| papuciirupti a întrebat:

Salut, vreau sa deschid un magazin de pescuit la tara unde pe o raza de 40km nu exista asa ceva, eu sunt pescar si toate accesoriile le procur din oras sau rar online. Pentru inceput as deschide ceva de baza, micut, 24/7, unde evident o sa vand eu si familia, urmand sa ma extind cu produsele in functie de cerere. Pentru inceput nu ma astept la venituri considerabile dar cu timpul sper sa-mi aduca venituri macar cat cheltui eu pentru acest hobby care este destul de scump. Precizez ca nu ma astept sa ma imbogatesc dar sper sa mearga bine, fiecare membru isi pastreaza job-ul si vinde cine este acasa, mereu este cineva acasa, chiar si acum.
Ideea este ca nu stiu de unde sau cum sa fac sa iau produsele de la producatori ca sa pot scoate un profit minim si sa nu sar prea mult cu preturile fata de magazinele consacrate. Pentru inceput nu am mai mult de 1500 euro dar am locatia si actele nu sunt chiar costisitoare. Am cateva balti in preajma, magazinul o sa fie la Dn pe unde trec majoritatea catre balta, plus satenii si poate bag si pe maps cu timpul.
De unde pot lua produsele la preturi de producator?
Acum sunt student si nu stiu daca pot accesa ceva fonduri europene pentru dezvoltare rurala dar nu din agricultura.
Va astept ideile cu drag, sunt deschis la noi optiuni!

6 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca vrei sa faci o afacere, prima data trebuie sa studiezi piata de desfacere.
Trebuie sa faci un sondaj in zona tinta: cati cumparatori (hotarati si ocazionali) ai putea avea, ce cerinta au cumparatorii etc.
Cum pestele este material foarte perisabil, trebuie sa livrezi preste viu sau congelat. Riscul de a se strica marfa este foarte ridicat, iar tocmai din acest motiv foarte putine firme vand peste viu. In plus, cultura consumului de peste este foarte scazut in tara noastra, oamenii fiind invatati cu consumul carnii animalelor domestice. Investitia initiala pentru pastrarea marfii in conditii de sanatate bune costa mult mai mult de 1500 euro, iar pentru amortizarea investitiei ai nevoie de timp foarte indelungat (tu trebuie sa asiguri banii si pentru restul cheltuielilor, cum sunt si salariile, transportul etc.).
Dupa estimarea mea, nu merita sa faci o asemenea afacere la tara. Si intr-un oras mare este riscant.

| papuciirupti explică (pentru Bula):

Apreciez raspunsul dar eu nu vreau sa vand peste, ci accesorii pentru pescuit precum: echipament pescar, undite si lansete, fire, carlige pescuit si alte accesorii pentru realizarea monturilor, juvelnice nada si momeala dar si altele, vreau doar ceva de baza pentru inceput, dupa functie de cereri o sa aduc si altele.
este o idee, inca studiez si mai imi intreb prietenii, vara asta studiez si fac cercetari urmand ca spre sfarsitul anului sa deschid o mica afacere.

| Bula a răspuns (pentru papuciirupti):

Am inteles.
Problema de "afacere" este asemanatoare si in acest caz: depinde de numarul cumparatorilor.
Eu locuiesc intr-un oras mare, cu peste un jumat de milion de locuitori. Cu cativa ani in urma, au existat 4 magazine piscicole. Acum mai exista doar unul singur, care vinde inclusiv articole sportive, dar rareori intra clienti. Este un singur vanzator in pravalie si cumparatori putini.
Nu cred ca intr-un sat cu 50 mii locuitori ar fi mai buna situatia, chiar daca e sat pescaresc.

| papuciirupti explică (pentru Bula):

Da dar tot nu m-ai inteles in totalitate, asta e pentru o perioada scurta sau daca merge o sa-l pastrez. urmeaza o firma in domeniul constructiilor peste vreo 5 6 ani dar pana atunci am zis ca pot face ceva cu acesti bani, ideea este ca sculele de pescuit sunt scumpe, este un sport scump, tocmai de asta am zis ca pentru inceput sunt multumit daca scot profit exact cat cheltui eu pe acest hobby. spre exemplu vineri am intrat in magazinul de pescuit si am cheltuit 500 lei, sa ma chinui si tot nu ies fara sa las macar 200 lei. poate la tine nu sunt asa multi pescari, la mine in zona oamenii iubesc pescuitul si ies mereu cu familia si prietenii la un pescuit, un gratar si nu de putine ori vad grupuri care intra si lasa minim 1000 lei.
am si precizat ca pe o raza de minim 50km nu exista eu fiind situat intre 2 orase bune.
sambata am tot auzit pe balta in special la cei trecuti de 40 ani ca ba nu au una ba nu au alta deoarece trebuie sa se duca in oras sa le cumpere. evident ca o parte din tineri pana in 40 ani o sa cumere si de la mine nu o sa aiba doar grija de a cumpara aceste articole din oras.

| Bula a răspuns (pentru papuciirupti):

Depinde mult de zona unde stai si obiceiul oamenilor de a pescui.
Afacerea s-ar putea incepe ca pesoana fizica sau familiala, iar daca merge, atunci se poate dezvolta.
Depinde de marketing-ul ce vei aplica.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Off-Topic. Ascultă, îți dau un sfat mai bun. Cu acei 1500 de euro, îți faci propria afacere online și te poți adresa mult mai multor clienți, asta însemnând că poți să investești banii respectivi în reclamă, sau chiar produse.

Tu te limitezi la un magazin fizic, după cum ai spus, la sat. Asta înseamnă că te rezumi numai la maximum 40-50 de clienți, unde poți înregistra în medie maximum 50 euro pe săptămână (dacă ai noroc super mare).

Investițiile într-o afacere online sunt mult mai mici, automatizezi totul, nu te complici cu semnături/ștampile sau aprobări.

Îți trebuie un domeniu.ro, găzduire web și pe cineva care să se priceapă. Instalezi o platformă precum Prestashop care este gratuită, sau plugin-ul woocommerce pentru Wordpress, și deja ai avantaj, pentru că nu o iei de la 0.

De asemenea, ai putea să lucrezi si cu firme precum gomag.ro, care din nou, au o platformă pentru magazine online cât se poate de faină.

O reclamă pe social media (Facebook, Instagram - poate și pe Google Ads), unde targetezi audiență să fie pasionată de pescuit. După o căutare a keyword-ului "magazin pescuit", am văzut peste 30.000 de căutări. https://keywordtool.io/......e/39984747
Din aia 30.000, dacă ai o ofertă și un produs bun, măcar 700 îi agăți dintr-o lovitură.

Produsele le cauți prin intermediul altor firme. Vorbești cu furnizorii și cădeți la o înțelegere.

De asemenea, ai putea să le faci pe amândouă și să generezi mult mai mult profit.

Asta ar însemna să investești o parte din bani pe serviciile de branding (să te faci oarecum cunoscut), pe site, și pe locație.

Oricum, e big NO ceea ce vrei sa faci, daca este în felil ăsta.