sa spuna care este CENTRUL sistemului solar acum mercanislistii sunt impotriva artmeticilor polítici. Vor sa fie autónomi si sa puna centrul in stiinta física. Insa stiinta morala este cea care trebuie sa conducta stiinta física (inductiva ci nu deductiva). Michael Faradai cu electromagnetismul a aratat cum electricitatea misca acul (nu invers). Maine de Biran vorbeste despre cum este posibil contactul/interferenta de la distanta (spiritualism versus materialism). David Hume se baga si el in joc cu relatia antecedentului şi consecventului (cauza-efect). Vezi Descartes si Malebranche despre ocazionalism. Se vorbeste despre problema MISCARII. Primul motor care misca si celalalt inert care este miscat. Principiul actiunii depinde de suflet, nu de materia care este inerta.

| Sportacus123 a răspuns:

Siguranță.

| Miruna333 a răspuns:

Pentru ca sunt confortabili si nu vor mai multa responsabilitate. Nu toti sunt facuti sa fie antreprenori

| carevaescu a răspuns:

Ti-au oferit colegii suficiente informații să-ți formezi o idee.

La fundament, există noțiunea de tranzactie. Angajat sau afacerist, toți tranzictioneaza ceva. Angajatul timp+efort contra bani, afaceristul servicii sau bunuri contra bani.

O diferență fundamentală este psihologică: aversiunea la risc. Un angajat prin definiție nu își asuma un risc. El nu poate pierde (teoretic) și nu este responsabil dacă afacerea clachează. Afaceristul însă își asumă tot riscul. Poate, prin definiție, pierde totul.

Sunt două moduri economice fundamental diferite. Un angajat are un flux de bani stabil, ceea ce-i structurează viața economică într-un mod. Un afacerist trebuie să-și creeze structurare luând in considerare volatilitatea economică.

Dacă te uiți la diferențele aparente intre un aganjat și un afacerist, poți fi atras de succesul celui din urmă. Ceea ce nu se vede sunt toți acei antreprenori care au încercat și au esuat. Doar o fracțiune mica din antreprenori au succes financiar - ceea ce ar trebui să-ți spuna cateva chestii despre dificultatea acestui mod de tranzacționare.

Pe scurt, a începe o afacere este atât de riscantă, iar consecintele atât de reale si severe, încât mulți nu-și doresc acest risc.

regis
| regis a răspuns:

Din cauza confortului. Ca sa faci o schimbare trebuie sa iesi din zona ta de confort, iar asta e greu pentru marea majoritate, care de altfel ma include. Restul sunt doar scuze, in spatele carora e intotdeauna confortul.

| Frank51 a răspuns:

Pentru că o afacere trebuie să pornească de la o pasiune, și cum marea majoritate a oamenilor nu au pasiuni nu au din start ingredientul principal.

O afacere pe lângă pasiune are nevoie de multă răbdare, înțelegere, învățare continuă, adaptabilitate, spirit managerial și tot așa. Deci e foarte ușor de înțeles că nu mulți sunt dispuși să facă asta chit că bifează câteva condiții.

| JustDeedee a răspuns:

Consider ca e nevoie sa fii un antreprenor foarte bun pentru a avea propria ta afacere. Trebuie sa fii un om hotarat, ambitios, curajos si sa ai ideile la tine mereu. Acestea fiind doar cateva dintre calitatile unui antreprenor din punctul meu de vedere. Totusi, este mult mai simplu sa fii angajat si sa stii ca ai un program fix, sa stii exact care iti sunt atributiile. Daca ar fi sa lucrezi pentru tine, tu trebuie sa stii absolut tot ce misca in acea firma, tu trebuie sa gestionezi toata afacerea, iar programul de munca se poate intinde pe toata ziua.

| AlexandruContFacutLaMisto a răspuns (pentru Parakeets):

Iar gandirea asta de rahat? 1. NU EXISTA DACA TOTI ca nu suntem toti inteligenti sa avem afaceri, e la fel cum vezi si la facultate DACA toti se duc la facultate nu scrie nicaieri ca automat aia vor face fata pana la sfarsit si vor face ceva cu facultatea aia.Nu v-ati plictisit de generalizarile astea idioate? De ce nu intelege lumea ca SINGURA LIMITA e propria MINTE, daca gandesti poti face orice d rq.

| AlexandruContFacutLaMisto a răspuns (pentru Frank51):

In sfarsit unu cu o gandire buna, ca in rest vad doar agarici care au mentalitatea ''DACA TOTI AM FI PATRONI CINE MAI MUNCESTE'' de parca toti astia care sunt acum niste sclaveti daca ar avea sansa sa faca o afacere automat ar si reusi sa o facahee hee. Niciunu nu ia pur si simplu in calcul faptul ca limita la orice e propria minte si ca normal ca NU o sa ai niciodata o afacere daca tu vrei doar sa nu mori de foame si sa ai siguranta zilei de maine, cand tu ca aspiratii ai in viata DOAR sa te casatoresti sa faci copii si sa ai unde dormii si ce manca e logic ca N-AI GANDIRE de realizat chestii.N-ai nici pasiuni, n-ai nimic.Majoritatea astora de 40-50 de ani care macane pe site-ul asta si orice intrebare ai pune-o ti-o raspund ori in sictir ori te descurajeaza sunt astia care saraci de ei singura lor realizare e ca n-au murit nici anul asta.

| relian a răspuns:

Cind vad pe cate unia ca se baga ca musca in ****, imi vine sa le dau si cu altceva pe la gura, laughing tea invitat careva la rahat si nu stiam? E bun, daca iti place sa maninci rahat, continua, e la liber. Asa e cand esti tanatalau si nu pricepi ceea ce citesti, macar nu te doare laughing

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Emma30555 a răspuns:

Toate afacerile mici nu rezista fiindcă statul are grija sa te incurce. Din ce am văzut la prieteni și cunoștințe care au avut mici afaceri mulți nu au rezistat, fiindcă statul nu i ajuta dimpotrivă pe lângă faptul ca au taxe și contribuții mari, au si foarte multe controale rigide. Mulți considera ca un angajat poate chiar sa câștige mai bine și uneori asa e. Cei care se descurca sunt cei ce deja au mulți bani pe care ii investesc, au si relații și dezvolta companii mari

Răspuns utilizator avertizat
| DOWN a răspuns:

In mod normal nu toti pot fii anteprenori
1.Nu au bani
2.Nu au studii

| DeMicUnCălător a răspuns (pentru relian):

Cine ar mai munci la ei? Ei muncesc. așa cum e cazul meu.
Am afacerea mea și sunt singurul angajat. La inceput am avut și angajați dar le-am dat drumul. Profitul și liniștea e mult mai mare acum decît era atunci.

| DeMicUnCălător a răspuns:

Nu contează ce face majoritatea, Ci tu. Ce faci tu!

| relian a răspuns (pentru DeMicUnCălător):

E bun, daqca tu esti ambele si singurl, cu siguranta daca ar face asa toti oamenii, am fi ajus departe rau laughing
Nu ai cum sa faci orice job singur, fa un restaurant si sa te vad muncind singur laughing