| Rienmedire a întrebat:

Salutare

As avea nevoie de cateva informatii, pentru o persoana care ar dori sa infiinteze un PFA pentru a putea presta, in mod legal, servicii de design grafic (photoshop, illustrator etc) insa nu am gasit foarte multe informatii pentru acest tip de activitate, respectiv procedura, acte necesare etc. Am mai cautat informatii inclusiv aici pe forum, dar mai degraba s-a discutat pentru activitati fotografice.

Asadar, nelamuririle mele sunt:
1. Este sau nu necesar un anume tip de certificare, diploma etc? mentionez ca persoana in cauza, a terminat liceul de arte la sectiunea design, insa bineinteles ca ei acolo nu au studiat grafica digitala si nu are o diploma in acest sens.
2. In ce cod CAEN se incadreaza acest tip de activitate?

Răspuns Câştigător
| adryang78 a răspuns:

Ca și cod CAEN, cred că se încadrează aici:
https://caen.ro/caen/7410-activitati-de-design-specializat

Nu ai nevoie de nicio certificare sau diplomă. În privința firmei, sfatul meu este să deschizi un SRL, în niciun caz PFA.

| Rienmedire explică (pentru adryang78):

Imi poti spune de ce sa fie SRL si nu PFA?

| suntserios a răspuns (pentru Rienmedire):

Depinde cati bani incasezi.
iti frumos un calculator online si faci niste calculeze de baza sa vezi unde sunt taxele mai mici in cazul tau pfa, sau srl

si tii cont de doua aspecte, la srl esti obligat sa platesti contabil si nu ai acces la bani decat cand platesti dividente.

| siriusblack98 a răspuns (pentru adryang78):

Ba ai nevoie de certificare/diploma/calificare in domeniul in care doresti sa prestezi servicii cand vorbim de un PFA ( efectiv la asta se refera PFA, persoana fizica autorizata ) deci vorbim de o persoana cu calificare si expertiza intr-un anume domeniu ce presteaza in mod LEGAL servicii, aceasta fiind platitoare de TVA. Doar la un SRL nu ai nevoie.

| adryang78 a răspuns (pentru Rienmedire):

Un PFA are mai multe dezavantaje. Nu îți poți deschide o carte de muncă, de exemplu. În plus, începând cu anul acesta, fie că ai sau nu profit ești nevoit să plătești CASS. Pe un SRL îți poți deschide carte de muncă și poți opta pentru impozit pe venit sau pe profit, îți poți face niște calcule și vezi care este mai avantajos.

4 răspunsuri: